ΜουσικήΕιδήσεις

“Έφυγε” ένας μεγάλος συνθέτης…

Άφησε τις μελωδίες του πίσω και έφυγε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 92 ετών ο μεγάλος ιταλός συνθέτης Ένιο Μορικόνε, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, σημαδεύοντας την 6η Ιουλίου ως μέρα σημαντικής απώλειας για τη μουσική, μέρα θανάτου και του μεγάλου Λουίς Άρμστρονγκ.

Γεννήθηκε το 1928 στη Ρώμη. Από το 1946 και έπειτα συνέθεσε πάνω από 100 κλασικά κομμάτια, ενορχήστρωσε πάνω από 500 τραγούδια σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους μουσικούς, αλλά η συνεισφορά του στη μουσική απογειώθηκε με τις παραπάνω από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές στις οποίες χάρισε τις μελωδίες του. Το όνομά του συνδέθηκε κυρίως  με τον σκηνοθέτη Σέρτζιο Λεόνε με τον οποίο συνεργάστηκε στα “σπαγγέτι γουέστερν”, αλλά και στην ταινία “Κάποτε στην Αμερική”. Παρ’ όλα αυτά, ο Ένιο Μορικόνε “έντυσε” μουσικά ταινίες όλων των ειδών με κάποιες από τις μουσικές του να ξεπερνούν σε δημοτικότητα και τις ίδιες τις ταινίες!

Ο Μορικόνε βραβεύτηκε με Όσκαρ το 2016 για το γουέστερν του Κουέντιν Ταραντίνο “Οι Μισητοί Οκτώ”, ενώ το 2007 είχε τιμηθεί από την Ακαδημία για την συνολική του προσφορά. Ο Μορικόνε έχει κερδίσει τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο δημιουργός της εμβληματικής μουσικής για τις ταινίες, είχε σπάσει τον μηρό του πριν από λίγες ημέρες έπειτα από πτώση και πέθανε στη διάρκεια της νύχτας σε κλινική της Ρώμης, όπου νοσηλευόταν.

Μεγάλη η απώλειά του, για όσα ακόμη θα μπορούσε να προσφέρει ένας μεγάλος συνθέτης και μία μεγάλη προσωπικότητα. Μεγάλο κέρδος, όμως, ό, τι άφησε πίσω του. Και είναι, όμως, τυχεροί αυτοί οι καλλιτέχνες… κερδίζουν την πολυπόθητη αθανασία μέσα από το έργο τους.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button