Κι όμως, οι εθνικές τραγωδίες δεν επηρεάζουν εκλογές – Τι έχει αλλάξει;
Ιστορικά, καμία από τις μεγάλες εθνικές μας τραγωδίες των τελευταίων δεκαετιών, δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών που ακολούθησαν.
Τι άραγε να έχει αλλάξει τώρα;
Ακόμα και το Μάτι, αν δει κανείς τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων πριν και μετά την καταστροφή, δεν φαίνεται να επηρέασε ουσιαστικά το εκλογικό σώμα. Τόσο πριν όσο και μετά την πυρκαγιά, το ποσοστό της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, παρέμεινε το ίδιο. Πάνω-κάτω στο 8%. Όση σχεδόν και η τελική διαφορά στις εθνικές εκλογές που έγιναν ένα χρόνο μετά. Σαφώς και το Μάτι ήταν κυρίαρχο στις εκλογές του 2019 για την αντί-ΣΥΡΙΖΑ ψήφο, η οποία όμως είχε ήδη παγιωθεί πριν από αυτό.
Ούτε η τραγωδία της Ηλείας το 2007, ανέτρεψε τα δεδομένα της εποχής. Η πολύνεκρη πυρκαγιά συνέβη εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, με τον τότε Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, να είναι τελικά ο θριαμβευτής των εκλογών, λίγες ημέρες μετά.
Το ίδιο και οι σεισμοί του 1999. Το ΠΑΣΟΚ ήταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις και κέρδισε τις εκλογές που έγιναν 7 μήνες μετά. Αλλά και το πολύνεκρο δυστύχημα με τους 21 νεκρούς μαθητές, που συνέβη πάλι στα Τέμπη το 2003, δεν ενίσχυσε την τότε δημοσκοπική πρωτοπορία της ΝΔ που το 2004 κέρδισε τις εκλογές.
Η κοντινή Ιστορία λέει ότι οι εθνικές τραγωδίες, δεν έχουν ανατρέψει ποτέ τα πολιτικά δεδομένα.
Ωστόσο, σήμερα, πολλοί εκτιμούν ότι η τραγωδία των Τεμπών, είναι ικανή να οδηγήσει σε μεγάλη εκλογική φθορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο ακόμα και για καταβαράθρωση στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου.
Πως είναι δυνατόν λοιπόν, μια δημοσκοπική υπεροχή 7-8 μονάδων να μειωθεί δραστικά ή και να ανατραπεί, μετά τα Τέμπη; Και πως είναι δυνατόν, ο ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί εκλογικά οφέλη ή ακόμα και να φθαρεί κι αυτός, όπως πιθανολογούν αρκετοί;
Οι απαντήσεις ίσως να βρίσκονται στις μαζικές εκδηλώσεις οργής και αγανάκτησης, στις διαδηλώσεις και στην απεργία. Στην κοινωνική αντίδραση που πυροδότησε το δυστύχημα και η οποία πιθανόν, συσσωρεύει όλη την προηγούμενη δυσαρέσκεια ενός πολύ μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και για όλο το πολιτικό σύστημα, τη Δικαιοσύνη και το μιντιακό κατεστημένο. Συν την απογοήτευση αλλά και τον θυμό για μια κυβέρνηση που προπαγάνδιζε, μετά το Μάτι, ότι είναι η μόνη ικανή να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή.
Ποτέ άλλοτε μια εθνική τραγωδία -ούτε καν το Μάτι- δεν προκάλεσε διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις και μάλιστα τόσο μαζικές.
Τα δεκατρία χρόνια οικονομικής κρίσης, πτώχευσης, μνημονίων, πανδημίας και προσφάτως και ενεργειακής κρίσης συν τη διάψευση των προσδοκιών από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, έχουν συσσωρεύσει θυμό και αγανάκτηση στους πολίτες και μια τραγωδία, σαν κι αυτή των Τεμπών, είναι φυσικά ικανή, να σπάσει τη βαλβίδα.
Μένει να δούμε πως θα καταγραφεί αυτό και εκλογικά.
Αναπαραγωγή ανάρτησης του δημοσιογράφου, Κασσιανού Τζέλη