Βριλήσσια

ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ, ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Νέα μείωση δημοτικών τελών στα Βριλήσσια προαναγγέλλουν τα επίσημα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ που αφορούν στο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζει ο Δήμος, για το οκτάμηνο του 2017 και τα οποία ανακοινώθηκαν στα μέσα του Ιανουαρίου 2018.
Καταγράφεται νέα μείωση, της τάξης του 15,5% των απορριμμάτων που οδηγήθηκαν απο τα Βριλήσσια προς ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής, σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2016. Το ίδιο διάστημα ο μέσος όρος μεταβολής για όλη την Αττική ήταν -2,2%.
Ο Δήμος Βριλησσίων από το 2015 και έπειτα, καταγράφει συνεχείς μειώσεις του όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή και αύξηση της ανακύκλωσης. Τις δυο προηγούμενες χρονιές, η εκπλήρωση των στόχων οδήγησε και σε απόφαση για μείωση των δημοτικών τελών κατά 5% το έτος. Το ίδιο αναμένεται πλέον να συμβεί και για το 2018 καθώς όπως έχουν τονίσει επανειλημμένως τόσο ο Δήμαρχος Ξένος Μαννιατογιάννης, όσο και ο αρμόδιος επί του θέματος Αντιδήμαρχος, Αλέξης Μαυραγάνης, όσο θα συνεχίζεται το πρόγραμμα και θα επιτυγχάνονται οι στόχοι, τόσο θα επιστρέφονται πόροι στην τοπική κοινωνία.

Από το 2015, όταν και ξεκίνησε το πρόγραμμα διαχείρισης που εφαρμόζει ο Δήμος, καταγράφεται μείωση άνω του 4% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων που κατέληγαν σε ταφή. Μειώθηκε κατά 18% ο όγκος των συμμείκτων αποβλήτων και αυξήθηκε πάνω από 55% η ανακύκλωση. . Το 2014 ανακυκλώνονταν 800 τόνοι ετησίως στα Βριλήσσια ενώ το 2017 η ανακύκλωση ξεπέρασε τους 3.000 τόνους, σε σύνολο 12.500 τόνων απορριμμάτων.

Υπολογίζεται ότι σε δυο χρόνια από σήμερα το ετήσιο κόστος για την διαχείριση των απορριμμάτων στα Βριλήσσια θα μειωθεί επιπλέον κατά 30% σε σχέση με το 2014, δίνοντας την δυνατότητα στον Δήμο να προχωρήσει και σε επιπλέον μείωση των δημοτικών τελών αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ήδη πάντως έχουν δημιουργηθεί 16 νέες θέσεις εργασίας σε υπηρεσίες καθαριότητας – ανακύκλωσης.

“Η επιτυχία του σχεδίου διαχείρισης είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν ακόμα να στηρίζουν τα φαραωνικά projects που επιβαρύνουν τους φορολογουμένους και έχουν ως στόχο όχι την μείωση των αποβλήτων άλλα το κέρδος των επιχειρηματιών” δήλωσε στην V ο αντιδήμαρχος Βριλησσίων, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, Αλέξης Μαυραγάνης.

Στα Βριλήσσια υπάρχει σήμερα ένα πλήρως ανεπτυγμένο δίκτυο ειδικών καφέ κάδων που βρίσκονται ανά 100 μέτρα ο καθένας, όπου συγκεντρώνονται τα οργανικά σκουπίδια (μαγειρεμένα και αμαγείρευτα υπολείμματα τροφίμων) που αποτελούν και την βασική πηγή αποβλήτων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε όλη τη πόλη 250 καφέ κάδοι, ο καθένας εκ των οποίων καλύπτει μια ακτίνα 60 μέτρων.

Εφαρμόζεται ακόμη πρότυπο πρόγραμμα χωριστής συλλογής οργανικών αποβλήτων των καταστημάτων και σούπερ μάρκετ με είδη μαναβικής και των παραγωγών λαϊκής αγοράς , καθώς και ειδικό πρόγραμμα χωριστής συλλογής των κλαδιών, φύλλων και εν γένει κλαδεμάτων των συνοικιών του Δήμου.

Τα συλλεγόμενα των καφέ κάδων καθώς των ιδιωτικών και δημοτικών κλαδεμάτων, πλέον, αντί να ακολουθούν τον δαπανηρό και αντιπεριβαλλοντικό δρόμο προς ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής, αποστέλλονται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων) και μετατρέπονται σε υψηλής ποιότητας φυσικό λίπασμα το οποίο είναι στη διάθεση του Δήμου για να καλύψει τις ανάγκες του, εξοικονομώντας έτσι επιπλέον χρήματα.
Με τον τρόπο, περισσότεροι από 700 τόνοι για το 2016 και πλέον των 1.000 τόνων για το 2017, έχουν μετατραπεί σε ένα νέο προϊόν, υψηλής ποιότητας κομπόστ, συμπεριλαμβανομένων και των επίσης χωριστά συλλεγόμενων ιδιωτικών και δημοτικών κηπευτικών κλαδεμάτων.

Ακόμα, ο Δήμος Βριλησσίων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) έχει εισάγει νέο ρεύμα ανακύκλωσης γυαλιού με τοποθέτηση των ειδικών κωδώνων ανακύκλησης γυάλινων συσκευασιών σε όλη την πόλη για να υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε κοντινή απόσταση από κάθε σπίτι και έχει πυκνώσει το δίκτυο των κλασσικών (μπλε) κάδων ανακύκλωσης.
Επιπλέον, υλοποιούνται συνέχεια δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, με βασικό μοχλό τη διαδικτυακή πλατφόρμα σύνδεσης της ανακύκλωσης με εκπτώσεις στην τοπική αγορά και με τα σχολεία followgreen.gr/vrilissia, αλλά και με το πρόγραμμα fisikolipasma.gr, με τη δράση «Ανακυκλώνω γιατί Μετράει» που υλοποιείται σε συνεργασία με την περιφερειακή σύμβουλο και μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ κα Κορωναιού, καθώς και με τη διοργάνωση Πρωταθλήματος Ανακύκλωσης και την απονομή συλλογικών επάθλων.

Όλοι αυτοί οι λόγοι είχαν ως αποτέλεσμα και τη βράβευση του Δήμου στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Waste & recycling awards 2017» στην οποία τα Βριλήσσια απέσπασαν τέσσερα βραβεία.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button