ΚοινωνίαΕιδήσεις

Υπάλληλος της διεύθυνσης Μεταφορών αρνήθηκε να εκδώσει δίπλωμα σε τρανς άτομο

Καταγγελία από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

Υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών της περιφερειακής ενότητας Πειραιά αρνείται να εκδώσει νέο δίπλωμα σε τρανς πρόσωπο, χωρίς την προσκόμιση της δικαστικής απόφασης για τη μεταβολή καταχώρισης φύλου και ονόματος, καταγγέλλει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), σύμφωνα με το οποίο κάτι τέτοιο θεωρείται παράνομο.

Το περιστατικό δημοσιοποίησε η πρόεδρος του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού, με ανάρτησή της στο Facebook, όπου υπογράμμιζε ότι καμία υπηρεσία δεν έχει δικαίωμα να ζητά από τρανς άτομα να προσκομίζουν απόφαση δικαστηρίου για τη μεταβολή της καταχώρισης φύλου και ονόματος.

Παράλληλα τονίζει ότι με αυτό τον τρόπο παραβιάζεται ο νόμος, που προβλέπει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν υποχρέωση να εκδώσουν νέα έγγραφα με βάση τη νέα ληξιαρχική πράξη, όπως και ότι παραβιάζεται μυστικότητα της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος.

Παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα

Ανάρτηση για την υπόθεση έκανε και η Άννα Απέργη, διευθύντρια του ΣΥΔ, η οποία επίσης αναφέρει αναλυτικά τι προβλέπει ο νόμος, ενώ προαναγγέλλει ότι θα ζητηθεί να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις για το περιστατικό. Η απαίτηση προσκόμισης της δικαστικής απόφασης «όχι μόνο παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα του προσώπου, αλλά είναι και παράνομο», υπογραμμίζει.

Ο ΣΥΔ έχει καταγράψει πάρα πολλά περιστατικά παραβίασης του νόμου, επισημαίνει η κ. Απέργη.

«Έχουμε καταγράψει περιστατικά που η διαδικασία δεν έγινε σε ιδιαίτερο γραφείο, αλλά μπροστά σε ακροατήριο, με αποτέλεσμα να παραβιαστεί η ιδιωτική ζωή των τρανς προσώπων. Επίσης, έχουμε καταγράψει περιστατικά που ληξίαρχοι αρνήθηκαν να μεταβάλλουν τα στοιχεία των προσώπων, όπως ορίζονταν από την δικαστική απόφαση.

Περιστατικά σε τράπεζες που όχι μόνο δεν μετέβαλαν τα στοιχεία των τρανς προσώπων, αλλά ζητούσαν να τους προσκομιστεί και η πρωτότυπη δικαστική απόφαση που εμπεριέχει όλα τα προσωπικά δεδομένα του προσώπου. Δημόσιοι υπάλληλοι που όχι μόνο δεν ήξεραν πως να μεταβάλλουν τα στοιχεία, αλλά ρωτούσαν και το τρανς πρόσωπο προσωπικά ευαίσθητα δεδομένα όπως πχ. αν έχει κάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου», αναφέρει στην ανάρτησή της.

Μάλιστα, πριν από ένα χρόνο κατεγράφη περιστατικό που συνέβη στην ίδια την πρόεδρο του ΣΥΔ, μαρίνα Γαλανού, όταν υπάλληλος τράπεζας «χρειαζόταν να κάνει μία απλή αντικατάσταση ταυτότητας, (πράγμα που αδυνατούσε να κάνει), ζήτησε τη δικαστική απόφαση που σύμφωνα με τον ν.4491/2017 είναι απόρρητη, ενώ έκανε επανειλημμένως misgendering αποκαλώντας τη Μαρίνα σε λάθος γένος, φύλου και όνομα».

Show More

Related Articles

Back to top button