ΚηφισιάΝέαΕιδήσεις

Κηφισιά: «Πόλεμος» ανακοινώσεων ανάμεσα σε Ξυπολυτά και Θωμάκο

Εξαιρετικά έντονη αντιπαράθεση έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες στην Κηφισιά ανάμεσα στον δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο και τον υποψήφιο δήμαρχο, Βασίλη Ξυπολυτά.

Όλα ξεκίνησαν με μια αρχική ανακοίνωση του δεύτερου με τίτλο «Ακατανόητη η στάση του κ. Θωμάκου κατά τις ημέρες του εθνικού πένθους», καυτηριάζοντας τη στάση του Γιώργου Θωμάκου να συγκαλέσει συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, την 1η, 2 και 3 Μαρτίου, ημέρες εθνικού πένθους λόγω της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη.

Αναλυτικά, ο Β. Ξυπολυτάς σημείωσε:

«Πέραν της όποιας δημόσιας αντιπαράθεσης, οι ώρες που διανύουμε απαιτούν σύνεση από όλους. Μετά το πέρας του εθνικού πένθους, αλλά και πολλών ακόμα βαριά στενάχωρων ημερών, σήμερα αισθάνομαι, ως χρέος μου, να επισημάνω την ακατανόητη στάση του κ. Θωμάκου κατά τις ημέρες του εθνικού πένθους.

Όταν ακόμα μετρούσαμε νεκρούς από τη μοιραία σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, όταν μια ολόκληρη χώρα θρηνούσε τα παιδιά της, οφείλαμε να σεβαστούμε τη μνήμη των θυμάτων και το πένθος των οικείων τους, να ρίξουμε τους τόνους της όποιας αντιπαράθεσης και να σωπάσουμε έστω για λίγο.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο ακατανόητη μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του Δημάρχου Κηφισιάς κ. Θωμάκου να παρακάμψει το εθνικό πένθος και να συγκαλέσει, προκλητικά, 3 απανωτά δημοτικά συμβούλια στις 1, 2 και 3 Μαρτίου (Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή).

Ο κ. Θωμάκος, λειτούργησε σαν να μην συνέβη τίποτα. Δεν υφίσταται για τον ίδιο εθνικό πένθος; Δεν έλαβε υπόψη του, την άρνηση πολλών εκ των συνεργατών του, αλλά και την άρνηση της αντιπολίτευσης για σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου;

Έκτακτοι λόγοι σύγκλισης του Δημοτικού Συμβουλίου δεν συνέτρεχαν, σύμφωνα με τη σχετική ημερήσια διάταξη. Αλλά ακόμη και αν αποδεχθούμε το έκτακτο, όλοι όσοι έχουμε συμμετάσχει σε Δημοτικά Συμβούλια γνωρίζουμε ότι μπορεί ο Δήμαρχος να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο -με 1 έκτακτο και μόνο θέμα- εξ αποστάσεως, έχοντας προηγουμένως ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου μας.

Ο κ. Θωμάκος γιατί επέλεξε τον δρόμο της πρόκλησης; Γιατί δεν σεβάστηκε το εθνικό πένθος; Γιατί δεν ακολούθησε το παράδειγμα της αναβολής των συνεδριάσεων όπως έπραξαν η Bουλή, το Περιφερειακό συμβούλιο και όμοροι δήμοι;

Αλήθεια τέτοιες αποφάσεις, είναι απόρροια ελλιπούς κατανόησης της πραγματικότητας; κακός προγραμματισμός; έλλειψη ενσυναίσθησης; έλλειψη κοινής λογικής; ή συνειδητή απόφαση για όξυνση των πολιτικών πραγμάτων της Κηφισιάς;

Κάθε πολίτης του Δήμου μας μπορεί να κρίνει.»

Η απάντηση του κ.Θωμάκου ήρθε λέγοντας: «Με δήλωση, που μόνο η απελπισία μπορεί να υπαγορεύσει, ο κ. Ξυπολυτάς διανοείται να με ρωτήσει, εάν δεν υφίσταται για εμένα Εθνικό Πένθος! Επιδίδεται σε παραλήρημα τοξικότητας, ενώ συστήνει «σύνεση και συστολή».

Ο λόγος: η Ειδική Συνεδρίαση της 1/3/2023 επί του αιτήματος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κηφισιάς για τα Σχολεία μας. Δηλαδή, για τα Παιδιά μας. Επίσης, η κατεπείγουσα και τεκμηριωμένη, με ειδική αιτιολογία, συζήτηση πέντε θεμάτων του Δήμου μας. Στη συνεδρίαση εκπροσωπήθηκαν επτά Δημοτικές Παρατάξεις και ματαιώθηκε δύο φορές λόγω έλλειψης απαρτίας. Ήταν μεικτή, δηλαδή δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης 1η Μαρτίου οι σημαίες σε όλα τα δημοτικά κτήρια του Δήμου μας υψώθηκαν μεσίστιες και ταυτόχρονα εκδόθηκε ανακοίνωση οδύνης και συλλυπητηρίων για την απερίγραπτη τραγωδία στα Τέμπη.

Η συνεδρίαση για κατεπείγοντα θέματα δεν είναι εορταστική εκδήλωση. Δεν αντιβαίνει στο Πένθος. Κάθε Αρχή οφείλει το Καθήκον της. Πένθος και Καθήκον συμβαδίζουν. Η αναβολή συζήτησης των θεμάτων μπορούσε να επιφέρει δυσμενέστατες συνέπειες στον Δήμο μας (μισθοδοσία προσωπικού, ματαίωση προσλήψεων, παύση μεγάλης εργολαβίας, επιστροφή χρημάτων σε πολίτη από παράνομη και άδικη κατάσχεση). Επισυνάπτω την κατεπείγουσα πρόσκληση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Ξυπολυτάς επίλεκτο στέλεχος (έως το 2019) της παλιάς Διοίκησης του Δήμου μας, έχει ξεχάσει τις διαδικασίες.

Μετά την κατάρρευση του συντομότερου ανεκδότου στον Δήμο μας ότι ο «επιλαχών» που ζητούσε και ζητά κομματικό χρίσμα εν έτει 2023, αποτελεί «ανεξάρτητη και υπερκομματική υποψηφιότητα» από σήμερα πουλάει και εργαλειοποιεί το Εθνικό Πένθος».

Ωστόσο ήρθε νέα απάντηση του Βασίλη Ξυπολυτά:

«Ευχαριστώ τον απερχόμενο δήμαρχο που μπήκε στον κόπο να μου κάνει “αντιπολίτευση”, έστω και με τρόπο και χαρακτηρισμούς που δεν συνάδουν με τον θεσμικό του ρόλο. Του προτείνω να κάνει υπομονή λίγους μήνες και θα έχει την ευκαιρία να λειτουργήσει επισήμως ως αντιπολίτευση, αφού αυτός είναι ο νέος ρόλος που του επιφυλάσσουν οι Δημότες της Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης.

Σήμερα όμως, που αυτός “διοικεί”, θα έπρεπε να μην είναι τόσο… αλλεργικός στην κριτική ειδικά όταν οι αποφάσεις του έρχονται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα και το βαρύ πένθος που διακατέχει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Όπως γνωρίζετε, επέκρινα τον απερχόμενο δήμαρχο για την πραγματοποίηση Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 3/3, μετά από δύο διαδοχικές αναβολές στις 1/3 και 2/3, εντός δηλαδή του εθνικού πένθους που είχε κηρυχθεί στη χώρα για τον τραγικό χαμό των συνανθρώπων μας στα Τέμπη. Η χθεσινή απάντηση – απολογία του αποκαλύπτει τη σύγχυση, την ταραχή του και την απόλυτη δυσκολία στην κατανόηση και πρωτίστως, διαχείριση της κατάστασης.

Επί της ουσίας, στην απάντηση – απολογία του, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον έκτακτο χαρακτήρα των θεμάτων που καθιστούσαν επιβεβλημένη τη διεξαγωγή των 3 Δημοτικών Συμβουλίων εντός εθνικού πένθους.

Αφενός, η ειδική συνεδρίαση για τα σχολεία μας, αναπρογραμματίστηκε εκτός εθνικού πένθους, όπως όφειλε εξαρχής (δηλαδή σήμερα Τετάρτη 8/3/23). Αφετέρου, κανένα από τα τακτικά θέματα δεν δικαιολογούσε τη σύγκλιση έκτακτων συμβουλίων. Και πάντως, σε κάθε περίπτωση όφειλε να φέρει τα «έκτακτα θέματα» δια περιφοράς και να σεβαστεί το εθνικό πένθος. Δεν θα είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που φέρνει θέματα δια περιφοράς.

Επειδή, όμως, η κριτική οφείλει να αφορά -πέρα από την αυτονόητη ενσυναίσθηση που θα έπρεπε να έχει ο απερχόμενος δήμαρχος- και την ουσία της δουλειάς που γίνεται στον Δήμο, δεν μπορώ παρά να επισημάνω ότι η απάντησή του στην πραγματικότητα αποκαλύπτει την προχειρότητα και τον κακό προγραμματισμό της διοίκησης του. Πως αλλιώς μπορεί να δικαιολογηθεί ότι άφησε δίχως αποφάσεις «τόσο έκτακτα θέματα» όπως ο ίδιος αναφέρει (μισθοδοσίας προσωπικού, ματαίωση προσλήψεων, παύση εργολαβίας) για την τελευταία καταληκτική ημερομηνία τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναβληθούν ούτε για 3 ημέρες λόγω βαρύτατου εθνικού πένθους;

Οι ώρες που διανύουμε απαιτούν σύνεση από όλους. Τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς του απέναντί μου, τους αντιπαρέρχομαι προσώρας.

Η πολιτική κριτική, απαντήθηκε με προσωπικές επιθέσεις πανικού, λαϊκισμό και χαμηλό επίπεδο ηθικής εκ μέρους του, που δεν έχουν θέση στην πολιτική, και ακόμη περισσότερο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτή η αγωνία που νιώθει ο απερχόμενος δήμαρχος οφείλεται στη μοναξιά που αισθάνεται από το σύνολο της κοινωνίας της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης. Τον αφήνω να ακολουθήσει μόνος του, τον δρόμο που ο ίδιος επέλεξε.

Αποστολή μου από δω και πέρα είναι να βοηθήσω την Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη με όλες μου τις δυνάμεις.

Ο Δήμος μας, με πρωταγωνιστές εμάς, τους δημότες του, θα αφήσει πίσω του την αίσθηση υποβάθμισης και την μυρωδιά ναφθαλίνης που αποπνέει.

Από δω και πέρα μοναδικός αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα του προαστίου μας.»

Και τέλος ο Γιώργος Θωμάκος επανήλθε:

«Δεύτερη μακροσκελή ανακοίνωση κι αφού προηγήθηκε «ορθή επανάληψη» (sic!) της πρώτης, χρειάστηκε ο «επιλαχών» κ. Ξυπολυτάς, για να καταλήξει ότι τυγχάνω μειωμένης ηθικής!

Με τη γνωστή σ’ εμάς αλαζονεία κι έπαρση του, «εκδίδει» εφτά μήνες πριν, το εκλογικό αποτέλεσμα με εκείνον σίγουρο νικητή και τοποθετώντας από σήμερα τη «Συμμαχία Πολιτών», στην αντιπολίτευση! Θα του εξηγήσουν διαφημιστές κι επικοινωνιολόγοι, ότι η αλαζονεία ηττάται κατ’ εξακολούθηση στον Δήμο μας.

Επιμένει ότι θα δείχναμε μεγαλύτερο πένθος για τους χαμένους συμπατριώτες μας, εάν για τα κατεπείγοντα θέματα του Δήμου μας, συνεδριάζαμε «διά περιφοράς». Δεν γνωρίζει ο «ειδικός» κ. Ξυπολυτάς, ότι για τη συγκεκριμένη διαδικασία απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου; Δηλαδή να συμμετέχουν απομακρυσμένα διά της ψήφου τους. Κάτι σχεδόν ανέφικτο σε Δημοτικό Συμβούλιο 14 παρατάξεων, όπως της Κηφισιάς !

Ας συνηθίσει ότι σ’ εμάς «και οι κρίνοντες κρίνονται». Ο μακρύς δρόμος προς τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, δεν θα είναι για εκείνον, σπαρμένος με ρόδα. Θα κρίνεται για όσα αμετροεπή κι επιπόλαια λέει και γράφει, αλλά όχι μόνο: Για τις πράξεις και παραλείψεις του, ως επίλεκτο στέλεχος (έως το 2019) της παλιάς Διοίκησης του Δήμου μας, αλλά και ομοίως στον ευαίσθητο τομέα των Συγκοινωνιών.

Συνεχίζουμε στα καθήκοντα μας, μαζί με καινοτομίες, όσο για τον «επιλαχόντα»: παλαιοκομματικός είναι, θα περάσει!»

Show More

Related Articles

Back to top button