ΠολιτισμόςΕλλάδαΕιδήσεις

Aκατανόητο οι αρχαιολογικοί χώροι να παραμένουν κλειστοί

Να καθοριστούν τα απαραίτητα πρωτόκολλα για να ανοίξουν οι καλλιτεχνικοί χώροι επισημαίνει ο ΣΕΑ.

Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας μαζί με όλους τους χώρους του σύγχρονου πολιτισμού, οι άνθρωποι του οποίου βρίσκονται σε τραγική θέση.

Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης στον καιρό της πανδημίας είναι ολοφάνερη από το υπουργείο Πολιτισμού, που διέκοψε καθολικά όλες τις πολιτιστικές δράσεις, έκλεισε ακόμα και τους αρχαιολογικούς χώρους. Γιατί να μη δοθούν κίνητρα, όπως χαμηλό ή μηδενικό εισιτήριο, ώστε οι πολίτες όλων των ηλικιών να επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της χώρας και είναι ανοιχτοί τόποι;

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον καλλιτεχνικό κόσμο και τους εργαζομένους στον σύγχρονο πολιτισμό και ζητάει να ανοίξουν όχι μόνον οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, με την τήρηση πάντα των υγειονομικών μέτρων, αλλά και κινηματογράφοι, θέατρα κοκ., καθώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με μειωμένο αριθμό θεατών ώστε να δοθεί όχι μόνο οικονομική ανάσα αλλά η ανάσα ζωής της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ σημειώνει:

«…Ειδικά οι αρχαιολογικοί χώροι, ως υπαίθριοι χώροι, είναι απολύτως ασφαλείς και είναι ακατανόητη η επιμονή να παραμένουν κλειστοί. Εξάλλου τα σχολεία επαναλειτουργούν και η άμεση επαφή των μαθητών με την πολιτιστική κληρονομιά και εν γένει τον πολιτισμό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

● Τον πρώτο μήνα της λειτουργίας τους, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα δημόσια μουσεία να έχουν δωρεάν είσοδο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έχουν μια ασφαλή μη εμπορευματική δραστηριότητα, και να λειτουργήσουν ως πνεύμονες πολιτισμού, όπως είναι και ο προορισμός τους.

● Να καθοριστούν άμεσα τα απαραίτητα και εξειδικευμένα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια οι χώροι καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι κ.λπ.)».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Show More

Related Articles

Back to top button