ΑπόψειςΠολιτικήΖητείται Παρόν

Μείωση φόρων μόνο για τους έχοντες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη 

Για ποιους μείωσε στην πραγματικότητα τους φόρους η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Αν κάποιος είναι μέτοχος σε εισηγμένη εταιρεία, τότε μπορεί να αισθάνεται πολύ ευνοημένος από τη κυβέρνηση. Όχι όμως εάν είναι μισθωτός ή συνταξιούχος.

Οι μέτοχοι των εταιριών απόλαυσαν μια γενναία μείωση φόρων. Τα μερίσματα τους, από 10%, φορολογούνται πλέον με 5%. Μείωση 50%!

Αντιθέτως όσοι έχουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, φορολογούνται με 9% και είναι οι μόνοι που είδαν μια ισχνή μείωση, μόλις 1%. Όσοι όμως βγάζουν από 10.000 έως 20.000 φορολογούνται με 22% που γίνεται 28% για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Οι χαμηλόμισθοι και η περίφημη μεσαία τάξη στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, φορολογούνται έως και έξι φορές περισσότερο από τους πάμπλουτους μετόχους.

Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη φορολογία στην Ευρώπη (πλην της Λετονίας) στη διανομή των κερδών (μερίσματα μετόχων) και την τέταρτη χαμηλότερη στον κόσμο στη συνολική φορολογία των εσόδων των επιχειρήσεων.

Αντιθέτως, έχουμε υπερφορολόγηση των εσόδων από μισθωτή εργασία.

Φορολογείται η δουλειά κι όχι ο πλούτος.

Οι μέτοχοι 47 μεγάλων επιχειρήσεων, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, όπως ανακοινώθηκε, θα μοιραστούν φέτος σε μερίσματα περισσότερα από 2 δισ. ευρώ!

Οι μεσαία τάξη, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλόσυνταξιούχοι θα συνεχίσουν να ζουν με επιδόματα, πληρώνοντας δυσβάσταχτους φόρους.

Οι φόροι που βαραίνουν τους περισσότερους πολίτες δεν έχουν μειωθεί. Ούτε ο φόρος εισοδήματος, ούτε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ούτε ο ΦΠΑ σε βασικά είδη.

Και είναι προκλητικό να ακούει κανείς το ψέμα περί μείωσης φόρων από αυτή τη κυβέρνηση που ευνόησε μόνο τους έχοντες.

 

Γιαννης Ραμαντάνης

Show More

Related Articles

Back to top button