ΠολιτικήΝέαΕιδήσεις

Εκλογές 1977: Η ΝΔ κερδίζει, το ΠΑΣΟΚ έρχεται (podcast)

Οι βουλευτικές εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 1977 διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Καραμανλή.

Την αναμέτρηση κέρδισε η Νέα Δημοκρατία (171 έδρες), που ήταν κυβερνών κόμμα, παρότι παρουσίασε μείωση στις ψήφους, κυρίως λόγω του φιλοβασιλικού κόμματος Εθνική Παράταξη του πρώην Πρωθυπουργού Στέφανου Στεφανόπουλου και του Σπύρου Θεοτόκη.

Αξιωματική αντιπολίτευση αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ με 93 έδρες και ακολούθησε η Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου (16 έδρες), το ΚΚΕ (11 έδρες), η Εθνική Παράταξη (5 έδρες), Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων (2 έδρες), Κόμμα Νεοφιλελευθέρων (2 έδρες).

Στις εκλογές αυτές εμφανίσθηκαν οι μετέχοντες στις λεγόμενες κυβερνήσεις της Αποστασίας του 1965, όπως ο Στεφανόπουλος και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Οι εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής του Ν. 626/1977 που είχε ψηφίσει η Βουλή λίγο πριν τις εκλογές.

Η επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής επιστήμης, Ρούλα Νέζη και ο εκλογικός αναλυτής και Αναπληρωτής Καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Γιάννης Κωνσταντινίδης, μιλούν για τις “εκλογές της μετάβασης”. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές και οι νέες κομματικές ταυτίσεις.

Η κα Ρούλα Νέζη, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Surrey και ο κ Γιάννης Κωνσταντινίδης, εκλογικός αναλυτής και Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μιλάνε για τις μεταβατικές εκλογές του 1977.

Την Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τη ΝΔ, την Ένωση Κέντρου, το ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ και την Ενωμένη Αριστερά. Ποιος ήταν ο ρόλος των μεγάλων πρωταγωνιστών; Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Γεώργιος Μαύρος, Χαρίλαος Φλωράκης, Ηλίας Ηλίου.

Μια εκλογική αναμέτρηση όπου χαρακτηρίζεται ως μεταβατική, καθώς αρχίζουν να συγκρατούνται οι νέες κομματικές ταυτίσεις της Μεταπολίτευσης.

Πηγή: NEWS 24/7

Show More

Related Articles

Back to top button