ΠολιτισμόςΨυχαγωγία

“Ο Πολιτισμός είναι Μαζί”: μια καμπάνια για την έναρξη των θεαμάτων

 

Μέσα από μια καμπάνια της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση αφιερωμένη στον πολιτισμό, παρακολουθούμε καθημερινές σκηνές όπου Έλληνες καλλιτέχνες βρίσκονται στο σπίτι τους και ετοιμάζονται για να βγουν έξω. Όλες οι σκηνές διακόπτονται από χορευτικές φιγούρες, πρόβες, αποστηθίσεις, ερμηνείες που σαν πυροτεχνήματα εμφανίζονται για να ανατρέψουν την κανονικότητα. Οι καλλιτέχνες δίνουν τη «σκυτάλη» στους θεατές, οι οποίοι περπατούν στις γειτονιές της Αθήνας για να φτάσουν σε κάποια από τις σκηνές ή τα θέατρα της πόλης. H μία κίνηση διαδέχεται την άλλη σαν φυσική αλληλουχία, σαν μια ανθρώπινη αλυσίδα που χρειάζεται να μείνει ενωμένη.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΕΝΩ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΣ; ΓΙΑΤΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΑΜΕ ΤΟΣΟ ΔΥΝΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΝΕΣΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ Ή ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΑΒΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ

Η πανδημία του Covid-19 άλλαξε αρκετές από τις συνήθειές μας, όμως δεν μας έκανε να ξεχάσουμε την εμπειρία της ζωντανής παράστασης ή συναυλίας: εκεί που τα φώτα σβήνουν κι εμείς, καλλιτέχνες και θεατές, χάνουμε για λίγο τον εαυτό μας και παραδινόμαστε σε νέους, ανεξερεύνητους κόσμους. Τώρα, οι πόρτες όλων των σκηνών της χώρας ανοίγουν ξανά και όλοι εμείς επιστρέφουμε με ασφάλεια στις πρόβες, στα ωραία ξενύχτια, στην κούραση της προετοιμασίας, στις πολύωρες συζητήσεις μετά την παράσταση, στη συγκίνηση, στο γέλιο, στο χειροκρότημα.

EΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΘΕΑΜΑΤΩΝ. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ δεν είναι ενικός, αλλά πληθυντικός: μέσα του χωράει όλους τους ανθρώπους, δημιουργούς, καλλιτέχνες, θεατές, εργαζομένους, όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς, τις μεγάλες και μικρές σκηνές, την όπερα και την ηλεκτρονική μουσική, το κλασικό μπαλέτο και το σύγχρονο χοροθέατρο. Ας επιστρέψουμε λοιπόν μαζί στους κλειστούς χώρους θεαμάτων, ακολουθώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια όλων μας. Για να απορροφήσουμε και να επιστρέψουμε ενέργεια. Για να γιορτάσουμε τη δύναμη της ζωντανής εμπειρίας. Για να διεκδικήσουμε πνευματική και ψυχική μετατόπιση. Για να γελάσουμε. Να διαφωνήσουμε. Να συγκινηθούμε. Να σκεφτούμε. Να ονειρευτούμε και να ξορκίσουμε τον φόβο. Να αγαπήσουμε. Για να ξαναζήσουμε όλα εκείνα που μας ενώνουν. Μαζί. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ είναι λόγος για να ζούμε, ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ είναι μαζί.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):
Larry Gus, Ηλίας Αδάμ, Μαίρη Βούλγαρη, Τζόις Γκαλάο, Γιώργος Γκαραβέλος, Νίκος Καραθάνος, Ειρήνη Κουρούβανη, Βάνα Κριμνιώτη, Νέμεσις Μαρνέζου, Ίαν Μπαμπού, Λίον Μπαμπού, Γιώργος Ξηρός, Βαλεντίνα Ουρσάτσε, Γκρέις Οουίτι, Ράνια Σταθοπούλου, Έλενα Τοπαλίδου, Πρόδρομος Τσινικόρης, Αντώνης Φωνιαδάκης, Θωμάς Χατζής, Βιβή Χριστοδουλοπούλου

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Σκηνοθεσία & Μοντάζ: Χρήστος Σαρρής

Σενάριο: Μαργαρίτα Γραμματικού, Ελιζαμπέττα Ηλία Γεωργιάδου, Βάλια Παπαδημητράκη
Production Manager: Δανιήλ Βεργιάδης
Production Coordinator: Σμαράγδα Δογάνη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Evan Μαραγκουδάκης
Βοηθός Σκηνοθέτης: Δημήτρης Ζιβόπουλος
Camera Assistant: Κοραλία Δογάνη
Make-up Artist: Μόρφη Μενεμένογλου
Τραγούδι τίτλων: “Mangata” των Despite Everything
Διασκευή στο πιάνο: Ορέστης Μπενέκας

Sound Design: Bounce Music

 

Show More

Related Articles

Back to top button