ΠολιτισμόςΘέατροΨυχαγωγία

(Βίντεο) Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος μιλά για τη Λυσιστράτη-πρεμιέρα απόψε στην Επίδαυρο

Πρεμιέρα απόψε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με τη Λυσιστράτη, την αγαπημένη κωμωδία του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλίοπουλου, ο οποίος δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία μεγάλης κλίμακας στην Επίδαυρο.

Η Λυσιστράτη γράφτηκε το 411 π.Χ., μια χρονιά που η πόλη-κράτος της Αθήνας βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της, εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Σικελική Εκστρατεία έχει καταλήξει σε πανωλεθρία και ο Αλκιβιάδης έχει αυτομολήσει στην πλευρά των Σπαρτιατών, οι οποίοι, οχυρωμένοι στη Δεκέλεια, επιτίθενται με σφοδρότητα στους Αθηναίους.  Εντός των τειχών, η κατάσταση είναι εξίσου ζοφερή, καθώς οι πολιτικοί τριγμοί οδηγούν σε αποδυνάμωση την Εκκλησία του Δήμου και οι ολιγαρχικοί κάνουν έντονη την παρουσία τους.

Ο Αριστοφάνης παρουσιάζει τη Λυσιστράτη στα Λήναια, μεταφέροντας τη γυναίκα από τον «Οίκο» στον «Δήμο» (όπως θα κάνει αργότερα και στις Εκκλησιάζουσες) και προσφέροντάς της τη δυνατότητα πολιτικής δράσης για όσα αφορούν στο σπίτι αλλά και στην πόλη της.

Η Λυσιστράτη, που μπορεί να «λύσει στρατούς», σίγουρα μπορεί να φτιάξει τη δική της «ουτοπία». Και κάπως έτσι ο Αριστοφάνης, μέσω της κωμωδίας του, κλείνει το μάτι στην πολιτική, προτείνοντας μια λύση που βρίσκεται «έξω από τα καθιερωμένα».

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος μίλησε στο culturenow για την πρόκληση που αποτέλεσε η παράσταση γι’ αυτόν και την “ανάγκη συμφιλίωσης” της Λυσιστράτης.

Συντελεστές Παράστασης:

Μετάφραση Σωτήρης Κακίσης

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Σκηνικά Όλγα Μπρούμα

Κοστούμια Άγγελος Μέντης

Μουσική Κατερίνα Πολέμη

Κίνηση Τάσος Καραχάλιος

Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος

Μουσική διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθέτη Αναστασία Στυλιανίδη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βαγγέλης Δαούσης, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιος Ιακωβίδης, Γιάννης Κότσιφας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Ματζιάρης, Ελπίδα Νικολάου, Αγορίτσα Οικονόμου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκος Ψαρράς

 

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

από 31/07 έως 02/08/2020 στις 21:00

Show More

Related Articles

Back to top button