Νέα δομή για τις γυναίκες-θύματα της “βίας της διπλανής πόρτας”, από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων
Πόσες γυναίκες κάτοικοι των Βριλησσίων είναι ή έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας; Φαίνεται δυστυχώς ότι είναι πολλές. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μόνο στα Βριλήσσια των 30.000 κατοίκων, κατατίθενται, κατά μέσο όρο, οκτώ με δέκα μηνύσεις την εβδομάδα από γυναίκες που έχουν υποστεί βία.
Στατιστικά, αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 2.000 μηνύσεις το χρόνο, αριθμός που προσεγγίζει το 8% του πληθυσμού της πόλης!
Τα κρούσματα της έμφυλης βίας έχουν αυξηθεί ραγδαία στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της κρίσης, χωρίς πάντως οι ειδικοί να θεωρούν ότι η αιτία είναι τα οικονομικά προβλήματα. Μόνο, κατά την πρώτη πενταετία της κρίσης, το 33% των γυναικών είχαν υποστεί βία από το σύντροφό τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ενώ 8 στις 10 γυναίκες που απευθύνθηκαν στην γραμμή υποστήριξης SOS 15900, δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Η πλειονότητα των θυμάτων που μίλησαν ήταν μεταξύ 25 και 55 ετών κι αφορούν σε όλα τα μορφωτικά και οικονομικά επίπεδα.
Πρόκειται για γυναίκες που βρήκαν την δύναμη να ξεπεράσουν τον φόβο, τα στερεότυπα και τις αναστολές ώστε να μιλήσουν και να καταγγείλουν τη σωματική, ψυχολογική ή και σεξουαλική βία που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, αυτές αποτελούν μειονότητα με τις περισσότερες να κρύβουν το πρόβλημα πίσω από την πόρτα του σπιτιού τους.
Πόσες άραγε μπορεί να είναι εκείνες οι γυναίκες που δεν μιλούν;
Φαίνεται πάντως ότι οι Βριλησσιώτισσες αρχίζουν σιγά-σιγά να το κάνουν. Πέρα απο τα στοιχεία των μηνύσεων που κατατίθενται και προκαλούν σοκ, δεκάδες είναι και οι ιστορίες κακοποιημένων γυναικών που έχουν ακούσει και διαχειριστεί οι εξειδικευμένοι ψυχολόγοι της δομής ψυχολογικής διάγνωσης και υποστήριξης του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων, η οποία λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, αποκαλύπτοντας το μέγεθος και το βάθος του προβλήματος και για την τοπική κοινωνία.
Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε την διοίκηση του Οργανισμού, στην απόφαση να δημιουργήσει νέα, ειδική δομή μόνο για τις κακοποιημένες γυναίκες η οποία θα λειτουργήσει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, στελεχωμένη από ειδικούς ψυχιάτρους και ψυχολόγους και η οποία θα καλέσει τις Βριλησσιώτισες να μιλήσουν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να λάβουν την υποστήριξη που απαιτείται.
Με τον τρόπο αυτό, επεκτείνονται οι δράσεις του Οργανισμού στον τομέα της ψυχολογικής υποστήριξης των δημοτών. Ήδη στα τρία χρόνια εφαρμογής του πρώτου, γενικού περιεχομένου, προγράμματος στήριξης, απευθύνθηκαν εκεί εκατοντάδες δημότες για δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπευτικής παρέμβασης. Τα αιτήματα των εξυπηρετουμένων αφορούν, εκτός των ενδοοικογενειακών σχέσεων και προβλήματα κατάθλιψης, διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων και άγχους, θέματα στρες λόγω ανεργίας και οικονομικών προβλημάτων, θέματα τάσεων αυτοκτονίας και χαμηλής αυτοεκτίμησης , διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων, διαχείριση πένθους κ.λπ.
Πολύ σημαντικές κρίνονται οι δράσεις που αφορούν την ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική παιδιών και γονέων.
Η δομή περιλαμβάνει ειδικό πρόγραμμα για τους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της πόλης με εβδομαδιαίες επισκέψεις για τον εντοπισμό προβλημάτων στα παιδιά, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε γονείς, αξιολόγηση προκειμένου να διαπιστωθούν οι ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες των παιδιών κλπ.
Περιλαμβάνει ακόμη τη “Σχολή Γονέων” που λειτουργεί για πρώτη φορά στα Βριλήσσια και απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών. Οι συμμετέχοντες γονείς μέσα από βιωματικές συναντήσεις και συζητήσεις, δέχονται συμβουλές για την συναισθηματική διαχείριση των συμπεριφορών των παιδιών τους, τη δημιουργία πλαισίου ορίων και κανόνων και από τις δύο πλευρές, τον σχολικό εκφοβισμό , την διαχείριση της οικογενειακής κατάστασης λόγω της οικονομικής κρίσης καθώς και άλλα πολύ σημαντικά θέματα που άπτονται της καθημερινότητας και του προβληματισμού των γονέων .
Εξάλλου, πρόσφατα η δομή εμπλουτίστηκε και με νέα προγράμματα ομαδικής ψυχοθεραπείας, υποστήριξης της επαγγελματικής ανάπτυξης ειδικά προσαρμοσμένο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αντιμετώπισης μαθησιακών δυσκολιών καθώς και εργαστήριο επαγγελματικής συμβουλευτικής.