Συνεντεύξεις

Ένας νέος αγρότης ψάχνεται… για τη βιοκονομία

Ο Βλάσης Τσιόγκας* απαντά στη "V" για την υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές

Βλάση, είσαι ένας υποψήφιος που εκπροσωπεί τη νέα γενιά γενικά και ειδικότερα τη νέα γενιά αγροτών. Ποιά η σχέση σου με την πολιτική;

  • Παρόλο που είμαι νέος ηλικιακά, στην πολιτική είμαι ενεργός από τα εφηβικά μου χρόνια. Από τα 20 μου υπήρξα δημοτικός σύμβουλος και το 2014 ήμουν υποψήφιος  περιφερειακός σύμβουλος. Είμαι ενεργός πολίτης και χρόνια αγωνίζομαι στον αγροτικό συνδικαλισμό.

Για ποιο λόγο διεκδικείς μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο;

-Αποφάσισα να δεχθώ την πρόταση του Πρωθυπουργού για να συμμετάσχω στην μάχη των Ευρωεκλογών.  Εάν εκλεγώ, θα κατορθώσω να εκπροσωπήσω τον αγροτικό κόσμο και όχι μόνο, στην Ευρωβουλή. Θεωρώ ότι οι συγκεκριμένες  Ευρωεκλογές είναι οι πιο κρίσιμες, δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σχεδιάσει την νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), προσπαθώντας να αντιμετωπίσει παράλληλα την κλιματική αλλαγή, τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές καθώς και την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρώπη .

Πιστεύεις ότι ο συνδυασμός με τον οποίο είσαι υποψήφιος, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο του για την ευρύτερη συσπείρωση προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στην ΕΕ;

  • Η Προοδευτική Συμμαχία είναι το νέο εγχείρημα στο οποίο συμμετέχω και από την ανακοίνωση του συνδυασμού και μέχρι τώρα διαφαίνεται ότι υπάρχει η βούληση για τη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Ήδη από το 2014 έως τώρα, οι Ευρωομάδες των Οικολόγων – Πράσινων, της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών είχαν συνταχθεί μαζί για να προσφέρουν λύσεις σε κρίσιμα θέματα. Ο κόσμος φαίνεται ότι αγκαλιάζει θερμά αυτή την πρωτοβουλία και αν λάβουμε υπόψη και τα μηνύματα από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι της Ισπανίας φαίνεται ότι η επόμενη σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου θα είναι μια δημοκρατική – προοδευτική σύνθεση.

Έχεις αναφέρει σε προηγούμενη συνέντευξή σου ότι έχεις ασχοληθεί ενεργά με πολεμικές τέχνες. Αυτή τη φορά, ίσως στις κρισιμότερες Ευρωεκλογές από συστάσεως της ΕΕ, οι δύο αντίπαλοι στο ρινγκ φαίνεται ότι θα είναι η ακροδεξιά που γνωρίζει μεγάλη άνοδο με την προοδευτική συμπαραταξη, αριστερών, πρασίνων, σοσιαλιστών, φιλελεύθερων. Ποιός πιστεύεις ότι θα βγει νοκ αουτ και πώς;

Όντως για πολλά χρόνια πάλευα στα ρινγκ των πολεμικών τεχνών φτάνοντας μέχρι την 4ή θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μιλάνο. Εκεί μπορώ να πω ότι τα κατάφερα καλά. Τώρα στο ‘’ρινγκ’’ της πολιτικής η μάχη ενάντια στην ακροδεξιά είναι πιο δύσκολη και πιο σοβαρή. Όπως ανέφερα και προηγουμένως οι δημοκρατικές φωνές θα κερδίσουν. Ωστόσο, η συνεχής άνοδος των ακραίων αντιλήψεων  δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι αρκετά σύνθετος. Οι πολιτικές της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού  που προέταξε η Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοεί την άνοδο της ακροδεξιάς. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν έδωσαν τροφή στο τέρας του φασισμού. Η Ευρώπη των λαών, η Ευρώπη της δικαιοσύνης, η αλλαγή πλεύσης της πολιτικής που εφαρμόζεται θα είναι το πρώτο βήμα .

Η βιοοικονομία αναδεικνύεται ως ο νέος έξυπνος τρόπος αξιοποίησης των γεωργικών πόρων. Ποιά η γνώμη σου για τον όρο αυτό που έχει απασχολήσει την ΕΕ από το 2015;

-Η βιοοικονομία είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους τομείς στην ΕΕ. Περιλαμβάνει τη γεωργία, τα τρόφιμα, τη βιοενέργεια και τα προϊόντα βιολογικής προέλευσης. Κατέχει πάνω από το 12% του παγκόσμιου εμπορίου και είναι η επόμενη στρατηγική πρόκληση, όχι μόνο της ΕΕ, αλλά ολόκληρου του πλανήτη, ώστε να υπάρξει επάρκεια και ποιότητα στη διατροφική αλυσίδα.

Πώς μπορούμε να πετύχουμε μια περισσότερο βιώσιμη ΚΑΠ;

  • Το κεφάλαιο της ΚΑΠ αποτελεί τόσο το πρόβλημα, όσο και τη λύση της επόμενης μέρας. Οι στρεβλώσεις που δημιούργησαν οι προηγούμενες πολιτικές δημιούργησαν αγρότες 2 – 3 ταχυτήτων. Η λανθασμένη στόχευση της κοινοτικής ενίσχυσης έκανε έναν παραγωγικό κλάδο να χαθεί και αντί για την ενίσχυση της παραγωγής καταλήξαμε στην αγρανάπαυση .

Ο προϋπολογισμός για τη νέα ΚΑΠ θα είναι πάνω από 360 δις για όλη την ΕΕ. Το διακύβευμα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διαμοιραστούν τα κονδύλια. Η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει πάνω από 1 δις ετησίως αν τελικά επικρατήσει η πρόταση των κρατών της Βαλτικής για την εξωτερική σύγκλιση των δικαιωμάτων.  Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και τον αγροτικό κόσμο. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η προοδευτική συμμαχία σε επίπεδο Ευρωβουλής. Οι  χώρες που ζητούν την εξωτερική σύγκλιση εκπροσωπούνται από τη δεξιά και την ομάδα του Ευρωσκεπτικισμού, με πλέον χαρακτηριστικό τον κύριο Βέμπερ, τον εκλεκτό του κύριου Μητσοτάκη.

Η σχέση αγροτών – Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης τουλάχιστον στην Ελλάδα των προηγούμενων δεκαετιών υπήρξε προβληματική ως προς τον τρόπο διαχείρισης των πόρων. Έχει αλλάξει αυτή η εικόνα; Αν όχι τι ενέργειες θα μπορούσαν να γίνουν για την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων;

-Κοινή αγροτική πολιτική χωρίς την δυνατότητα εθνικής αγροτικής πολιτικής είναι ανούσια. Οι άξονες που πρέπει να συνδέσουν την κλιματική αλλαγή με τον πρωτογενή τομέα και η χρηματοδότηση στις δυναμικές καλλιέργειες, στην ευφυή γεωργία, στη γεωργία ακριβείας πρέπει να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο .
Δυστυχώς έως τώρα κάναμε διαχείριση κονδυλίων, από το 2020 και μετά είναι επιτακτική ανάγκη να μην είμαστε μόνο διαχειριστές κοινοτικών χρημάτων αλλά να είμαστε συν-διαμορφωτές των πολιτικών που μας αφορούν.

*Ο Βλάσης Τσιόγκας γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1985 και είναι επαγγελματίας αγρότης, ηχολήπτης και εκλεγμένο μέλος Δ.Σ. αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών-ΤΟΕΒ και του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωπονικών Ερευνών.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button