ΑθήναΤέχνεςΨυχαγωγίαΕιδήσεις

Τα καλύτερα γκράφιτι της Αθήνας

Αφιέρωμα στους τοίχους της πόλης με αφρομή το "αντιγκράφιτι" του Δήμου Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στην επιχείρηση “αντιγκράφιτι” θέλωντας να “καθαρίσει” γραφικά σημεία και σοκάκια στην περιοχή Αναφιώτικα, από γκράφιτι που υπήρχαν για καιρό.

Δείτε αναλυτικά τη σχετική δράση ΕΔΩ

Με αφορμή αυτή τη δράση, θυμηθήκαμε μερικά από τα καλύτερα γκράφιτι της πόλης που, όχι μόνο δεν αποτελούν υποβάθμισή της, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αντίθετα καταφέρνουν να αλλάξουν εντελώς τους δρόμους που τα φιλοξενούν και να τραβήξουν τα βλέματα των περαστικών.

Φτιαγμένα άλλωτε από αξιοθαύμαστους καλλιτέχνες και άλλωτε από εφήβους που ψάχνουν τρόπο να εκφραστούν, τα γκράφιτι αποτελούν θα λέγαμε μια μορφή τέχνης που περνάει τα δικά της μηνύματα κια αφήνει το δικό της στίγμα στους δρόμους των πόλεων.

Σίγουρα δεν ανήκουν όλα τα γκράφιτι στην κατηγορία αυτή, και η άποψη ότι όλα αποτελούν “καλλοπισμό” των τοίχων θα ήταν υπερβολική και ανακριβής.

Ας δούμε όμως μερικά από αυτά που καταφέρνουν να μας εντυπωσιάσουν και να μας συγκινήσουν…

ΓΚΑΖΙ

graffiti

Στην περιοχή Γκάζι δεσπόζει ένα γκράφιτι με τίτλο “I Love Life”. Ο πιτσιρικάς με τα μαύρα γυαλιά, που βγάζει γλώσσα στην ίδια τη ζωή, στον καθωσπρεπισμό και σε κάθε ασχήμια της καθημερινότητάς μας από τον STMTS που έχει συνδέσει το όνομα του με την “αφρόκρεμα της ενημέρωσης” όπως New York Times και Guardian. Βασικό σύμβολο του καλλιτέχνη τα παιδιά καθώς μέσα από τον δικό τους αμόλυντο, αθώο κόσμο μεταδίδει μηνύματα και ερμηνεύει την ίδια τη ζωή.

ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ

Τα νέα γκραφίτι που αλλάζουν την Αθήνα

Το εντυπωσιακό γκράφιτι είναι ένα από τα έργα street art που φιλοτεχνήθηκαν στα πλαίσια του Petit Paris d‘Athènes 2019.Η τοιχογραφία του SimpleG βρίκσεται απέναντι από το Wyndham Grand Athens στο Μεταξουργείο.

graffiti

Ένα ακόμα εικαστικό έργο, αυτήν την φορά του καλλιτέχνη WD. Το γκράφιτι της Κουκουβάγιας στην οδό Παλαιολόγου 50 με το σύμβολο της σοφίας και της Θεάς Αθηνάς να επιτάσσει την ανάγκη σοφίας και να καθηλώνει με αυτά τα εκτυφλωτικά μάτια που μιλάνε κατευθείαν στην ψυχή.

ΕΞΑΡΧΕΙΑ

graffiti

Άλλο ένα έργο του Wild Drawing, γνωστός ως WD με έναν ρακένδυτο άνδρα που έχει ξαπλώσει στο δρόμο και κοιμάται. Έτσι περιγράφει το πρόβλημα των αστέγων , που δημιούργησε στην οδό Μπενάκη στα Εξάρχεια, ένα τεράστιο γκράφιτι. Το σχέδιο καταλαμβάνει ολόκληρη την πρόσοψη του εγκαταλελειμμένου κτιρίου και φτάνει περίπου τα 10 μέτρα σε μήκος. Στην άκρη του σχεδίου αριστερά ο WD αφιερώνει το έργο σε όλους τους φτωχούς και άστεγους της Ελλάδας και του κόσμου.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

graffiti

Στο κέντρο της Αθήνας, ο INSANE 51 δημιούργησε το επιβλητικό σκίτσο του μοναχού με το σκυθρωπό παρουσιαστικό θέλωντας να δώσει ένα ψυχογραφικό τόνο στο χαρακτήρα του. Μια εικόνα που συγκινεί και σου μένει στο χαραγμένη στο μυαλό.

Show More

Related Articles

Back to top button