ΑνάλυσηΠολιτικήThe V-side

ΔΩΔΕΚΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΚΚΟΛΑΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ

Από τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ξενοφώντα Κοντιάδη

1. Η διάκριση Δεξιά-Αριστερά, οι ιδεολογίες, οι πολιτικές θεωρίες, οι διαφορετικές αξιακές κατηγορίες δεν έχουν πια καμία σημασία. Διαλέγετε ό,τι σας βολεύει ή πουλάει περισσότερο και φτιάχνετε ένα όμορφο πλαίσιο στο οποίο χωράνε τα πάντα και τίποτα. Αφήστε τους άλλους να μιλάνε για πολιτική και μεταπολιτική, εσείς θα είστε πέρα και πάνω από αυτά.

2. Επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία με όλους τους τρόπους, που σημαίνει ότι το σημαντικό είναι να τραβάτε την προσοχή–από την έξυπνη ατάκα και το κλείσιμο του ματιού μέχρι το σκυλάκι στα πλατώ και το μουσικό όργανο που διακονείτε. Στόχος, να σας λατρέψουν πρωτίστως τα πρωινάδικα.

3. Λαμπερό χαμόγελο με κατάλευκη οδοντοστοιχία, γυμνασμένο κορμί, φροντισμένο κάζουαλ ντύσιμο, χωρίς αυτά δεν πάτε πουθενά. Το πρόσωπό σας είναι ο εαυτός σας, όπως έλεγε μία παλιά διαφήμηση aftersave. Κάντε τους πρωταγωνιστές σε reality να σας ζηλέψουν, το μότο σας είναι “lifestyle”.

4. Εξαφανείστε το παρελθόν σας, αφήστε λίγο μυστήριο, μην δώσετε πληροφορίες παρά μόνο για τα επιτεύγματα σας, το πώς πετύχατε δεν έχει σημασία αλλά ότι πετύχατε και ότι αποφασίσατε μία μέρα να αφήσετε πίσω σας όλες αυτές τις επιτυχίες για να αφοσιωθείτε στο κοινό καλό, στον λαό σας, στην πατρίδα μας.

5. Δικτύωση με τα κατάλληλα πρόσωπα, που θα κάνουν τη “βρώμικη δουλειά” όταν χρειάζεται, που θα δαγκώνουν όποιον τολμήσει να σας επιτεθεί, που θα καθαρίζουν στα δύσκολα, ώστε ποτέ εσείς να μη λερώσετε τα χέρια σας και το στόμα σας. Δεν μασάτε τα λόγια σας, αλλά δεν μπαίνετε και σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Είστε υπεράνω.

6. Συστηματική, επαγγελματική κατασκευή της εικόνας, του χαρακτήρα, της χαρισματικότητάς σας, με μία λέξη της Περσόνας σας. Χρήση συμβολικών όρων και τόπων χωρίς πολύ ψάξιμο, αρκεί να προστεθούν στην εικόνα που θα φιλοτεχνήσετε με τις αναφορές σας–και προσοχή, όχι πολύ βάθος, αρκούν πινελιές, το παραπάνω κουράζει και χάνεται η προσοχή των θεατών σας, οι οποίοι εννοείται ότι στη μεταμοντέρνα εποχή πάσχουν από διάσπαση προσοχής.

7. Σκεφτείτε ποια/ος θα θέλατε να είστε αν μπορούσε να σας κατασκευάσει η τεχνητή νοημοσύνη και φτιάξτε το μόνος σας, μπορείτε να τα καταφέρετε.

8. Κατά προτίμηση το όνομά σας πρέπει να τελειώνει σε -άκης, αν όχι αλλάξτε το. Σκεφτείτε πόσο μπορεί αυτό να εκτινάξει το κάρμα σας–Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Κασελάκης (και Πολάκης), λέτε να είναι τυχαίο;

9. Ολα ειναι το περιτύλιγμα, αλλά όχι μόνο. Πρέπει να υπάρχει και κάποιο περιεχόμενο. Ποιο περιεχόμενο, θα το βρείτε στην πορεία, ανάλογα με τη συγκυρία, δεν έχει και τόση σημασία. Αρκεί εσείς να είστε έτοιμος/η να το υποδεχτείτε και να το εγκολπωθείτε στην κατάλληλη δοσολογία. Φανταστείτε τον εαυτό σας ως ένα υπέροχο βάζο, στο οποίο α λα καρτ μπορούν να εναλλάσσονται τα πιο όμορφα λουλούδια του κήπου–κόκκινα, κίτρινα, πράσινα, ροζ, ακόμη και μαύρα αν πουλάνε.

10. Αφήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα συμβατικά μέσα να κατασπαράξουν τους αντιπάλους σας, να τους/τις κάνουν κομμάτια, να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Αλλά εσείς θα είστε μεγαλόψυχος/η, σκληρός αλλά συνάμα αβρός, ένας/μία τζέντλεμαν, και στο τέλος θα πάρετε το μέρος τους, θα πείτε ότι δεν πιστεύετε τίποτα κακό, ότι όλοι είμαστε αγαπημένοι, μια όμορφη ατμόσφαιρα.

11. Δεν θα μιλήσετε ποτέ για τους χρηματοδότες σας, δεν θα δώσετε ποτέ στοιχεία πώς πληρώσατε μία καλά οργανωμένη καμπάνια. Το πολιτικό χρήμα στην όμορφη χώρα μας δεν έχει καμία σημασία από πού αντλείται, όλα είναι προσχηματικά, οι αρχές ελέγχουν μόνο εκείνους που δεν είναι καλά παιδιά, αυθαδιάζουν και δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις. Αλλά εσείς θα είστε πάντα το καλύτερο παιδί.

12. Δεν θα πείτε ποτέ ευθέως ότι είστε ο μεσσίας, ο σωτήρας, ο νυμφίος, αυτός που όλοι περιμέναμε να μας βγάλει από το σκοτάδι, την απελπισία, αυτός που θα συντρίψει το Κακό και θα μας βάλει σε ένα όνειρο, στον επί γης παράδεισο. Θα το υπονοήσετε όμως με κάθε τρόπο. Και είναι πολλοί, πάρα πολλοί εκείνοι που θα σας πιστέψουν.

YΓ. Και όσο εσείς θα φιλοτεχνείτε την Περσόνα σας, εμείς θα λέμε σοβαρά πράγματα με όση ελαφρότητα (σας) αρμόζει.

Show More

Related Articles

Back to top button