ΠολιτισμόςΚινηματογράφοςΨυχαγωγίαΕιδήσεις

“Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία”: ένα ντοκιμαντέρ για το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ

Σε σκηνοθεσία Απόστολου Καρακάση και παραγωγή των Marco Gastine και Ελένης Χανδρινού, το ντοκιμαντέρ καταγράφει την ιδιαίτερη ιστορία του εργοστασείου της ΒΙΟ.ΜΕ., από το κλείσιμο του και την απόφαση των εργαζομένων για την αυτοδιαχείριση του, ως και την εξέλιξη του εγχειρήματος μεσα στα χρόνια.

Βλέπουμε αναφορές σχετικά με το ιστορικό της εταιρίας, τις προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι κατά το κλείσιμο του εργοστασίου, αλλά κυρίως τις κάθε είδους δυσκολίες που αντιμετώπισαν αφού πήραν την απόφαση για αυτοδιαχείριση.

 

Συγκεκριμένα, από τους 70 συνολικά εργαζόμενους στο εργοστάσιο, περίπου 40 αποφάσισαν να μείνουν ενωμένοι και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να εργάζονται. Ο αριθμός αυτός σταδιακά άρχισε να μειώνεται, ενώ μέσα από την ταινία ο θεατής συμμετέχει σε όλη αυτή την πορεία των συνελεύσεων, της ανησυχίας και του ενθουσιασμού, της χαράς και της απογοήτευσης.

Ο σκηνοθέτης, Απόστολος Καρακάσης λέει χαρακτηριστικά για την ταινία:

“Το εγχείρημα του ίδιου του ντοκιμαντέρ έθετε μία μεγάλη πρόκληση, γιατί θέλαμε να παρουσιάζει αυτή την περιπέτεια από πολλαπλές οπτικές γωνίες, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή και την εμπιστοσύνη χαρακτήρων που συγκρούονται. Πώς γίνεται να σε εμπιστευτούν δύο ή περισσότερες αντιμαχόμενες πλευρές; Ακούγεται αδύνατο, αλλά νομίζω ότι καταφέραμε να σταθούμε με σεβασμό και ειλικρίνεια απέναντι σε όλους τους συμμετέχοντες και να παρουσιάσουμε την εμπειρία τους ισορροπημένα, αφήνοντας το κοινό να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το ευχάριστο είναι ότι οι συμμετέχοντες από κάθε πλευρά βλέποντας την ταινία αναγνώρισαν τη στάση αυτή και έδωσαν τη συγκατάθεσή τους και μας ευχήθηκαν καλή επιτυχία.

Μία ιδιαίτερα συγκινητική εμπειρία ήταν για μένα η επίσκεψη μου στη Γερμανία για να συναντήσω έναν από τους κύριους χαρακτήρες που αποχώρησε από την ομάδα της αυτοδιαχείρισης και στη συνέχεια μετανάστευσε. Κάποτε νομίζαμε ότι αυτή η σκληρή μοίρα του Έλληνα gastarbeiter ήταν μια θλιβερή σελίδα της ιστορίας μας που είχε περάσει ανεπιστρεπτί…”

ΠΗΓΗ: souldefinition.net

 

Show More

Related Articles

Back to top button