Χαλάνδρι

Δημος Χαλανδρίου: Προσφυγή στο ΣτΕ για τα ακίνητα που πάνε στο Υπερταμείο

 

Όχι στην παραχώρηση των δημοσίων ακινήτων στην ΕΤΑΔ “είπε” και ο Δημος Χαλανδρίου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμος ζητάει να του μεταβιβαστεί η κυριότητα των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων του, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, να κατατεθεί άμεσα, εξ ονόματος των δημοτών αίτηση ακυρότητας στο ΣΤΕ, για τους Κ.Α.Ε.Κ. που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ Β 2320/19-6-2018 και αφορούν ακίνητα που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του δήμου, τα οποία ανήκουν ή είναι δρομολογημένες οι διαδικασίες για να περάσουν στην κατοχή του Δήμου.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η απουσία απο την συνεδρίαση για την ψηφοφορία του πρώην δημάρχου κ. Κουράση, της κ. Καρατζά απο την Λαική Συσπείρωση, η ΛΑΕ και οι κ.κ. Θωμάς και Ανδρεόπουλος που πρόσκεινται στο ΚΙΝΑΛ, προκαλώντας την αντίδραση του Δημάρχου ο οποίος σχολίασε ότι “με την ρητή αυτη τοποθέτηση της διοίκησης του δήμου καταρρέει κάθε τους αφήγημα;
Είναι δυνατόν να συνεχίζουν να κατηγορούν την διοίκηση του δήμου για έλλειψη ευαισθησίας και ενημέρωσης του Συμβουλίου ενώ οι ίδιοι επέλεξαν να απουσιάζουν και να μην ψηφίσουν για ένα,όπως λένε,τόσο σοβαρό ζήτημα;”

Ακολουθεί το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου

“Το δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου καταδικάζει την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για την παραχώρηση 10119 ακινήτων του Δημοσίου στη θυγατρική του Υπερταμείου, ΕΤΑΔ.

Η απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση που λήφθηκε σε συμμόρφωση με το 75ο από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης,εχει σαν συνέπεια να κινδυνεύουν χιλιάδες ζωτικοί χώροι που είναι σε χρήση των δημοτών.

Ιδιαίτερα αν, όπως προβλέπεται, επιχειρηθεί στο μέλλον η εκμετάλλευση τους η ακόμη και η πώληση,σε περίπτωση αδυναμίας εκπλήρωσης των δυσβάστακτων μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.

Στην λίστα των ακινήτων βρίσκονται και 37 ακίνητα που, αν και δεν ανήκουν ιδιοκτησιακά,στον δήμο, βρίσκονται εντός των ορίων του και είναι σχεδόν στο σύνολό τους χαρακτηρισμένοι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, Παιδικές χαρές, πεζόδρομοι, νησίδες, έξοδοι του μετρό κλπ.

Περιλαμβάνονται ακόμη ο σταθμός της Πυροσβεστικής στην οδό Ριζάρη, ο Ά και Β παιδικός σταθμός, 13 δασικές εκτάσεις εντός της Ρεματιάς καθώς και τα 30 στρέμματα της Αλάνας του Νομισματοκοπείου που παραχωρήθηκαν στον δήμο Χαλανδρίου το 2016 για 40 χρόνια και εχουν αποκλειστική χρήση πρασίνου και αθλητισμού.

Τα εν λόγω ακίνητα είτε είναι κοινόχρηστα, είτε δασικά, είτε είναι πράγματα εκτός συναλλαγής (όπως πχ οι έξοδοι του μετρό,οι νησίδες κλπ) είτε είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών σκοπών και εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ4 του άρθρου 196 του.4389/2016.

Παρόλα αυτά και παρά τις, εκ των υστέρων, διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι καμιά μεταφορά ακινήτου δεν θα συντελεστεί αν εμπίπτει στις εξαιρέσεις του νόμου,θεωρούμε ότι το σύνολο των ακινήτων αυτών πρέπει να περιέλθει άμεσα στην ιδιοκτησία του δήμου που είναι ο πλέον αρμόδιος και κατάλληλος για να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα τους και την ελεύθερη χρήση τους από τους κατοίκους της πόλης.

Το δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου απορρίπτει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και παραχώρησης οποιουδήποτε δημόσιου χώρου της πόλης σε επενδυτές για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα αυτήν την απόφαση.Δηλώνει ότι θα διεκδικήσει κάθε δημόσιο ακίνητο που βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου και δεν θα συναινέσει σε καμία εκχώρηση δημόσιας γής.Καλεί επίσης τους πολίτες του Χαλανδρίου σε αγωνιστική ετοιμότητα και συμμετοχή σε κάθε κινητοποίηση πραγματοποιηθεί προκειμένου να ματαιωθεί στην πράξη κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης δημόσιων χώρων της πόλης.

Εντέλλει την διοίκηση του δήμου και εξουσιοδοτεί τον δήμαρχο Χαλανδρίου Συμεών Ρούσσο, να κατατεθεί άμεσα, εξ ονόματος των δημοτών αίτηση ακυρότητας στο ΣΤΕ, για τους Κ.Α.Ε.Κ. που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ Β 2320/19-6-2018 και αφορούν ακίνητα που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του δήμου, τα οποία ανήκουν ή είναι δρομολογημένες οι διαδικασίες για να περάσουν στην κατοχή του Δήμου”

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button