ΒριλήσσιαΠεριβάλλονΝέα

Βίο-καλλυντικά και βίο-φάρμακα, από τα σκουπίδια των Βριλησσίων

Πρωτοποριακή δράση από τον Δήμο, για την μετατροπή των τροφών που πετάμε, σε υψηλής αξίας βίο-προϊόντα 

Πρωτοποριακή δράση από τον Δήμο, για την μετατροπή των τροφών που πετάμε, σε υψηλής αξίας βίο-προϊόντα 

Στην αξιοποίηση του φαγητού αλλά και του καφέ που πετάμε στα σκουπίδια, για την παραγωγή βίο-προϊόντων, προγραμματίζει να προχωρήσει ο Δήμος Βριλησσίων, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  συμμετέχοντας στο πρότυπο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE-EBP, μαζί με άλλους 12 δήμος, Πανεπιστήμια και φορείς από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο.

Ο Δήμος Βριλησσίων θα συγκεντρώνει τα υπολείμματα της κουζίνας των Βριλήσσιων αλλά και των επιχειρήσεων εστίασης και καφέ, για να παράγει από αυτά, καινοτόμα προϊόντα όπως βιολογικά συστατικά (πρωτεΐνες και λίπη) για τη βιομηχανία τροφίμων και ζωοτροφών αλλά και βιοπλαστικά, φάρμακα, καλλυντικά κλπ. Επίσης, μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή φυτικού κομπόστ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, κάθε νοικοκυριό πετάει ετησίως στα σκουπίδια πάνω από 150 κιλά τροφών, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή βίο- προϊόντων και να μειώσουν έτσι την ανάγκη για ορυκτές και οργανικές πρώτες ύλες.

Σε διεθνές επίπεδο ήδη έχει ξεκινήσει να υπάρχει ζήτηση αυτών των προϊόντων από επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων, ζωοτροφών αλλά και από φαρμακευτικές εταιρείες καθώς ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες εργαστηριακές δοκιμές μετατροπής υπολλειμμάτων τροφών σε βιο-προιόντα.

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ

«Θα ξεκινήσουμε πιλοτικά μέσα στο επόμενο διάστημα με στόχο να φτάσουμε γρήγορα στο επίπεδο να αξιοποιούμε το σύνολο των τροφικών αποβλήτων, αποφέροντας έτσι «πολλαπλά οφέλη τόσο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, όσο και για τα οικονομικά του Δήμου και των νοικοκυριών, αφού μας δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης δημοτικών τελών», όπως ανέφερε πρόσφατα, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αλέξης Μαυραγάνης, ο οποίος «τρέχει» και τη δράση.

Ήδη, ο Δήμος Βριλησσίων θεωρείται πρωτοπόρος σε επίπεδο ανακύκλωσης έχοντας την καλύτερη επίδοση από τους Δήμους της Αττικής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής. Ο Δήμος Βριλησσίων ανακυκλώνει πάνω από το 1/3 των απορριμμάτων του.

Με αφορμή την ένταξη του Δήμου Βριλησσίων στο πρόγραμμα, ο Δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης είχε δηλώσει πως « συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων δείχνει τόσο τη δική μας δέσμευση στην υπόθεση της αλλαγής του παρωχημένου και καταστρεπτικού μοντέλου της ταφής και την προσαρμογή μας στη νέα πραγματικότητα της χωριστής συλλογής τους όσο και την αποδοχή και εκτίμηση της προσπάθειάς μας από εξέχοντες εσωτερικούς και διεθνείς εταίρους που προχωρούν με επιτυχία στην αναγκαία μετάβαση».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3,9 εκατομμύρια ευρώ με το 55% του ποσού να καλύπτεται από την ΕΕ. Ειδικότερα, για το Δήμο Βριλησσίων ανέρχεται στα 110.455 € και η Ευρωπαϊκή συνεισφορά είναι 60.750 €.

Show More

Related Articles

Back to top button