Βριλήσσια

Πήραν πίσω από το Υπερταμείο τη Ναυτική Βάση

Τεράστια νίκη του Ξένου Μανιατογιάννη και του κινήματος πολιτών- Έρχεται ρύθμιση και για τα ιδιωτικά ακίνητα που διεκδικεί το δημόσιο στα Βριλήσσια.

Στον Δήμο Βριλησσίων επιστρέφουν τα πρώτα δυο δημόσια ακίνητα που με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, είχαν περάσει στο Υπερταμείο.

Πρόκειται για την Ναυτική Βάση και τον Παιδότοπο Παπασπηλίου τα οποία σύμφωνα με το ΦΕΚ 1626/2019, αποφασίστηκε να εξαιρεθούν τελικώς από την μεταβίβαση τους στην ΕΤΑΔ και επιστρέφουν στον Δήμο Βριλησσίων για χρήση 99 ετών. Σημειώνεται ότι πριν την μεταβίβαση τους στην ΕΤΑΔ, τα ακίνητα ήταν παραχωρημένα στον Δήμο από το Ελληνικό Δημόσιο για 50 έτη.

Σημαντικό είναι ότι στο ΦΕΚ γίνεται αναφορά στο έγγραφο που απέστειλε προς το υπουργείο Οικονομικών, ο Δήμος Βριλησσίων ζητώντας την ανάκληση της απόφασης και την παραχώρηση της  κυριότητας του συνόλου των δημόσιων ακινήτων στους Δήμους.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Για «τεράστια νίκη και δικαίωση» έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης που ήταν ο πρώτος Δήμαρχος που αντέδρασε και ζήτησε την ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης, κινητοποιώντας τους πολίτες αλλά και πολλούς άλλους δημάρχους, ασκώντας πίεση στο υψηλότερο επίπεδο.

«Τόσο καιρό διεκδικούσαμε και συγκρουόμασταν όταν άλλοι δεν ασχολήθηκαν καθόλου. Πήραμε πίσω αυτά για τα οποία άλλοι υποψήφιοι Δήμαρχοι παρουσιάζουν μακέτες ή ανακοινώνουν σχέδια, ενώ μέχρι σήμερα δεν μας ανήκαν», είπε ο Δήμαρχος, σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανακοινώσεις για αξιοποίησης της Ναυτικής Βάσης από τους Γιάννη Πισιμίση και Αργύρη Ντινόπουλο.  «Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε σοβαρά και με σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίον θα αξιοποιήσουμε την δική μας πλέον περιουσία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιατογιάννη, «θα ακολουθήσουν σύντομα αποφάσεις εξαιρέσεων και των υπολοίπων δημοτικών ακινήτων που διεκδικούμε να πάρουμε πίσω. Οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί».

ΠΑΊΡΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο  Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος της Κίνησης Πολιτών που συγκροτήθηκε τόσο για το θέμα του υπερταμείου όσο και κατά των αγωγών του ΥΠΟΙΚ, Κώστας Πολίτης, η κυβέρνηση κάνει πίσω και στο θέμα των αγωγών κατά ιδιοκτητών ακινήτων στα Βριλήσσια, διεκδικώντας σπίτια ως δημόσια περιουσία. «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Τσακαλώτος έκανε εκ πρώτης δεκτή την πρόταση τροπολογίας που κατέθεσε ο Δήμος και αναμένονται ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες», είπε ο κ. Πολίτης.

Η τροπολογία Μανιατογιάννη προβλέπει την παραίτηση του δημοσίου από κάθε δικαίωμα παράστασης για τις ήδη υποβληθείσες αγωγές και την αναγνώριση του δικαιώματος κυριότητας και οριστικής εγγραφής των ιδιοκτητών εντός σχεδίου ακινήτου ενώ θα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις αναγνώρισης δικαιωμάτων κυριότητας και οριστικών εγγραφών των ιδιοκτητών εκτός σχεδίου ακινήτων.

Στις αγωγές του το Δημόσιο υποστηρίζει ότι οι εκτάσεις που διεκδικεί είναι αδιάθετα οικόπεδα παλαιάς διανομής και αποτελούν μέρος του αγροκτήματος «Γέρακα» που ανήκε στην Ι. Μ. Πεντέλης και απαλλοτριώθηκε από το Δημόσιο το 1918-1920. Το 1951 οι εκτάσεις του αγροκτήματος διανεμήθηκαν (για την αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών Λιοπεσίου – Αμαρουσίου – Χαλανδρίου) από το τότε υπουργείο Γεωργίας, ενώ κάποιες εκτάσεις παρέμειναν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου («κοινόχρηστες και διαθέσιμες αδιανέμητες»).

Το θέμα προκάλεσε εξ αρχής την αντίδραση του Δήμου Βριλησσίων ο οποίος χαρακτήρισε ως “μη νόμιμες” και «απαράδεκτες» τις αξιώσεις του δημοσίου, ανέδειξε το ζήτημα και υπέβαλε πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για την επίλυση του θέματος υπέρ των πολιτών.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button