ΠολιτικήΕλλάδαΝέαΕιδήσεις

Σύσκεψη υπό τον υπουργό μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Η υπόθεση των μεταφορών και της μετακίνησης αποτελεί μείζον θέμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολύ ψηλά στην ατζέντα του προεκλογικού διαλόγου. Δυστυχώς όμως η Αυτοδιοίκηση δεν μπήκε στο κάδρο του Υπουργού Μεταφορών κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

«Στόχος της Κυβέρνησης είναι να θεσπίσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για βιώσιμες και έξυπνες μεταφορές, προς όφελος των πολιτών και των εργαζομένων». Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, καθώς από κοινού με την Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου και τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά, έκλεισαν τον πρώτο κύκλο επαφών και συνεργασιών με τους εκπροσώπους του κλάδου των μεταφορών της χώρας.

Και εδώ υπάρχει ένα κενό καθώς οι δημοτικές αρχές είναι οι πρώτες που δέχονται τα παράπονα των δημοτών για την συγκοινωνία που δεν βρίσκεται άμεσα στις αρμοδιότητες τους παρά το γεγονός ότι δημόσια συγκοινωνία και δημοτική συγκοινωνία αποτελούν συμπληρωματικά δίκτυα και απαιτούν κοινές δράσεις.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας: «Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη βρίσκεται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων μας. Έχουν γίνει πολλά, αλλά μένουν ακόμα περισσότερα να γίνουν. Για τον κρίσιμο τομέα των μεταφορών απαιτείται μία πολυπαραγοντική άσκηση, για την οποία προαπαιτούμενο είναι η στενή συνεργασία με όλους του εμπλεκομένους.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κάναμε επί τόπου επισκέψεις, συνεργαστήκαμε στενά με όλο τον κλάδο και σταχυολογήσαμε τις ανάγκες και τις προκλήσεις, οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο τόσο στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας όσο και στην εύρυθμη λειτουργία των μεταφορών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να θεσπίσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για βιώσιμες και έξυπνες μεταφορές, προς όφελος των πολιτών και των εργαζομένων».

Με την διαφορά όμως ότι την εξυπηρέτηση των πολιτών μπορείς να την πετύχεις μόνο σε στενή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση που αντιλαμβάνεται σε πραγματικό χρόνο τα προβλήματα.

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου δήλωσε: «Εργαζόμαστε για τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας στον χώρο των μεταφορών, με έμφαση στην καινοτομία, τη διαλειτουργικότητα, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι κατευθύνσεις αυτές περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα, αλλά και στον σχεδιασμό που αναπτύσσεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στρατηγικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε στους πολίτες φιλικές, προσβάσιμες και λειτουργικά συνδεδεμένες υπηρεσίες μεταφορών, οι οποίες θα ελαφρύνουν τον κυκλοφοριακό φόρτο των πόλεων, βελτιώνοντας αισθητά την καθημερινότητα όλων μας. Συνεργαζόμαστε, σχετικά, με όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα των συγκοινωνιών κάθε μορφής».

Στην προσπάθεια αυτή, κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί η οδική ασφάλεια, μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνουν οι αλλαγές στις συνήθειες μετακίνησης λόγω της μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη, καθώς και οι αυξημένες δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία».
Διαλειτουργικότητα και λειτουργικά συνδεδεμένες υπηρεσίες μεταφορών χωρίς την δημοτική συγκοινωνία στο κάδρο;
Όπως επεσήμανε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών,

Γιάννης Ξιφαράς: «Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τους επικεφαλής όλων των επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων των μεταφορών στη χώρα, προκειμένου να καταγράψουμε και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις και τα ζητήματα, με στόχο τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα στηρίζει τόσο τους επαγγελματίες του κλάδου όσο και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση».

Ειδικότερα, χθες, Τετάρτη, 2 Αυγούστου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου και του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά συναντήθηκε διαδοχικά με τους επικεφαλής των κλάδων και φορέων μεταφορών οι οποίοι έθεσαν τα προβλήματα που τους απασχολούν. Θεωρούμε όμως ότι συγκοινωνία και δημόσιες μεταφορές χωρίς συνάντηση με τις ΠΕΔ, την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ δεν μπορεί να υπάρξει διότι για τα προβλήματα της εξυπηρέτησης του πολίτη μόνο η Αυτοδιοίκηση μπορεί να μιλήσει.

Show More

Related Articles

Back to top button