ΑπόψειςΠολιτισμόςΘέατροΜουσική

Γνωστοί καλλιτέχνες ενάντια στον παραλογισμό της Κυβέρνησης

Σύμφωνα με τα πρόσφατα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού τα οποία ανακοινώθηκαν, οι θεατρικές παραστάσεις συνεχίζουν κανονικά με πληρότητα 60% της εκατό ενώ αντίθετα οι συναυλίες απαγορεύτηκαν εντελώς. Αυτή τη διάκριση δεν άφησαν ασχολίαστη οι καλλιτέχνες, με τους ανθρώπους του θεάτρου να συντάσσονται με τους καλλιτέχνες μουσικούς. Φοίβος Δεληβοριάς και Νίκος Χατζόπουλος υπογράμμισαν τον παραλογισμό του μέτρου μιας και στον ίδιο χώρο με τα ίδια μέτρα προστασίας και μα καθήμενους θεατές ό, τι ονομάζεται θεατρική παράσταση επιτρέπεται ενώ η μουσική παράσταση όχι.

Φοίβος Δεληβοριάς: “Να ζει κανείς ή να μη ζει;¨Φοίβος Δεληβοριάς | Athens Voice

«Oι 2 παραστάσεις της “Ταράτσας” στο “Άλσος” (με καλεσμένους τους Καίτη Γαρμπή και Δημήτρη Μεντζέλο στις 24/9 και Σταμάτη Κραουνάκη – Χρήστο Νικολόπουλο στις 1/10) θα γίνουν κανονικά, δεδομένου ότι το “Άλσος” είναι θέατρο και η παράστασή μας μουσικοθεατρική», σημειώνει ο Φοίβος Δεληβοριάς. 

«Δεν είναι όμως σουρεαλιστικό, στον ίδιο χώρο, με τα ίδια αυστηρά μέτρα, την ίδια θερμομέτρηση, τα ίδια καθίσματα που πιάνουν το 60% του χώρου να μην μπορεί να γίνει η συναυλία του Maraveyas, μόνο και μόνο επειδή είναι… συναυλία; Αν δει, μάλιστα, κανείς, τι συμβαίνει με καζίνα, ναούς, ΜΜΜ κλπ. το τοπίο φεύγει από τον πρώϊμο σουρεαλισμό και οδηγείται στο ύστερο θέατρο του Ιονέσκο», τονίζει και προσθέτει: 

«Νομίζω πως οι μόνες σοβαρές επιλογές που έχουν οι ιθύνοντες είναι δύο: είτε τα σταματάει όλα κανείς για κάποιο διάστημα, θεσπίζοντας όμως μια γενναία επιδοματική πολιτική για όλους τους εργαζομένους των κλάδων που πλήττονται, είτε αφήνει όλες τις εκδηλώσεις να λειτουργήσουν με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο και ελέγχους. Εννοείται πως κι εγώ και όλοι οι συνάδελφοί μου στηρίζουμε τη δεύτερη λύση. Στο “Άλσος” προσπαθήσαμε να γίνουμε κι ένα υπόδειγμα σοβαρής λειτουργίας, κάναμε ό,τι περνούσε απ’ το χέρι μας για να αποδείξουμε πως όλα μπορούν να λειτουργήσουν σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή, όταν υπάρχει μεράκι και υπευθυνότητα.

» Έστω και τελευταία στιγμή λοιπόν, προτρέπουμε τα αρμόδια Υπουργεία να ακούσουν υπεύθυνα τις λύσεις που της προτείνουν τα σωματεία τόσο για τη δύσκολη καλοκαιρινή σεζόν που τελειώνει, όσο και για τον ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Υπάρχει ακόμα χρόνος να σωθούμε. Αλλιώς, η καλύτερη λύση για τον φίλο μου τον Κωστή και όλους όσους θα εργάζονταν στη συναυλία του, θα είναι να παίξουν κανονικά στο “Άλσος”, ονομάζοντας απλώς την παράστασή τους “Άμλετ”. Και η μοναδική λύση για τον υπόλοιπους στον κλάδο της μουσικής, θα είναι η αποστήθιση του “Να ζει κανείς ή να μη ζει”, με επίγνωση του γεγονότος πως αν συνεχιστεί αυτή η άνωθεν ανευθυνότητα, η απάντηση στο δίλημμα θα είναι αναγκαστικά το “να μη ζει”». 

Νίκος Χατζόπουλος: “Στον παραλογισμό μόνο με παραλογισμό απαντάς”

Νίκος Χατζόπουλος: «Το θέατρο προχωρά μόνο με την αμφισβήτηση»

“Φίλοι μουσικοί, μη χολοσκάτε. Ονομάστε τις συναυλίες σας “παραστάσεις”, και είστε μέσα! Έτσι κι αλλιώς, επί της ουσίας δεν υπάρχει διαφορά. Πάρτε και για ξεκάρφωμα κάποιον ηθοποιό να διαβάζει τίποτα απομνημονεύματα όσο εσείς κουρδίζετε, και ούτε γάτα ούτε ζημιά! Αφού και η παράσταση της Μόνικα Μπελούτσι στο Ηρώδειο, κανονικά συναυλία είναι: την Καμεράτα διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου. Σιγά μην πάρουνε οι ιθύνοντες το ζύγι να μετρήσουνε πόσο η μουσική και πόσο η πρόζα!
Κάτι τέτοια κόλπα σκαρφίζονταν επί δικτατορίας για να παρακάμψουν τη λογοκρισία. Γιατί στον παραλογισμό, μόνο με παραλογισμό απαντάς.”
Show More

Related Articles

Back to top button