ΜαρούσιΑσφάλειαΕιδήσεις

Ανακοίνωση για τις κάμερες στα Σχολεία από το Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου

Δείτε τη σχετική επιστολή

Τις ενστάσεις τους για την τοποθέτηση κάμερας στις σχολικές αίθουσες εξέφρασε ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Να υπενθυμίσουμε ότι, ανάμεσα σε άλλους φορείς, τις αντιδράσεις της είχε εκφράσει και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Χαλανδρίου (δείτε τη σχετική ανακοίνωση ΕΔΩ )

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου για τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες:

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Εν μέσω πρωτόγνωρων περιστάσεων για όλους μας, λόγω πανδημίας, η ελληνική πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα υπέρ της δημόσιας υγείας. Οφείλει να προχωρήσει με τους ενδεδειγμένους τρόπους για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση και συμμετοχή των μαθητών στη δωρεάν παιδεία.

Με τροπολογία που πέρασε από την ελληνική βουλή, αποφασίσθηκε  η συνέχιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, παράλληλα με τη δια ζώσης διδασκαλία, επιτρέποντας τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσα από τις σχολικές αίθουσες. Οι αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι σφοδρές. Η τροπολογία αυτή μάλιστα πέρασε εντελώς αιφνιδιαστικά, μέσα σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, χωρίς οποιαδήποτε δημόσια διαβούλευση, χωρίς καμία ενημέρωση του κόσμου της εκπαίδευσης.

Όποιες κι αν είναι οι καλές προθέσεις του νομοθέτη εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως με την παρουσία κάμερας εντός της αίθουσας αλλοιώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Διαταράσσεται η σχέση μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών που τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα λεπτών χειρισμών και τήρησης ισορροπιών. Η νέα νομοθετική ρύθμιση προσκρούει πάνω στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της ανάπτυξης της προσωπικότητας, της αξίωσης στην ψυχική ηρεμία, της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Για να γίνει δυνατή η εφαρμογή της διάταξης για κάμερες μέσα στις αίθουσες, πρέπει να υπάρξει η έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Η Αρχή μάλιστα διεμήνυσε μέσω του Τύπου πως για να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση θα πρέπει πρώτα να υπάρξει η έκδοση επιστημονικά τεκμηριωμένης εκτίμησης αντικτύπου που να διασφαλίζει τα δικαιώματα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Μάλιστα η Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με απόφασή της (υπ’ αριθμόν 13/2014) έχει τονίσει πως απαγορεύεται η τοποθέτηση εικονοληπτικών μηχανών στους χώρους εργασίας.

Το νομοθέτημα για τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες θα προκαλέσει και άλλα αδιέξοδα. Το καλύτερο είναι να αποσυρθεί άμεσα και να υπάρξει νέα προσπάθεια νομοθετικής ρύθμισης, χωρίς αιφνιδιασμούς. Με δημόσια διαβούλευση, ξεκάθαρο πλαίσιο και πρόσβαση στις τεχνικές λεπτομέρειες, το Υπουργείο Παιδείας και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα να προετοιμάσουν το έδαφος και όλα να είναι έτοιμα ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς από τον Σεπτέμβριο.

Σας ευχαριστούμε

Εκ του Δ.Σ. του Συλλόγου

Show More

Related Articles

Back to top button