Ελληνική Επανάσταση και τα… media της* (Αριστείδης Χατζής)
Η Ελληνική Επανάσταση έχει ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό που τη ξεχωρίζει από τις περισσότερες εξεγέρσεις της περιόδου. Είναι μια επανάσταση που έχει αφήσει έναν τεράστιο όγκο κειμένων, ιδίως επίσημων, είναι μια επανάσταση του γραπτού λόγου (άρα γνήσια επανάσταση), είναι μια επανάσταση εθνική αλλά και με σαφώς φιλελεύθερη ιδεολογία. Επειδή ο Τύπος ήταν το ισχυρότερο πολιτικό εργαλείο των φιλελεύθερων σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα αυτοί ήταν που ενεπλάκησαν στη γέννησή του, που κυριάρχησαν σ’ αυτόν, που τον χρησιμοποίησαν.
Κατά τη διάρκειά της Επανάστασης (1821-1832) εκδόθηκαν 22 διαφορετικές εφημερίδες! Κυκλοφόρησαν περίπου 1.770 τεύχη, με περίπου 8.300 σελίδες. Ακούγεται εξωπραγματικό ακόμα και σε όσες/ους γνωρίζουν αρκετά για την περίοδο.
Για πρώτη φορά το σύνολο αυτών των σελίδων, όλα αυτά τα τεύχη, και οι 22 εφημερίδες θα αναρτηθούν σε έναν χώρο, σε πολλαπλά και διαφορετικά αντίτυπα που αλληλοσυμπληρώνονται, μαζί με εργαλεία που θα διευκολύνουν τις ερευνήτριες, τους ερευνητές αλλά και όσες/ους αγαπούν την Ιστορία, να αναζητήσουν ό,τι τις/τους ενδιαφέρει.
Μια ομάδα 33 νέων ανθρώπων εργάστηκε, υπό την επίβλεψή μου, από το 2019 μέχρι σήμερα σ’ αυτό το μεγάλο ερευνητικό έργο που χρηματοδότησε η εθνική Επιτροπή Ελλάδα 2021 και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (η χρηματοδότηση αφορούσε, στο σύνολό της, αμοιβές των συνεργάτιδων/τών μου). Το corpus αυτών των εφημερίδων αποτελεί έναν εθνικό θησαυρό και ελπίζω να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο, ιδίως από την ιστορία των ιδεών.
Υ.Γ. Και σημειώστε πως αυτό ήταν μέρος μόνο της δουλειάς μας. Για τα άλλα που κάναμε θα τα πούμε μια άλλη φορά.
Αντιγραφή από το facebook profile του συγγραφέα και ακαδημαϊκού, Αριστείδη Χατζή.
*Ο τίτλος είναι της V