Βριλήσσια

Μανιατογιάννης: Το δημόσιο κακώς διεκδικεί τα σπίτια. Τέλος Νοεμβρίου η πρόταση τροπολογίας

Οι πολίτες διαθέτουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και το δημόσιο θα πρέπει να παραιτηθεί απο κάθε αξίωση, τονίζει σε συνέντευξη του ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, για το θέμα που έχει προκύψει με τις πάνω απο 130 αγωγές που έχει στείλει το ΥΠΟΙΚ σε πολίτες,  διεκδικώντας ως δημόσια περιουσία τα σπίτια τους.
Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης σε συνέντευξή του στο Bankingnews αναφέρει ότι έως το τέλος Νοεμβρίου, θα υποβάλλει στην κυβέρνηση πρόταση νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι δημότες θα κρατήσουν τις περιουσίες τους, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό είναι εντός σχεδίου πόλεως και οικονομημένες.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ, Μανιατογιάννης, αναφέρει ακόμη ότι  θα ζητήσει για δεύτερη φορά την ψήφο των δημοτών λέγοντας, ότι εάν εκλεγεί  θα είναι η τελευταία του θητεία ενώ δηλώνει υπέρμαχος της απλής αναλογικής την οποία θεωρεί ως την «πιο δίκαιη και δημοκρατική διαδικασία».
Ακολουθεί η συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα bangingnews.
Κ. Μανιατογιάννη υπάρχουν νόμιμοι τίτλοι κυριότητας αυτών των εκτάσεων που κατέχουν οι δημότες και αγοράστηκαν από τη Μονή Πεντέλης;Φυσικά και υπάρχουν νόμιμοι τίτλοι κυριότητας και μάλιστα οι εκτάσεις αυτές έχουν δηλωθεί στο εθνικό κτηματολόγια από το 1999-2000 οπότε και άνοιξε η καταγραφή για τα Βριλήσσια. Το 2004 οι δημότες έλαβαν το φύλο κυριότητας από το Εθνικό Κτηματολόγιο που επιβεβαιώνει ότι η κυριότητα είναι δική τους χωρίς να έχει υπάρξει ένσταση από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου, μέχρι σήμερα. Αυτές οι εκτάσεις έχουν με την πάροδο των χρόνων πωληθεί, κτιστεί, μεταβιβαστεί ως γονικές παροχές ή έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως υποθήκη για να λάβουν δάνεια. Είναι περιουσία που ο καθένας θεωρούσε δική του και την αξιοποιούσε.

Πότε ξεκίνησε η Ιερά Μονή Πεντέλης να πουλά τις εκτάσεις της;

Το 1818 η Ιερά Μονή Πεντέλης κατείχε μια έκταση περίπου 18.000 στεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης. Το 1921 ένα σημαντικό μέρος αυτών των στρεμμάτων, γύρω στα 10.000, απαλλοτριώθηκαν από τη Μονή και τα υπόλοιπα πωλήθηκαν σε ιδιώτες. Το 1926 το ελληνικό δημόσιο αποζημιώνει την Ιερά Μονή Πεντέλης για τα 10.000 εκείνα στρέμματα, που αποτελούν το Κτήμα Γέρακα και το 1950 ξεκινούν οι αγοραπωλησίες της έκτασης αυτής απ όπου οι πολίτες διαθέτουν τους νόμιμους τίτλους.
Ένα σημαντικό μέρος αυτής της έκταση των 10.000 στρεμμάτων διεκδικεί σήμερα το δημόσιο υποστηρίζοντας ότι είναι αδιάθετα άρα και δικά του και τα ζητά πίσω από τους πολίτες.
Το ζήτημα είναι ότι από τη στιγμή  που το κράτος διεκδικεί αυτές τις περιουσίες, ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι πράγματι κακώς τα διεκδικεί, η περιουσία αυτή είναι εγκλωβισμένη για τα επόμενα χρόνια και κανείς δεν μπορεί να την αξιοποιήσει με όποιον τρόπο επιθυμεί.

Ποιες είναι οι δικές σας ενέργειες για να λυθεί το ζήτημα;

Εμείς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση συνολικά, ακόμη και με τη συνεργασία άλλων δήμων στην Αθήνα που εμφανίστηκαν παρόμοια ή ίδια ζητήματα, προτείνοντας στην κυβέρνηση μια νομοθετική ρύθμιση. Η νομική υπηρεσία του δήμου αξιολογεί την κατάσταση και έως το τέλος του Νοεμβρίου θα έχουμε καταθέσει την σχετική πρόταση.

Τι περιλαμβάνει αυτή η νομοθετική πρόταση;

Η νομοθετική ρύθμιση που προτείνουμε βασίζεται σε μια σειρά δε δικασμένων αποφάσεων του Αρείου Πάγου, που ελήφθησαν  σε παρόμοιες περιπτώσεις κι έχουν δικαιώσει πολίτες με το νόμο 3127 ο οποίος υποστηρίζει, ότι όσοι έχουν περιουσίες από το 1945 και μετά ή μερικά χρόνια πριν με το ΦΕΚ του 2003, διατηρούν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας τους.
Ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο ορισμένοι πολίτες που έχουν αγοράσει μέρος των εκτάσεων αυτών πριν από το 1945 να τις χάσουν τελικά, αν και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να το αποτρέψουμε γιατί θεωρούμε ότι είναι σωστό και νόμιμο
Όταν όμως  μπλέκει κανείς με το ελληνικό δημόσιο είναι επικίνδυνο κι όλοι το γνωρίζουν αυτό.

Στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα είστε και πάλι ανεξάρτητος υποψήφιος για το Δήμο ή θα έχετε τη στήριξη κάποιου κόμματος;

Θα είμαι κι αυτή τη φορά, όπως και το 2014, ανεξάρτητος σε συνεργασία με όλο το δημοκρατικό τόξο γιατί σε αυτή την παράταξη έχουμε βάλει ως προτεραιότητα μας την αυτοδιοίκηση. Τα κόμματα έρχονται για εμάς σε δεύτερη μοίρα.
Η αυτοδιοίκηση θεωρώ ότι είναι το πιο αγνό κομμάτι της πολιτικής, το πιο άμεσο και το πιο αποτελεσματικό. Έχω αφιερώσει τα τελευταία 20 χρόνια μου στη αυτοδιοίκηση και σκοπεύω να συνεχίσω να το κάνω. Έχουμε κάνει πολλά την τελευταία πενταετία στα Βριλήσσια αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Όπως να ολοκληρώσουμε τα αντιπλημμυρικά έργα , τα έργα ύδρευσης,  την εφαρμογή μελετών βιώσιμης κινητικότητάς , αντικαταστάσεις οδοφωτισμού και πολλά ακόμη που προκύπτουν χωρίς να είναι προγραμματισμένα.
Την πενταετία που διανύουμε λάβαμε επιχορήγηση 10-12 εκ ευρώ από τα ΕΣΠΑ, κυρίως από την Περιφέρεια και από το πρόγραμμα «Φιλόδημος»  που έχουν επενδυθεί σε διάφορα έργα.

Υπάρχουν έργα ή δράσεις που έγιναν επί των ημερών σας στο Δήμο που βελτίωσαν την καθημερινότητα των δημοτών σας;

Είμαι ιδιαίτερα περήφανος γιατί λύσαμε το πρόβλημα των σκουπιδιών. Στα Βριλήσσια δεν βλέπεις σκουπίδια. Γίνεται μια πρωτοποριακή δουλειά ώστε να μειώσουμε το απόρριμμα που θάβεται στη χωματερή κατά 47%, εξοικονομώντας περίπου 300 000 ευρώ ετησίως ενώ ανταμείβουμε και τους πολίτες μας για τη συμβολή τους μειώνοντας κατά 5% τα δημοτικά τέλη κάθε χρόνο.
Αυτό οφείλεται στην μέθοδο της κομποστοποίησης που εφαρμόζουμε σε όλη την πόλη και στα 8-9 σημεία διαφορετικών ανακυκλώσιμων υλικών. Έχουμε εγκαταστήσει εκτός από τους γνωστούς ειδικούς κάδους για χαρτιά, γυαλί κλ και ειδικούς κάδους για ανακυκλώσιμα ρούχα και παπούτσια. Έχουμε ολοκληρώσει την κατασκευή του 5ου βιοκλιματικού παιδικού σταθμού και δημιουργήσαμε 3 βρεφονηπιακά τμήματα που δεν είχε ο Δήμος μέχρι τότε.
Ολοκληρώνουμε έως το τέλος του 2018 τα αντιπλημμυρικά έργα της πόλης με χρηματοδότηση 5 εκατομμυρίων ευρώ  σε δίκτυο 5 χιλιομέτρων, ενώ έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την επέκταση του έργου και σε άλλο σημείο της πόλης όπου μέσα στο 2019 θα δημοπρατηθεί και αυτό. Παράλληλα, επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου 15 χιλιομέτρων τα τελευταία δύο χρόνια, που καλύπτει το 40% του Δήμου.

Η απλή αναλογική έχει πολλούς επικριτές και αρκετούς υποστηρικτές, Εσείς πιστεύετε ότι θα ευνοήσει ή θα περιπλέξει τα προβλήματα στους Δήμους;

Είμαι σαφώς υπέρ της απλής αναλογικής γιατί πιστεύω ότι είναι από τις πλέον δίκαιες και δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες.
Όσο για τα προβλήματα που ίσως δημιουργήσει στα ΔΣ των Δήμων, που το ακούω πολύ συχνά, πιστεύω ότι εάν στόχος είναι η καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των δημοτών, τα εμπόδια μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ίσως να είναι δύσκολο στην αρχή αλλά πάντα υπάρχει συνεννόηση ακόμη κι όταν υπάρχει διαφορετική πολιτική κατεύθυνση.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button