ΧαλάνδριΠεριβάλλον

«Φτιάξτε το να τελειώνουμε»

Τι αποκαλύπτουν τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου για την δήθεν «χωματερή» στο Χαλάνδρι και την στάση της αντιπολίτευσης. Καταγγέλλουν τώρα αυτό που… απαιτούσαν να γίνει.

Αλλά λέγανε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κι άλλα λένε τώρα στους ανάστατους κατοίκους του Πατήματος, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στο έργο στέγασης της υπηρεσίας καθαριότητας του Χαλανδρίου, στο ακίνητο ΧΕΥ9, στον κόμβο της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Αυτό αποκαλύπτεται από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ που έγινε για το ζήτημα, τον περασμένο Ιούνιο. Τότε, η αντιπολίτευση που σήμερα, λίγο πριν τις εκλογές, βάλλει κατά του Δημάρχου Σίμου Ρούσσου, εγκαλούσε την διοίκηση για καθυστερήσεις και ζητούσε να γίνει άμεσα η μετεγκατάσταση της υπηρεσίας καθαριότητας στο ΧΕΥ9.

Οι ίδιες παρατάξεις , όπως διαπιστώνεται, δεν έθεσαν ποτέ ενστάσεις για την χρήση του ακινήτου σε καμία από τις συνεδριάσεις που έγιναν για την αγορά του για τον συγκεκριμένο σκοπό. Οι μόνες αντιδράσεις που υπήρξαν, αφορούσαν στο γεγονός ότι το ακίνητο αγοράστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο περιήλθε το 2013, όπως και πλήθος άλλων δημοσίων ακινήτων σε όλη την χώρα, στο πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών. Σημειώνεται ότι το ακίνητο έκτασης 6,5 στρεμμάτων αγοράστηκε αντί 650.000 ευρώ, δηλαδή με 10 ευρώ/τμ.

Τι έλεγαν πέρσι

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 1ης Ιουνίου 2018, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα έπειτα από επιστολή των εργαζομένων της καθαριότητας με την οποία ζητούσαν την άμεση μετεγκατάσταση της υπηρεσίας στο ΧΕΥ 9, το σύνολο της αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Δήμαρχο για καθυστερήσεις. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι αιτία της καθυστέρησης είναι η απόφαση να ολοκληρωθούν και οι 13 περιβαλλοντικές μελέτες που θα διασφαλίζουν το έργο και τους πολίτες».

Χαρακτηριστικό είναι ότι η επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) Λούλα Καρατζά η οποία τώρα πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις κατά του έργου, έλεγε: «Πήγατε και πήρατε τα ΧΕΥ που ήταν δικά μας, δεν ψήφισα (σ.σ. την αγορά) το λέω, εγώ θα τα διεκδικούσα να τα πάρω έτσι, δικά μας ήταν, αλλά τα πήρατε τα ρημάδια. Φτιάξτε το να τελειώσουμε, τουλάχιστον αρχίστε» . Η ίδια σήμερα εξηγεί ότι «μιλούσε για το ΧΕΥ8» (σ.σ. το σημερινό αμαξοστάσιο), αν και είναι φανερό ότι η συζήτηση αφορούσε στο αίτημα των εργαζομένων να μεταφερθούν άμεσα στο ΧΕΥ9 κι όχι να παραμείνουν στο ΧΕΥ8.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Γ. Καλομοίρη από την Πρωτοβουλία Πολιτών ο οποίος συνέδεσε το θέμα με τον κορεσμό της Φυλής και σε κανένα σημείο δεν διατύπωσε αντίρρηση για το έργο και την ανάγκη του.

«Υπερβαίνοντας τους νόμους»

Επιπλέον και ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε πορεία», Αγ. Νταβίας ο οποίος είχε αντιταχθεί στην αγορά του “χαλανδρέικου ακινήτου απο το ΤΑΙΠΕΔ των κατακτητών”, στην συνεδρίαση είπε: «Πρέπει να κινηθούμε υπερβαίνοντας τους νόμους και να πάμε να αρχίσουμε να εγκαθιστούμε την υπηρεσία στο ΧΕΥ 9».

Πάντως, σήμερα καταγγέλλουν τον Δήμαρχο για ένα έργο που οι ίδιοι απαιτούσαν να έχει ήδη ξεκινήσει ενώ πολιτικά οφέλη επιχειρούν να κερδίσουν και οι υπόλοιποι διεκδικητές του Δήμου, καλλιεργώντας κι εκείνοι κλίμα κατά της δημοτικής αρχής με αναφορές περί «χωματερής». Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι στο Πάτημα έχουν ξεσηκωθεί διατυπώνοντας ανησυχία για υποβάθμιση της ζωής τους και καταστροφής της περιοχής.

Το παράδειγμα Πελετίδη

Ο Δήμαρχος Σίμος Ρούσσος απαντά κάνοντας λόγο για «προεκλογικές αθλιότητες» και «διακίνηση κραυγαλέων ψευδών που αποκρύπτουν την αλήθεια» από «αυτούς που πριν λίγους μήνες καταγγέλλαν την διοίκηση για καθυστέρηση του έργου». Επιπλέον, χαρακτηρίζει “ανοησίες τα περί χωματερής πάνω από την Αττική Οδό». Στηλιτεύει ακόμη την στάση της κας Καρατζά και του τοπικού ΚΚΕ που μιλούν για «περιβαλλοντικό έγκλημα» όταν οι ίδιοι στηρίζουν τον κομμουνιστή Δήμαρχο Πάτρας κ. Πελετίδη ο οποίος προχωρά σε αντίστοιχο έργο μέσα στον αστικό ιστό και μάλιστα υπέργειο κι όχι υπόγειο, όπως θα γίνει στο Χαλάνδρι.

Τι θα γίνει

Σύμφωνα με το σχέδιο του Δήμου, στον επίμαχο χώρο θα δημιουργηθεί μια σύγχρονη, υπόγεια, νόμιμη και ασφαλής, μετά από 13 περιβαλλοντικές μελέτες, εγκατάσταση για αμαξοστάσιο και αυτόνομο δημοτικό κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, στα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων, όπως η Κοπεγχάγη.

Με τον τρόπο αυτό , σύμφωνα με τον Δήμο, η πόλη θα αποκτήσει μετά από δεκαετίες, έναν νόμιμο χώρο στέγασης της υπηρεσίας καθαριότητας που σήμερα βρίσκεται σε παράνομο χώρο δίπλα στο Στάδιο Ν. Πέρκιζας . Ο Δήμος υπολογίζει ότι με την λειτουργία της νέας εγκατάστασης μεσοπρόθεσμα θα μειωθεί κατά 80% το κόστος διαχείρισης, θα αυξηθεί πάνω από 70% η ανακύκλωση και θα μειωθούν κατά 90% τα σκουπίδια προς ταφή.

Όλα αυτά προβλέπονται άλλωστε στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο έχει ψηφιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button