ΕλλάδαΝέαΕιδήσεις

Ανείπωτη τραγωδία στην Πολεμική Αεροπορία: Νεκρός ο ένας πιλότος του Phantom F-4 που συνετρίβη

Λιγοστεύουν οι ελπίδες και για τον κυβερνήτη - Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ανείπωτη τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη 25 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Ανδραβίδας παρασύροντας στον θάνατο τον έναν εκ των δύο πιλότων.

Πληροφορίες από συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρουν πως ο ένας εκ των χειριστών προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα και για τον λόγο αυτό έχουν βρεθεί τμήματα αλεξίπτωτου στη θάλασσα.

Ωστόσο, φαίνεται πως το πολύ χαμηλό ύψος που πετούσε το μαχητικό και η κλήση που ενδεχομένως που είχε πάρει, δεν βοήθησε στην εκτίναξη και σωτηρία του ενός πιλότου μας.

Μάλιστα, λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι, εντοπίστηκαν τα πρώτα συντρίμμια του μαχητικού.

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας:

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών.

Το χρονικό της πτώσης

Το πρωί της Δευτέρας (30/01) όταν ο σχηματισμός δύο μαχητικών F-4 Phantom απογειώθηκε από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, πραγματοποιώντας εκπαιδευτική άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας», που σημαίνει πολύ χαμηλά ύψη.

Περίπου 8 μίλια δυτικά του Κατακόλου, ο επικεφαλής του σχηματισμού ενημέρωσε τον πως το ζευγάρι του είχε καταπέσει στη θάλασσα. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία, το Λιμενικό και όλες τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να εντοπιστούν οι χειριστές του F-4 Phantom και το μαχητικό.

Αμέσως έσπευσαν στην περιοχή 2 ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα ήταν και ένα C-130.

Αν και αρχικά υπήρξαν πληροφορίες πως ο Σμηναγός και ο Υποσμηναγός έχουν χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα εγκαταλείποντας το μαχητικό, τελικά έγινε γνωστό πως οι δύο Ίκαροι δεν πρόλαβαν να κάνουν χρήση του συστήματος ασφαλείας.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, για τον θάνατο του 29χρονου υποσμηναγού.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4Ε Phantom II, δήλωσε: «Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα.
H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

Show More

Related Articles

Back to top button