ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΛΟΓΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ένταση αλλά και ανακατατάξεις που φαίνονται ικανές να μεταβάλλουν άρδην τους συσχετισμούς στο Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων, έφερε «γαλάζιο» ψήφισμα για το Μακεδονικό, που κατατέθηκε στην συνεδρίαση της 24ης Ιανουαρίου 2018.
“Λαβωμένες” πάντως βγήκαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κι όχι η πλειοψηφία η οποία “προσπέρασε” τον κάβο με ψήφο κατά συνείδηση, σύμφωνα με την πάγια αρχή του Δημάρχου, Ξένου Μανιατογιαννη, σε τέτοιου είδους ζητήματα.
Το φυτίλι άναψε ψήφισμα που κατατέθηκε από τον Γιάννη Πισιμίση της παράταξης “Νέα Πνοή”, το οποίο στοιχιζόταν στη γραμμή Πατούλη και Δήμων επιρροής της ΝΔ, ιδίως της Β. Ελλάδος. Σε αυτό εκφραζόταν “πλήρη άρνησή στην χρήση του ονόματος της Μακεδονίας και οποιουδήποτε παραγώγου της”, παρότι η εθνική – και χαρακτηρισμένη ως «κόκκινη” – γραμμή, ήδη από την κυβέρνηση Καραμανλή στη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ το 2008, συνίσταται στη Σύνθετη ονομασία των Σκοπίων «erga omnes» (για όλες τις χρήσεις).
ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
Το ψήφισμα της παράταξης του πρώην δημάρχου Κ. Ιωαννίδη τελικώς επικράτησε, αλλά κατά πλειοψηφία και μετά από 10λεπτη διακοπή, με τον κ. Τάσο Δημητρίου της “Νέας Πνοής” να αποχωρεί εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του στον επικεφαλής της παράταξής του για την ένταση που προκάλεσε το ψήφισμα στο Συμβούλιο.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η δημοτική σύμβουλος της ίδιας παράταξης, κα Χρυσοπούλου, δεν πήρε θέση αφού προσήλθε στην συνεδρίαση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το ψήφισμα.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι υπέρ του ψηφίσματος, τάχθηκε κι ο κ. Γιάννης Τσούτσιας, επικεφαλής της τρίτης δύναμης στο ΔΣ, της “Δράσης για μια άλλη πόλη” η οποία λογίζεται στη ριζοσπαστική αριστερά. Ο επικεφαλής της Δράσης ζήτησε μάλιστα, ακόμα και προς έκπληξη της “Νέας Πνοής”, να συμπεριληφθεί στο κείμενο και προτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου να κατέβουν οι Βριλησσιώτες στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 4/2 στην Αθήνα.
ΡΗΓΜΑ
Η κίνηση αυτή ουσιαστικά προκάλεσε βαθύ ρήγμα στην παράταξη της “Δράσης” με τον έτερο δημοτικό της σύμβουλο, Ορέστη Ηλία να ψηφίζει κατά και λίγο αργότερα να παρεμβαίνει με άρθρο του στο διαδίκτυο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι “είναι θλιβερό για τον κόσμο που στήριξε και ψήφισε την «Δράση για μια άλλη πόλη» όλα αυτά τα χρόνια, να την βλέπει παγιδευμένη στα μικροπολιτικά παιχνίδια που στήνουν οι μεγαλύτεροι απατεώνες της ελληνικής ιστορίας”. Ο κ. Ηλίας, στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έκανε ακόμη λόγο για “συλλαλητήριο που εκμεταλλεύτηκαν ομάδες θρασύδειλων φασιστών” και σημείωσε με νόημα ότι “όσοι επικαλούνται την αγνή καταγωγή του πλήθους, το μόνο που κάνουν είναι να ξεπλένουν την ακροδεξιά και να σπέρνουν σύγχυση”.
Ο κ. Τσούτσιας «σήκωσε το γάντι» της εσωτερικής αντιπαράθεσης, απαντώντας με δικό του άρθρο για το θέμα και τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι “αυτή η αριστερά (στο σύνολό της), που από το 2010 δεν κατάφερε να διασώσει ούτε τα ελάχιστα και απέτυχε παταγωδώς να υπερασπιστεί το οτιδήποτε, καλό θα είναι να είναι πιο προσεκτική όταν προσφεύγει σε αναθέματα, ούσα υποτιμητική απέναντι στο λαό. Εν προκειμένω, οι θέσεις της στο «Μακεδονικό» είναι «πιο πίσω» και από αυτές των συστημικών δυνάμεων, τις οποίες κατά τα άλλα καταγγέλλει. Εάν πράγματι το Μακεδονικό εξελιχθεί σε κοιτίδα εθνικοφροσύνης, τι θα έχει να πει, ότι δεν εισακούσθηκε; Ή ότι φταίει ο ΠΑΟΚ και ο Σαββίδης;¨
ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ
Από την πλευρά τη δημοτικής αρχής πέραν της δεδομένης κατά συνείδησης ψήφου, τοποθετήθηκε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αλέξης Μαυραγάνης, χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα ως κίνηση με λαϊκιστική στόχευση και κομματική σκοπιμότητα των στελεχών της ΝΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Μαυραγάνης, τόνισε ότι για μικροπολιτικούς σκοπούς επιχειρείται ανεπίκαιρη κομματική εκμετάλλευση και παραχαράσσεται η πραγματικότητα σε ότι αφορά την εθνική «κόκκινη γραμμή» της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, καθώς αυτή έχει σαφώς καθοριστεί από την ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου όπου καθορίστηκε η προσωρινή ονομασία «πΓΔ της Μακεδονίας» και από τη θέση της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι για σύνθετη ονομασία έναντι όλων (erga omnes). Ακόμα, υποστήριξε και ότι η πλήρης απουσία του όρου Μακεδονία, παρότι από όλους επιθυμητή, μπορούσε να επικρατήσει μόνο πριν την ευρωπαϊκή απόφαση για την επισημοποίηση του διαμελισμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, δυνατότητα που πρακτικά έχει χαθεί πλέον. “Εθνικό συμφέρον αποτελεί η υλοποίηση της πραγματικής εθνικής γραμμής για κοινά αποδεκτή ονομασία έναντι όλων (erga omnes) επένδυση στη φιλία και συνεργασία των δυο λαών και στην ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, μέσα από τον αυξανόμενο ρόλου τους στο σύγχρονο κόσμο της παγκοσμιοποίησης” κατέληξε.
Τέλος, με αναφορά του στην κοπή της πίτας του Δήμου Βριλησσίων την Κυριακή 28/1 ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης τόνισε ότι «στο ευαίσθητο θέμα της Μακεδονίας μας απαιτείται στάση ευθύνης, κάτι που κάνουμε πράξη, σε αντίθεση με όσους επιθυμούν τοπικούς διχασμούς στο βωμό των κομματικών συμφερόντων τους».