ΕλλάδαΕκπαίδευσηΕιδήσεις

Ο Δήμος Νάξου είπε “όχι” στην προσθήκη “Μανώλης Γλέζος” στο όνομα του Γενικού Λυκείου

«Όχι» στην προσθήκη προσωνυμίας στον τίτλο του Γενικού Λυκείου Νάξου αποφάσισε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Το θέμα ήρθε για συζήτηση μετά από αίτημα και εισήγηση της Σχολικής Επιτροπής του Γενικού Λυκείου Νάξου που είχε αποφασίσει (με συντριπτική πλειοψηφία) να προστεθεί στον τίτλο του σχολείου η προσωνυμία «Μανώλης Γλέζος».

Την αντίθεσή της στην παραπάνω εισήγηση εξέφρασε σύσσωμη η παράταξη του Δημήτρη Λιανού, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καθώς και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Βούλα Μαργαρίτη.

Υπέρ της προσθήκης της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στο ΓΕΛ τάχθηκαν σύσσωμες οι παρατάξεις της μειοψηφίας «Μαζί Αλλάζουμε» του Λεονάρδου Χατζηανδρέου και «Δύναμη Δημιουργίας» του Βασίλη Βρούτση. Στη συνεδρίαση απόντες ήταν οι κ.κ. Μανώλης Κορακίτης (της παράταξης του κ. Λεονάρδου Χατζηανδρέου) και Γιάννης Μαράκης (της παράταξης του κ. Βρούτση).

«Στη συνεδρίαση ακούστηκαν πολλά που μόνο αρνητική εντύπωση μπορεί να προκαλέσουν» όπως παρατήρησε και ο δημοτικός σύμβουλος από την Σχοινούσα Νίκος Νομικός.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη το «παρών» έδωσαν ο διευθυντής του ΓΕΛ Νάξου Ματθαίος Χατζηπέτρος καθώς και η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Νάξου Σοφία Κρητικού.

Το δημοτικό συμβούλιο τον έχει τιμήσει τον Μανώλη Γλέζο

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομάτης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο Μανώλης Γλέζος έχει ήδη τιμηθεί από το δημοτικό συμβούλιο με τα όσα αναφέρονται στο ψήφισμα που εκδόθηκε την ημέρα του θανάτου του αλλά και με τη στήριξη της υποψηφιότητας του μεγάλου αγωνιστή για το Νόμπελ Ειρήνης το 2017.

Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στη νομοθεσία σχετικά με την προσθήκη προσωνυμίων σε σχολεία.

Τόνισε ότι οι εισηγήσεις τόσο του Συλλόγου Γονέων του ΓΕΛ Νάξου όσο και της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής ήταν αρνητικές στο να προστεθεί στον τίτλο του ΓΕΛ Νάξου η προσωνυμία «Μανώλης Γλέζος σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν θα πρέπει να εγκλωβίσουμε με πολιτικά πρόσωπα το ΓΕΛ».

Επίσης πρόσθεσε ότι το Λύκειο Νάξου είναι «ιδιοκτησία» του δήμου και ο δήμος θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο για τυχόν προσθήκη προσωνυμίας στον τίτλο του.

«Ελιγμοί» από το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

«Σήμερα δεν θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση για να μπει καμία προσωνυμία» σημείωσε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός.

Εμφανές ήταν το γεγονός ότι ο κ. Λιανός θέλησε να αποφύγει τη συζήτηση για το όνομα του Μανώλη Γλέζου και προκειμένου να μην πει «όχι» η παράταξή του στο όνομα του Μανώλη Γλέζου, εισηγήθηκε το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει γενικότερα για το αν θα προστεθεί προσωνυμία στον τίτλο του ΓΕΛ ή όχι.

«Θέλει χρόνο να ωριμάσει μια προσωνυμία για ένα σχολικό κτήριο» είπε ο κ. Λιανός και πρόσθεσε ότι το θέμα θα έπρεπε ο διευθυντής του ΓΕΛ Νάξου, πρώτα να το «επικοινωνήσει περισσότερο με την τοπική κοινωνία» το θέμα.

«Ο κ. Χατζηπέτρος θα έπρεπε να μας ρωτήσει πριν ξεκινήσει τη διαδικασία» είπε ο δήμαρχος υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το συγκεκριμένο θέμα διχάζει την τοπική κοινωνία.

Χατζηανδρέου: Πρέπει να προφυλάξουμε το όνομα του Μανώλη Γλέζου

«Συζητάμε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα» σημείωσε ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου που υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να «προσβάλει» το όνομα του Μανώλη Γλέζου. Όπως είπε, η παράταξη του είναι σύσσωμα σύμφωνη με την προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του ΓΕΛ Νάξου αλλά αυτό που ο ίδιος θα επιθυμούσε θα ήταν ομοφωνία στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, «κάτι που αρμόζει στην προσωπικότητα μια παγκοσμίου αναγνωρισμένης προσωπικότητας».

«Θα πρέπει να το προφυλάξουμε το όνομα του Μανώλη Γλέζου και να μην μπούμε σε διαδικασίες που δεν αρμόζουν στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάξο και είχε όλη αυτή την ιστορία που όλοι γνωρίζουμε και σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αναγνωριστεί πριν και μετά το θάνατο του» σημείωσε.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας πρόσθεσε επίσης ότι το θέμα «είναι πολύ λεπτό και δεν θα πρέπει όλοι εμείς που είχαμε πάρει όλες αυτές τις αποφάσεις στο άκουσμα του θανάτου του, να έρθουμε σήμερα εδώ και να μειώσουμε την προσωπικότητα του. Θα είναι εις βάρος μας γιατί μειώνοντας την προσωπικότητα του Μανώλη Γλέζου, μειώνουμε την ιδιαίτερη πατρίδα μας».

Βασίλης Βρούτσης: Το σχολείο πρέπει να ονομαστεί «Μανώλης Γλέζος»

«Το σχολείο πρέπει να ονομαστεί «Μανώλης Γλέζος». Ο Μανώλης Γλέζος ήταν όλου του κόσμου. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται η προσθήκη προσωνυμίας στις σχολικές μονάδες με αποφάσεις των Σχολικών συμβουλίων και σ’ αυτήν περιγράφονται τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι προσωνυμίες που προτείνονται δηλαδή η προσθήκη προσωνυμίας θα είναι δηλωτική της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής ή του τόπου γενικότερα και θα αναφέρεται σε ονόματα ευεργετών, προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, ατόμων της ιστορικής και θρησκευτικής ζωής του τόπου και γενικότερα προσώπων που πρόσφεραν αναγνωρισμένες και αξιόλογες υπηρεσίες στον τόπο και το έθνος και αποτελούν πρότυπα» σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» Βασίλης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης έκανε γνωστό ότι και ο ίδιος ο Μανώλης Γλέζος θα συμφωνούσε σε μια τέτοια απόφαση και «θα ήθελε μια ομόφωνη απόφαση». Διάβασε κείμενο του Κώστα Κατσουρού και απόσπασμα από όσα είχε γράψει ο Μητροπολίτης Παρονακίας κ. Καλλίνικος για το Γλέζο τον Ιούλιο του 2017, με αφορμή την πρόταση του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου περί απονομής σε αυτόν του βραβείου «Νόμπελ Ειρήνης».

ΠΗΓΗ: naxostimes.gr

Show More

Related Articles

Back to top button