Αγία Παρασκευή

Κρυφτούλι με τα ακίνητα που πάνε στο Υπερταμείο

Θολό παραμένει ακόμη το τοπίο σχετικά με τα 10.119 ακίνητα που πέρασαν απο την κυριότητα ελληνικού δημοσίου μέσω ΕΕΤΑΔ ΑΕ στο Υπερταμείο.

Το Κτηματολόγιο έδωσε την δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία ώστε να γίνει η διασταύρωση και το ξεκαθάρισμα των ακινήτων, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιεί επίσημα την σχετική λίστα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύετηκε στη “Διαύγεια”, η εταιρία του Κτηματολογίου, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης, ώστε να γίνει διασταύρωση και να εντοπιστούν ποια είναι τα 10.119 ακίνητα, που πέρασαν στο Υπερταμείο.

Η απόφαση του Κτηματολογίου προβλέπει «δυνατότητα πρόσβασης στο υπουργείο Οικονομικών σε διεύθυνση ιστοσελίδας με απεικόνιση των χωρικών δεδομένων και δυνατότητα αναζήτησης μέσω ΚΑΕΚ». Επισημαίνει ότι «τα γεωχωρικά δεδομένα που αφορούν τα εν λόγω 10.119 ακίνητα σε μορφότυπους Shapefile και KMZ», καθώς επίσης ότι «το ψηφιακό αρχείο είναι κρυπτογραφημένο και ο κωδικός πρόσβασης θα σας αποσταλεί ηλεκτρονικά».

Προκύπτει το ερώτημα γιατί δεν έγινε η διασταύρωση των ακινήτων πριν νομοθετηθεί η λίστα ενώ διατυπώνονται και ερωτήματα σχετικά με το αν έχουν πληρωθεί εταιρείες για να κάνουν την αξιολόγηση των ακινήτων που θα μπουν στη λίστα.

Το σημαντικότερο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί, ενώ πρόκειται για δημόσια ακίνητα, δεν δίνεται στη δημοσιότητα επίσημα και με κάθε διαφάνεια η τελική λίστα

Υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική ρύθμιση έχουν περάσει στο Υπερταμείο το σύνολο των δημόσιων ακινήτων, ανάμεσα τους και εμβληματικά προστατευόμενα ακίνητα (μνημεία, περιοχές φυσικού κάλους κλπ), που προστατεύονται από το Σύνταγμα και του νόμους. Μεταξύ των ακινήτων υπάρχουν και χιλιάδες που διαχειρίζονται οι ΟΤΑ.

Αντίδραση για το ζήτημα υπήρξε απο τον Δήμο Βριλησσίων ο οποίος με ψήφισμα του κατήγγειλε την διαδικασία και ζήτησε την μεταβίβαση της πλήρους κυριότητας των δημοσίων ακινήτων εντός των ορίων του.

 

πηγή: ecopress.gr

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button