ΑπόψειςΖητείται ΠαρόνV-talksΕιδήσεις

Όταν κράσαρε το σύστημα

Της Άντας Κουγιά

Ανοίγω υπολογιστή για να ξεκινήσω την πρώτη ημέρα εργασίας από το σπίτι στη δεύτερη σεζόν του Lockdown που παίζει στις οθόνες μας και αναρωτιέμαι τι το ήθελα. Γιατί με ειδοποίησαν από το control ότι τα παρατράγουδα δεν έλειψαν. Δεύτερα πρωί ξεκίνησε με κρασάρισμα του συστήματος για την τηλεκπαίδευση των μαθητών. Γονείς αφηνιασμένοι στο facebook, γονείς με δόσεις χιούμορ, δάσκαλοι και καθηγητές να προσπαθούν να γίνουν ειδικοί σε δίκτυα και υπολογιστές για να λύσουν το πρόβλημα.

Βέβαια, θα μου πείτε, αυτό σε μάρανε; Εδώ δεν έφτιαξαν ΜΕΘ, δεν προσέλαβαν γιατρούς και νοσηλευτές, θα είχαν μεριμνήσει για την ομαλή λειτουργία του συστήματος; Και θα έχετε και δίκιο. Παντελώς απροετοίμαστοι λοιπόν για όλα και αρκούνται στο να μας κουνήσουν εμάς το δάχτυλο. Εμείς φταίμε λοιπόν, που η κυβέρνηση δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα; Ένα σωρό εξαγγελίες έχουν γίνει, που δεν πραγματοποιήθηκαν και φυσικά φτάσαμε στο καινούργιο, χειμωνιάτικο lockdown.

Για παράδειγμα, θυμάστε εκείνα τα λεωφορεία που έλεγαν ότι θα έρθουν, τα “ολοκαίνουργια”; Ήρθαν από επαρχιακές πόλεις, με άπειρη καθυστέρηση και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι “δεν μπορούσαν να γεννήσουν λεωφορεία”. Αν προσπάθησε να κάνει χιούμορ, δε γελάσαμε. Οι ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών που υποτίθεται επιτάξανε, νοικιάζονται 1700 ευρώ την ημέρα. Οι προσλήψεις των γιατρών γίνονται με ρυθμούς χελώνας. Το προηγούμενο lockdown έληξε 4 Μαΐου. Τι έκαναν τόσον καιρό δηλαδή; Έβγαιναν χαρούμενοι για την επιτυχία και καλούσαν τους τουρίστες να έρθουν να ακουμπήσουν τον οβολό τους για να ενισχυθεί η οικονομία; Μάλλον αυτό! Α! Και παράλληλα, έπαιρναν μέτρα χωρίς καμία λογική, για να δείξουν ότι κάτι κάνουν. Να μη συζητήσω για το επικοινωνιακό τρικάκι με τα 800 ευρώ για τους εργαζόμενους, που τελικά δεν είναι 800. Προσπάθησα να πείσω τον εαυτό μου ότι δεν κατάλαβε καλά όταν του τα είπε ο Υπουργός Οικονομικών, αλλά τότε λέω, τι είναι χειρότερο; Να έχεις πρωθυπουργό που δεν καταλαβαίνει ή πρωθυπουργό που κάνει επικοινωνιακά τρικ;

Το lockdown ναι, ήταν μονόδρομος, γιατί απλά δεν προετοιμάστηκαν. Δεν εκμεταλλεύτηκαν την προηγούμενη εμπειρία, έχοντας μάλλον την αίσθηση του παντοδύναμου, ότι κανείς ποτέ δεν θα ξαναρρωστήσει, αφού “τα πήγαμε τόσο καλά την πρώτη φορά”. Εμ δεν είναι έτσι. Χτυπιόταν όλος ο πλανήτης για το δεύτερο κύμα και η Ελλάδα σφύριζε ανέμελα. Στο μέλλον, δουλειές θα χαθούν (κι ας απαγορεύονται οι απολύσεις αυτό το διάστημα, κάποια στιγμή θα επιτραπούν), η οικονομία θα γνωρίσει χειρότερη ύφεση κι από το 2012 και τότε, όταν πάλι θα δανειστούμε από τους ευγενικούς, καλοσυνάτους ξένους θα βγαίνουν και θα λένε ότι εμείς φταίμε. Εμ βέβαια, αν έχουμε μάθει κάτι καλά σε αυτή τη χώρα είναι να ρίχνουμε ευθύνες δεξιά κι αριστερά, χωρίς να κοιτάμε τη δικιά μας καμπούρα.

Οπλιστείτε με υπομονή. Μόνο αυτό έμεινε. Κι όσο για την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, θα φτιάξει, αφού πρώτα μας ειρωνευτούν για άλλη μια φορά μέσω διαγγελμάτων και δελτίων τύπου.

Υ.Γ. Πάντα υπάρχει η ατομική ευθύνη και εδώ στην ΗΠΖ το έχουμε τονίσει αρκετές φορές. Κάπου όμως σταματάει. Και εκεί που σταματάει, αρχίζει η συλλογική, η κρατική, η κυβερνητική.

 

ΠΗΓΗ: https://ipolizei.gr/otan-krasare-to-systhma/?fbclid=IwAR1IyON1XXo9RcfIH6umYP2JrJXDpSyL3_Tve0BP-YtLVVEvsWgUp44n6Rk

Show More

Related Articles

Back to top button