ΠολιτικήΕλλάδα

Το σκίτσο της ημέρας: περί συντάξεων

Προς το δυσμενέστερο οδηγείται η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Όπως τονίζεται, με την πληρωμή των ποσών για τις κύριες συντάξεις, χάνονται τα ποσά για δώρα και επικουρικές, ενώ το εφάπαξ ποσό δεν είναι 1,4 δισ. ευρώ αλλά 900 εκατ. ευρώ.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για την επιστροφή των αναδρομικών των συνταξιούχων κρύβει, καθώς φαίνεται δύο σημαντικά ζητήματα.

Πρώτο με την τροπολογία αποκαλύπτεται ότι το ποσό είναι στα 900 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον με την ίδια τροπολογία επιχειρείται να μπει τέλος στις όποιες διεκδικήσεις είχαν κερδίσει οι συνταξιούχοι για τα δώρα και τις επικουρικές, καθώς επισημαίνεται ότι με την καταβολή των 900 εκατ. ευρώ για τις κύριες, αποσβαίνονται και τα ποσά για δώρα και επικουρικές!

Έτσι χάνουν το δικαίωμα να προσφύγουν όσοι συνταξιούχοι δεν το έχουν κάνει για να διεκδικήσουν αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και δώρων με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Πάρα το γεγονός ότι η τροπολογία δεν περιλαμβάνει καταβολή αναδρομικών επικουρικών συντάξεων και δώρα σε 2,5 εκ. συνταξιούχους δεν τους επιτρέπει και να προσφύγουν για να τα διεκδικήσουν καθώς όπως αναφέρεται στην τροπολογία το δικαίωμα χάνεται και η αξίωση παραμένει μόνο σε όσους έχουν ήδη προσφύγει.

Έτσι χιλιάδες συνταξιούχοι που προσδοκούσαν ότι θα λάβουν αναδρομικά κύριας, επικουρικής σύνταξης και δώρων θα αναγκαστούν να αρκεστούν στα αναδρομικά μόνο της κύριας σύνταξής τους.

Νωρίτερα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, ότι η εν λόγω απόφαση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, και όχι μόνο όσους προσέφυγαν. Μάλιστα ζήτησε κατανόηση από τους συνταξιούχους και είπε η κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι τα αναδρομικά αφορούν μόνο την κύρια σύνταξη – δεν καλύπτει τα δώρα και τις επικουρικές – προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις, ενώ νέες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η ίδια η τροπολογία σε αυτά τα δύο σκέλη.

Ειδικά στο δεύτερο με το οποίο επιχειρεί να βάλει τέλος στην καταβολή των αναδρομικών για δώρα και επικουρικές, κάτι που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ.

Συγκεκριμένα, αναδρομικά ποσά μόνο για τις περικοπές που έγιναν το επίμαχο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016 στις κύριες συντάξεις ιδιωτικού αλλά και δημόσιου τομέα, προτίθεται να επιστρέψει η κυβέρνηση βάσει της τροπολογίας που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Show More

Related Articles

Back to top button