ΚοινωνίαΑρθρογραφία

Κατάργηση χειμερινής ώρας, για εξοικονόμηση ενέργειας;

Έχουμε ακούσει έως τώρα, σχεδόν τα πάντα, ως προτεινόμενο μέτρο για εξοικονόμηση ενέργειας από τα επίσημα χείλη. Αλλά αναρωτιόμαστε γιατί κανείς σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν έχει προτείνει έως τώρα την κατάργηση της χειμερινής ώρας;

Δεν θα επιτυγχάναμε μεγάλη εξοικονόμηση έτσι; Αυτή δεν ήταν άλλωστε και η λογική της «ημι-κατάργησης» της χειμερινής ώρες (που είναι η κανονική) και η θεσμοθέτηση της θερινής;

Η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε πρώτη φορά στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο για να υπάρξει εξοικονόμηση ενεργείας. Επανήλθε στη Δυτική Ευρώπη και σε εμάς, μετά την πετρελαϊκή  κρίση της δεκαετίας του 70.

Σε κάθε κρίση ενέργειας, η μια ώρα επιπλέον φωτός, τους εαρινούς μήνες, έπαιξε τον καταλυτικό της ρόλο.

Μια πρόσφατη μελέτη του Ιταλικού Συλλόγου Περιβαλλοντικής Ιατρικής (Sima) έδειξε ότι ότι η γειτονική χώρα θα κέρδιζε τουλάχιστον μισό δις ευρώ από το κόστος ενέργειας, εάν παρέμενε η θερινή ώρα η οποία εξοικονομεί ενέργεια από την απογευματινή κατανάλωση ρεύματος, όπου σε αντίθεση με τις πολύ πρωινές ώρες, οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι ή εργάζονται ενώ πολλές επιχειρήσεις και καταστήματα ειναι ανοιχτά.

Πριν λίγα χρόνια, στην ΕΕ ξεκίνησε η συζήτηση για την κατάργηση της αλλαγής ώρας και τα κράτη να αποφασίσουν ποια ώρα θέλουν να κρατήσουν. Η συζήτηση δεν προχώρησε ποτέ σε τελικές αποφάσεις, αλλά ίσως ειναι ευκαιρία το θέμα να ανοίξει πάλι και τώρα να μπει και στο τραπέζι η θεσμοθέτηση της θερινής ώρας.

Να λοιπόν  μια ενδιαφέρουσα πρόταση που θα μπορούσε να κάνει, μεταξύ άλλων, η ελληνική κυβέρνηση στην ΕΕ ή ακόμα καλύτερα, να αποφασίσει μόνη της να μην αλλάξουμε τα ρολόγια και να κρατήσουμε τη θερινή ώρα και τον χειμώνα, κερδίζοντας παραπάνω ηλιακό φως και μειώνοντας το κόστος θέρμανσης και φωτισμού, τόσο του κοινόχρηστου όσο και του ιδιωτικού. Τουλάχιστον για φέτος.

Γιατί όχι; Θα λειτουργούσε σίγουρα ιδιαίτερα θετικά και στην ψυχολογία μας που κοντεύει να σκάσει από τόσο γκρίζο.

Ο Καθένας

Show More

Related Articles

Back to top button