Αυτοδιοικητικές εκλογέςΠολιτική

Γιάννης Σγουρός και Γιώργος Ιωακειμίδης κατηγορούν την απερχόμενη διοίκηση για ελλείψεις αντιπλημμυρικής προστασίας

Η απάντηση της Περιφέρειας Αττικής

Στις κατηγορίες των υποψηφίων περιφερειαρχών Αττικής Γιάννη Σγουρού και Γιώργο Ιωακειμίδη αναφορικά για τις ελλείψεις της αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιφέρεια Αττικής απαντά η νυν περιφερειακή αρχή του Γιώργου Πατούλη αναφέροντας ότι:

Η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής αποτέλεσε μια από τις πρώτες προτεραιότητες της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Σεπτέμβριο του 2019. Με συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις στο διάστημα αυτό πετύχαμε η Αττική να αντέξει σε ακραία πλημμυρικά φαινόμενα και να μην ζήσουμε ξανά τραγικές καταστάσεις, όπως αυτές που συνέβησαν στη Μάνδρα. Υλοποιούνται 5 κατηγορίες παρεμβάσεων, προϋπολογισμού 726 εκατ. ευρώ,ενώ από το 2020 ως το 2023 έχουν αναπτυχθεί 5 κατηγορίες παρεμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 726.740. 698 ευρώ.

Οι 5 αυτές κατηγορίες παρεμβάσεων αφορούν:

  1. Τον καθαρισμό των ρεμάτων (47.239.944 ευρώ).
  2. Τον καθαρισμό φρεατίων (6.764.245 ευρώ).
  3. Τη διευθέτηση και οριοθέτηση ρεμάτων (134.448.968 ευρώ).
  4. Την άρση καταπτώσεων κι αντιστήριξη πρανών (22.701.590 ευρώ).
  5. Την εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας ( 517.457.949 ευρώ).

Το διάστημα 2020 -2023 η Περιφέρεια Αττικής:

  • Ολοκλήρωσε 39 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Σήμερα εκτελούνται 39 αντίστοιχα έργα.
  • Μπορούν να δημοπρατηθούν άμεσα το επόμενο διάστημα, αφού διαθέτουν ώριμες μελέτες 130 αντίστοιχα έργα.

Όσον αφορά τα έργα διευθέτησης κι οριοθέτησης ρεμάτων:

  • Έχουν ολοκληρωθεί ή εκτελούνται σήμερα 18 έργα.
  • Μπορούν να δημοπρατηθούν, εφόσον πλέον έχουν ωριμάσει, το επόμενο διάστημα άλλα 19.

Για πρώτη φορά γίνεται με οργανωμένο τρόπο και με αύξηση των διατιθέμενων κονδυλίων ο καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η Αττική δεν έχει ζήσει καταστάσεις του παρελθόντος, παρά το γεγονός ότι η κλιματική κρίση έχει ενταθεί ενώ και σημαντικό τμήμα των δασών έχει καταστραφεί από πυρκαγιές τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον, ως ένα ακόμη μέτρο πολιτικής κι ενίσχυσης της διαφάνειας στον τομέα αυτό, σήμερα η Αττική είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας που λειτουργεί Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Ρεμάτων, όπου καταγράφεται καθημερινά κι αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας κάθε δράση σε αυτόν τον τομέα, συνοδευόμενη κι από αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό. Γιατί στην Αττική οι καθαρισμοί ρεμάτων γίνονται πραγματικά.

Χρειάζονται πολλά εκατομμύρια ευρώ για την αποτελεσματική θωράκιση της Αττικής από φυσικές καταστροφές. Η Περιφέρεια Αττικής έχει καταρτίσει σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ένα ολοκληρωμένο master plan, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων πλημμυρικού κινδύνου, πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών. Στο σχέδιο αυτό έχει γίνει ανά περιοχή η χαρτογράφηση των κινδύνων και η επικινδυνότητα που αφορά πλημμύρες, πυρκαγιές ή σεισμούς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την αποτελεσματική θωράκιση της Αττικής απαιτούνται έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί για μας έναν οδικό χάρτη, ο οποίος ασφαλώς πρέπει να επικαιροποιείται σε τακτικό χρονικό διάστημα, γιατί η κλιματική κρίση είναι μια δυναμική κατάσταση και τα έργα που θα εκτελεστούν πρέπει να στηρίζονται σε διαρκώς επικαιροποιημένες μελέτες και δεδομένα. Όπως όλοι αντιλαμβάνονται, απαιτείται η επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να προκαλέσει μια εθνική κινητοποίηση, προκειμένου να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι που ξεπερνούν τις δυνατότητες της , ώστε να υλοποιηθούν σε κατάλληλο χρόνο τα έργα και οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Το master plan έχει παραδοθεί στα αρμόδια Υπουργεία το προηγούμενο διάστημα.

Ο σωστός σχεδιασμός προβλέπει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Ως Περιφέρεια Αττικής προετοιμάζαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, που έδινε βάρος στην υπεύθυνη ενημέρωση και την πιστοποιημένη εκπαίδευση πολιτών και εθελοντών, πάνω στα ζητήματα πολιτικής προστασίας, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ. Αυτό το βήμα πρέπει να ολοκληρωθεί, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις εθελοντικές οργανώσεις.

Show More

Related Articles

Back to top button