Περιβάλλον

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ;

Σε ότι αφορά στα αιωρούμενα σωματίδια, προέκυψε ότι δεν είναι περισσότερο τοξικά αλλά περισσότερα ως ποσότητα και, άρα, βλαπτικά. Να σημειωθεί ότι κάθε αιωρούμενο σωματίδιο αποτελεί ένα “κοκτέιλ” πάνω απο 60 τοξικών ουσιών που προσκολλούνται πάνω του και καταλήγει στα πνευμόνια μας.
Στη δεύτερη μελέτη (Ευαγγελία Θαμόλη – αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Πρίφτης – Κλέα Κατσουγιάννη) εξετάστηκαν οι εισαγωγές παιδιών με κρίση άσθματος τις ημέρες με και χωρίς σκόνη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν υπάρχει μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα, για κάθε αύξηση κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) των αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) υπάρχει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 4,12%.
Όταν δεν μεταφέρεται σκόνη, για κάθε αύξηση κατά 10 μg/m3 η αύξηση στις εισαγωγές είναι 2,06%.

ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ
Το 2015 το Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχε σε πολυκεντρικό πρόγραμμα όπου εξετάστηκαν τα δεδομένα έντεκα πόλεων από Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), Ιταλία, Ισπανία, (Νότια) Γαλλία. Και από αυτήν τη μελέτη φάνηκε ότι η σκόνη από τη Σαχάρα αυξάνει τη θνησιμότητα.
Σύμφωνα με ειδικούς, η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων αλλά και για καρδιακά νοσήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, καταγράφονται ετησίως 600.000 θάνατοι λόγω των αιωρούμενων σωματιδίων στην “παλιά” Ευρώπη των 15. Όσοι περίπου καταγράφονται και λόγω του τσιγάρου.
Τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών δείχνουν ότι ένα φυσιολογικό μετεωρολογικό φαινόμενο γίνεται βλαπτικό για την υγεία μας λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων για αυτό και απαιτείται σε κεντρικό επίπεδο η υλοποίηση ενός σχεδίου μείωσης των παραγόμενων ρύπων και κυρίως των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων η βασική πηγή των οποίων είναι η χρήση ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές και στις θερμάνσεις.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι εδώ και πάνω από δεκαπέντε χρόνια, έξι ελληνικές πόλεις βρίσκονται στο top 10 των πιο επιβαρυμένων ευρωπαϊκών πόλεων σε ότι αφορά στα αιωρούμενα σωματίδια. Πρόκειται για την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τον Βόλο και τα Ιωάννινα. Στη λίστα αυτή υπήρχαν και άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις οι οποίες με την υλοποίηση σχεδίων και λήψη μέτρων κατάφεραν να μειώσουν κατά πολύ τις εκπομπές. Στην Ελλάδα όμως κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, εκτός μόνο τις χειμερινές περιόδους της οικονομικής κρίσης όπου οι έλληνες στράφηκαν στην καύση ξύλου, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση πετρελαίου.

Τι πρέπει να κάνουμε σε περιπτώσεις μεταφοράς σκόνης:

• να περιορίζουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.
• να μην απλώνουμε τα ρούχα έξω από το σπίτι.
• να παραμένουμε σε καλά αερισμένους και κλιματιζόμενους χώρους.
• η χρήση ιονιστή στο σπίτι για καθαρισμό της ατμόσφαιρας είναι επιθυμητή.
• να καθαρίζουμε συχνά τα φίλτρα του κλιματιστικού.
• με τα πρώτα συμπτώματα ασθένειας να επικοινωνούμε με το γιατρό.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button