ΠεριβάλλονΑρθρογραφία

Οι νεκροθάφτες του περιβάλλοντος δεν μπορούν να δώσουν λύση

Άρθρο της υποψήφιας Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννας Κοντούλη

Μπορούν οι κ.κ. Μητσοτάκης, Πατούλης και λοιποί άσχετοι με το περιβάλλον, να δώσουν τις λύσεις που απαιτούν οι καιροί και οι πολίτες στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων;

Εκείνοι δεν ήταν που έθαβαν τα πάντα, αφήνοντας εργοστάσια ανακύκλωσης που κόστισαν πολλά στους φορολογούμενους, να αραχνιάζουν;

Εκείνοι δεν ήταν που προωθούσαν μεγάλα εργοστάσια καύσης με ρήτρες υπέρ εργολάβων και με καμία πρόβλεψη για μείωση απορριμμάτων, διαλογή στη πηγή και ανακύκλωση;

Στην Αττική σήμερα, η Περιφέρεια προώθησε έναν σύγχρονο σχεδιασμό και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος διαχείρισης των απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ) έκανε ορισμένα ιδιαίτερα σημαντικά βήματα μπρος. Κυρίως, με την ηρωική προσπάθεια ορισμένων δήμων, με πενιχρά μέσα και πολλή δουλειά, αλλά και μιας χούφτας αυτοδιοικητικών και των δυο βαθμών που αποδείχτηκαν οραματιστές και γενναίοι. Ενδιαφέροντα σχετικά παραδείγματα οι Δήμοι της ΒΑ Αθήνας, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, αλλά κι ο Δήμος Βύρωνα και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ για τα αριθμητικά δεδομένα του 2018.

Ολοι αυτοί ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς όσων κυβερνούσαν έως το 2015. Ολοι αυτοί κατάφεραν σήμερα, αθόρυβα, η διαλογή στην πηγή – μια προσέγγιση που είναι κανόνας σε όλη την Ευρώπη – να αγγίζει  πλέον σε ορισμένους Δήμους το 40%, ενώ ο εθνικός στόχος για το 2020 είναι το 50%.

Χαρακτηριστικά, στο Δήμο Βριλησσίων, μαζί με ένα κομμάτι μηχανικής ανακύκλωσης, ήδη η συνολική ανάκτηση αγγίζει το 55%.

Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, τα οφέλη της θα είναι ανυπολόγιστα, όταν μάλιστα συγκριθούν με το σημερινό γενικό χάος στη χώρα ή με το χειρότερο ενδεχόμενο της επιστροφής στο ακόμα πιο ζοφερό χτες…

Οι νεκροθάφτες του περιβάλλοντος δεν μπορούν να δώσουν λύση, παρά μόνο να οξύνουν το πρόβλημα που βρίσκεται καιρό σε οριακό σημείο εκκωφαντικής έκρηξης. Δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε ούτε για την Ευρώπη ούτε για τις Περιφέρειες και την κυβέρνηση.

Μόνη ελπίδα οι τοπικές κοινωνίες και οι δήμοι που τις εκπροσωπούν, ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων. Γιατί ζουν το πρόβλημα στην καθημερινότητά τους και αποδεικνύεται ότι αν έχουν ειλικρινή υποστήριξη μπορούν να πετύχουν πολλά.

Οι πολίτες πρέπει να πάρουν την ευθύνη στα χέρια τους και να δώσουν λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα που είναι πιο κρίσιμα από ποτέ. Όχι απαντήσεις με οικονομίστικα μοντέλα που θάβουν ανθρώπους και περιβάλλον, ούτε με ψευδεπίγραφα σχήματα ρητορικής «οικοκαπιταλισμού» που θα πληρώνουν οι πολλοί τις λογικοφανείς εμπνεύσεις των λίγων πλουτοκρατών. Οφείλουν να αναζητούν με την ψήφο τους λύσεις ουσιαστικές, κοινωνικές και ανθρώπινες.

Οφείλουμε να ψάξουμε όλοι, στη χώρα μας, στην Ευρώπη και διεθνώς, μια άλλη μορφή, αληθινής, ανθρώπινης και αξιοβίωτης ευημερίας που θέτει την οικονομία σε άλλη βάση. Δεν θεωρεί τους ανθρώπους και το περιβάλλον εμπόδια που τα σαρώνει στο διάβα της, αλλά η υγιής κοινωνία και ταυτόχρονα το υγιές περιβάλλον αποτελούν  προϋπόθεση για αυτήν. Μια οικονομία με σεβασμό στο περιβάλλον και στην υπηρεσία του ανθρώπου, κι όχι τον άνθρωπο  και το περιβάλλον θυσία στην υπηρεσία της οικονομίας και της διαρκούς νεοφιλελεύθερης λιτότητας, η οποία ταυτόχρονα αναζωπυρώνει το τέρας του φασισμού.

Οφείλουμε να παλέψουμε και να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για μια οικονομία και μια κοινωνία που τελικά οι άνθρωποι θα χαίρονται να ζουν με αρμονικές σχέσεις μεταξύ τους και σε αρμονία  με το περιβάλλον.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button