ΠεριβάλλονΚόσμοςΕιδήσεις

Επιστολή από ειδικούς που ζητούν Παγκόσμια Δράση για την διάσωση της Φάλαινας

«Ας είναι αυτή μία ιστορική στιγμή όπου ο κίνδυνος για τις φάλαινες θα προκαλέσει ένα ισχυρό κύμα δράσης από όλους και Αρχές, επιστήμονες, πολιτικοί και πολίτες θα δράσουν για να σώσουν τους ωκεανούς»

Πάνω από 350 επιστήμονες και οικολόγοι από περισσότερες από σαράντα χώρες συνυπογράφουν επιστολή με την οποία ζητούν παγκόσμια δράση για να προστατευθούν φάλαινες, δελφίνια και φώκαινες που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Σύμφωνα με τους υπογράφοντες η έλλειψη δράσης στις θάλασσες που έχουν μολυνθεί και έχουν γίνει αντικείμενο υπερβολικής εκμετάλλευσης, σημαίνει πως πολλά είδη θα εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ακόμα και οι εμβληματικές μεγάλες φάλαινες βρίσκονται σε κίνδυνο.
«Ας είναι αυτή μία ιστορική στιγμή όπου ο κίνδυνος για τις φάλαινες θα προκαλέσει ένα ισχυρό κύμα δράσης από όλους και Αρχές, επιστήμονες, πολιτικοί και πολίτες θα δράσουν για να σώσουν τους ωκεανούς», αναφέρει ο Mark Simmonds.
Ο επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και επιστήμονας της θάλασσας στο Humane Society International συντόνισε τη συγγραφή της επιστολής την οποία συνυπέγραψαν ειδικοί από όλο τον κόσμο.
Το «Σώστε τις Φάλαινες» υπήρξε ένα διαδεδομένο σύνθημα των οικολόγων κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 στις προσπάθειες τους για να δώσουν τέλος στη φαλαινοθηρία. Οι αποδεκατισμένοι πληθυσμοί, που στα περισσότερα μέρη του κόσμου είχαν την ευκαιρία να ανακάμψουν από το οργανωμένο κυνήγι, πλέον αντιμετωπίζουν απειλές από αναρίθμητες ανθρώπινες ενέργειες. Ανάμεσά τους η ρύπανση από πλαστικό, η απώλεια των θαλάσσιων βιοτόπων και η μείωση των θηραμάτων, η κλιματική αλλαγή και οι προσκρούσεις με πλοία.
Η μεγαλύτερη απειλή είναι η κατά λάθος παγίδευση σε αλιευτικό εξοπλισμό και δίχτυα. Υπολογίζεται πως περίπου 300.000 φάλαινες, δελφίνια και φώκαινες χάνουν τη ζωή τους ετησίως. Εκατοντάδες επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι πλησιάζουμε πιο κοντά σε μια σειρά από εξαφανίσεις που μπορούν να προβλεφθούν. Και αν δεν δράσουμε τώρα, οι μελλοντικές γενιές δεν θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτά τα είδη.
Οι επιστήμονες αναφέρονται στην ευμπαλένα, ένα είδος φάλαινας που ζει στον Βόρειο Ατλαντικό και πλέον απομένουν μερικές εκατοντάδες κύτη, και στην βακίτα. Μόλις δέκα τέτοια θαλάσσια θηλαστικά εξακολουθούν να βρίσκονται στον Κόλπο της Καλιφόρνιας και ενδέχεται να είναι τα τελευταία του είδους τους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σχεδόν αναπόφευκτο γι’ αυτά τα δυο είδη να μην εξαφανιστούν όπως και το κινεζικό δελφίνι των ποταμών (baiji) που κάποτε αποτελούσε συνηθισμένο θέαμα στον ποταμό Γιανγκτσέ, τον μεγαλύτερο της Ασίας. Την επιστολή συνυπογράφουν ειδικοί από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική, μεταξύ άλλων, και υπογραμμίζουν πως οι δραματικές μειώσεις θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν υπήρχε πολιτική βούληση.
Από την πλευρά της η δρ. Susan Lieberman του Wildlife Conservation Society, αναφέρει πως συνυπέγραψε την επιστολή για να βοηθήσει τους επιστήμονες να θέσουν ευρύτερα αυτά τα ζητήματα. «Είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν, να χρηματοδοτήσουν και να υλοποιήσουν τις απαραίτητες επιπλέον δράσεις για να προστατεύσουν καλύτερα αυτά τα εμβληματικά είδη ώστε να μην χαθούν όπως το baiji», ανέφερε στο BBC News.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως πάνω από τα μισά από τα ενενήντα είδη φαλαινών, δελφινιών και φώκαινων που βρίσκονται στις θάλασσες της Γης, χρειάζεται να προστατευθούν. Παράλληλα καλούν τις χώρες με φάλαινες, δελφίνια και φώκαινες στα νερά τους να παρακολουθούν τις απειλές και να λάβουν μέτρα.
Η επιστολή αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης κίνησης από ειδικούς για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα κητώδη. Το θέμα συζητήθηκε τον Σεπτέμβριο σε συνεδρίαση επιστημονικής ομάδας της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, με βασική αποστολή για την πρόληψη των εξαφανίσεων. Τα μέλη της προσπαθούν να υπολογίσουν πόσες εξαφανίσεις αντιμετωπίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αποτρέψουμε.
Πηγή: lifo.gr
Show More

Related Articles

Back to top button