ΑνάλυσηΑπόψειςΠολιτικήΖητείται Παρόν

Όλα θα κριθούν στη διαφορά

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, όλα δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει κυβέρνηση το βράδυ της Κυριακής και θα οδηγηθούμε στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν στις 2 Ιουλίου, με ενισχυμένη αναλογική.

Υπό αυτό το πλαίσιο, οι εκλογές της 21ης Μαΐου  θα αποτελέσουν μια πανελλήνια, επίσημη και ξεκάθαρη «δημοσκόπηση» που θα μετρήσει την πραγματική εκλογική επιρροή των κομμάτων και θα καθορίσει εν πολλοίς και το τελικό αποτέλεσμα της 2ας Ιουλίου.

Επανάληψη του 2019;

Όπως ακριβώς έγινε  και πριν τέσσερα χρόνια. Πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 που ανέδειξαν κυβέρνηση τη ΝΔ, προηγήθηκαν τον Μάιο, οι ευρωεκλογές που ξεκαθάρισαν τα πράγματα και καθόρισαν τον νικητή.

Το πιο πιθανό λοιπόν είναι, με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα, να ζήσουμε την επανάληψη του 2019.

Πήχης

Αυτό λοιπόν που έχει σημασία πια να δούμε είναι όχι μόνο το πόσο κοντά είναι το ποσοστό του πρώτου κόμματος, στο 37% τ ο οποίο δίνει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, αλλά κυρίως το ποια θα είναι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα.

Αν το πρώτο κόμμα -πιθανόν η ΝΔ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, λάβει ποσοστό άνω του 34%-35% θα είναι μεν κοντά στον πήχη της αυτοδυναμίας της 2ας Ιουλίου, αλλά θα χρειαστεί μια καλή διαφορά από τον δεύτερο (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) ΣΥΡΙΖΑ, για να έχει και τον αέρα της νίκης.

Αν η διαφορά είναι κοντά σε αυτή που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, τότε όλα θα έχουν κριθεί αυτή την Κυριακή.

Αν όμως είναι μικρότερη των 3 μονάδων (ή ακόμα και των 4), τότε ψυχολογικός νικητής θα είναι ο δεύτερος που θα μπορεί να περηφανεύεται ότι ανέτρεψε τις δημοσκοπήσεις και θα μετατρέψει τις δεύτερες εκλογές σε ντέρμπι.

Στην περίπτωση πάντως που η (πιθανόν) πρώτη ΝΔ δεν περάσει τον πήχη του 34%-35%, τότε και πάλι θα χρειαστεί μια καλή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ για να πάει με ψυχολογικό αβαντάζ στις δεύτερες κάλπες. Αν κι εδώ η διαφορά είναι μικρή, όλα πλέον τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά. Ακόμα και να μην βγάλει κανείς αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Η πιθανότητα του ντέρμπι 

Δεν συζητάμε προφανώς το τι έχει να γίνει εάν επαληθευτεί η δημοσκόπηση που δημοσίευσε το έγκυρο διεθνές μέσο Euroactiv που φέρνει τη διαφορά μόλις στη μισή μονάδα! Τότε, ο ψυχολογικός νικητής, θα είναι σαφώς ο ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και τη δική του αυτοδυναμία τον Ιούλιο.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, όλα θα κριθούν στη διαφορά, εκτός κι αν η κάλπη ανατρέψει όλα τα προγνωστικά και βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τότε θα μιλάμε για ένα εντελώς άλλο πολιτικό τοπίο.

Γιάννης Ραμαντάνης

Show More

Related Articles

Back to top button