ΚοινωνίαΝέαΕιδήσεις

Έρχεται νέα κινητοποίηση από τους καλλιτέχνες!

Νέα κινητοποίηση ανακοίνωσαν οι καλλιτέχνες για την Τετάρτη (29/3) με το Σωματείο Ελλήνων Καλλιτεχνών να καλεί σε συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι «το σχέδιο της Κυβέρνησης για συντεταγμένη επίθεση στον Πολιτισμό και τους εργαζόμενούς του συνεχίζεται ακάθεκτο. Πλέον έχουμε νέο χτύπημα στα βασικά εργασιακά μας δικαιώματα. Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης (!!!) που κατατέθηκε μόλις στις 24/3/2023, παραμονή εθνικής επετείου και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προστίθενται ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ από τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΠΟ που όχι μόνο δεν δημιουργούν προστατευτικό πλαίσιο, αλλά δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις».

Έπειτα αναφέρουν τις ρυθμίσεις με τις οποίες το νέο νομοσχέδιο δυσχεραίνει τη θέση τους όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά.

δεν συνδέει την πρόβα με την παράσταση, αφού δεν την προϋποθέτει και μάλιστα τη διαχωρίζει ως “άλλου είδους εργασία” (γι αυτό και εισάγεται νέα ρύθμιση μόνο για αυτήν) από την “κύρια” εργασία της παράστασης. Έτσι, ανοίγει την πόρτα (μέσω της παραγράφου 2) σε ελαστικές σχέσεις εργασίας με μπλοκάκια, εργόσημο ή τίτλο κτήσης, αφού θεωρεί την αμοιβή της πρόβας “αντάλλαγμα για παροχή εργασίας”, “ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης εργασίας” και δεν μιλάει πουθενά, φυσικά, για εξαρτημένη εργασία ορισμένου χρόνου που επίσης είναι το πάγιο αίτημά μας, αλλά και βασικό νομολογιακό μας κεκτημένο.

προβλέπει ατομικές συμβάσεις εργασίας με τα ελαχίστως νομίμως προβλεπόμενα για τις πρόβες, μερικής απασχόλησης (“βάσει χρόνου απασχόλησης”) και, φυσικά, όχι πλήρη εργασία και ασφάλιση που εμείς διαχρονικά ζητάμε. Δεν περιλαμβάνει συνολικά το τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, κατευθύνοντάς τους έτσι για ακόμη μια φορά στο Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών και στον τίτλο κτήσης, σαν να βρίσκονται τυχαία ή εκτάκτως στην πρόβα.

Στην παράγραφο 3 καταστρατηγεί ακόμα και τον ίδιο τον Αστικό Κώδικα, αφού “Ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης εργασίας” (άρα ακόμα και για ορισμένου χρόνου συμβάσεις), καταργεί την συνδρομή του σπουδαίου λόγου για καταγγελία σύμβασης , που σημαίνει ένας εργαζόμενος απολύεται οποιαδήποτε στιγμή, με το «έτσι θέλω», ακόμα και μία μέρα πριν την όποια πρεμιέρα.

Στην παράγραφο 5 επαναφέρει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που δεν συνάδει με τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα και έχουμε ήδη απορρίψει με επιστολές και ανακοινώσεις μας.

Επιπλέον, ο «εκσυγχρονισμός» και η επικαιροποίηση του πλαισίου λειτουργίας του Μητρώου Απασχολούμενων στον Πολιτισμό (ΜΑΠ) που θέτει στο ίδιο σχέδιο νόμου στα άρθρα 102 έως 105 το ΥΠΠΟΑ, μας καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς καθώς δεν «ακουμπά» στο ελάχιστο τα βασικά που έχουμε ζητήσει. Το μητρώο θα πρέπει να γίνει με κριτήρια την διασφάλιση των εργαζομένων στο Θέαμα και Ακρόαμα, και να στοχεύει στην εγκαθίδρυση ενός προστατευτικού πλαισίου που θα αφορά στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι ρυθμίσεις των άρθρων 107 και 108 που αφορούν επιδοτήσεις κρίνονται άστοχες και ανεπαρκής αφού εξαρχής δεν προϋποθέτουν πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και απαλλαγές από τεκμήρια.».

Τέλος, στο κάλεσμα τους υπογραμμίζουν τα αιτήματα τους τα οποία είναι:

« Άμεση απόσυρση όλων των άρθρων του ΥΠΠΟ που αφορούν τους εργαζόμενους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και άμεση διαβούλευση με τα σωματεία της τροπολογίας για την επαγγελματική βαθμίδα των καλλιτεχνών και όλων των υπολοίπων ζητημάτων».

Show More

Related Articles

Back to top button