ΠολιτικήΙστορία

Ιστορία: Εκλογές τον Μάιο – Πρώτη η Δεξιά, “νικήτρια” η Αριστερά!

Έξι φορές έως τώρα στην εκλογική Ιστορία της χώρας, οι βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο.

Τρεις από αυτές τον 19ο αιώνα, δυο στον περασμένο αιώνα και μια στον 21ο.

Μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις θεωρούνται ως κομβικές για την πολιτική Ιστορία της χώρας.

Ένα άλλο πάντως  “κοινό στοιχείο” που μπορούμε να “εντοπίσουμε” στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν μεταπολεμικά τον μήνα Μάιο,  είναι ότι είναι σε αυτές, το Δεξιό κόμμα έρχεται μεν πρώτο άλλα την έκπληξη κάνει κόμμα από την Αριστερά.

Αυτό συνέβη τουλάχιστον στις δυο τελευταίες “μαγιάτικες” εκλογικές αναμετρήσεις, το μακρινό 1958 και τον Μάιο του 2012, στις πρώτες μνημονιακές εκλογές.

Μένει να δούμε ένα η “παράδοση” επιβεβαιωθεί στην έβδομη εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει Μάιο.

1865 “Ενας βουλευτής για κάθε 10.000 ψυχές”!

Οι πρώτες μαγιάτικες εκλογές, έγιναν στις 4 Μαϊου του 1865, με βάση τον τότε εκλογικό νόμο που προέβλεπε έναν βουλευτή για «κάθε 10.000 ψυχές».

Ήταν οι πρώτες εκλογές επί Γεωργίου Α ενώ θεωρούνται οι πρώτες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία που διεξήχθησαν με ομαλό τρόπο χωρίς σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Εκείνες οι εκλογές λειτούργησαν ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση Κουμουνδούρου, αλλά με πολύ ισχνή πλειοψηφία.

1869 Οι υποστηρικτές

Μάιο ξανάγιναν εκλογές τέσσερα χρόνια μετά, το 1969 με τους «υποστηριχτές» του Θρασύβουλου Ζαΐμη να αναδεικνύονται νικητές. Κατά τα άλλα, οι εκλογές αυτές δεν άφησαν ιδιαίτερο αποτύπωμα στην Ιστορία.

 

1892: Η τελευταία νίκη του Τρικούπη

Στις 3 Μαΐου έγιναν οι τελευταίες εκλογές που θα κέρδιζε  ο Χαρίλαος Τρικούπης, θριαμβεύοντας επί του ιστορικού του αντιπάλου Θόδωρου Δηλιγιάννη. Οι εκλογές έγιναν μετά το “ήπιο βασιλικό πραξικόπημα” -όπως έμεινε στην Ιστορία του τότε βασιλιά Γεωργίου, ο οποίος απέπεμψε την κυβέρνηση Δηλιγιάννη ως “εθνικά επιζήμια”

1915: Η αρχή του Εθνικού Διχασμού

Στις 31 Μαΐου, θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές του Εθνικού Διχασμού και οι πρώτες στις οποίες ψήφισαν οι «Νέες Χώρες» – δηλαδή η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου που είχαν ενσωματωθεί με τους Βαλκανικούς Πολέμους, στο ελληνικό κράτος.

Τις εκλογές κέρδισε θριαμβευτικά ο Βενιζέλος, αλλά θα ήταν οι τελευταίες νικηφόρες για αυτόν μέχρι και την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Βουλή που προέκυψε απο αυτές τις εκλογές, ήταν η μόνη στην ελληνική ιστορία που… «νεκραναστήθηκε». Η Βουλή αυτή έπαυσε να υφίσταται μετά τη παραίτηση Βενιζέλου, λίγους μήνες μετά και επανήλθε, το 1917, αμέσως μετά την έκπτωση του Βασιλιά Κωνσταντίνου ,  με διάταγμα που προώθησε ο Γαλλος Αρμοστής και υπέγραψε ο Βασιλιάς Αλέξανδρος,

1958: Η Αριστερά επανέρχεται εννιά χρόνια μετά τον εμφύλιο

Ιστορικές θα είναι και  οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές που έγιναν Μάιο. Στις 11 Μαΐου του 1958, θα στηθούν κάλπες με εκλογικό σύστημα που είχε φτιαχτεί με στόχο να μειωθεί η δύναμη της αριστερής ΕΔΑ, που προβλεπόταν να έρθει τρίτη.

Ο Κ. Καραμανλής και η ΕΡΕ θα πάρουν την πρώτη θέση  αλλά τελικά η απροσδόκητη δεύτερη θέση της ΕΔΑ, θα προκαλέσει σεισμό.

Ένα κόμμα της Αριστεράς στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόλις εννέα χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου! Αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει την αντίδραση του αντικομουνιστικού παρακράτους της εποχής που λειτουργούσε υπό τη σκέπη του αμερικανικού παράγοντα και μετά από αυτές τις εκλογές θα αναλάβει πλήρη δράση και θα καθορίσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας, μέχρι και την 7ετία των Συνταγματαρχών.

Οι εκλογές αυτές προκάλεσαν και τις ζυμώσεις στον χώρο του κέντρου που οδήγησαν στην Ενωση Κέντρου η οποία απορρόφησε στη συνέχεια το εκλογικό σώμα που ζητούσε αλλαγή και πραγματική δημοκρατία, βάζοντας τις βάσεις για το δίπολο «Δεξιά-Αντιδεξιά» που κυριάρχησε και μεταπολιτευτικά.

2012: Το τέλος της Μεταπολίτευσης

Ιστορικές θα είναι και οι τελευταίες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν Μάιο. Στις 6 Μαίου 2012 έγιναν οι πρώτες μνημονιακές εκλογές στις οποίες κατέρρευσαν τα δυο παραδοσιακά κόμματα της μεταπολίτευσης και αναδείχθηκε ως δεύτερη δύναμη ξανά η Αριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν οι πρώτες εκλογές που μια ναζιστική, εγκληματική οργάνωση, η Χρυσή Αυγή, θα έμπαινε στη Βουλή.

Ήταν οι εκλογές που έκλεισαν τον κύκλο της Μεταπολίτευσης και έθεσαν τις βάσεις του σημερινού πολιτικού τοπίου της χώρας.

Show More

Related Articles

Back to top button