Δημοτικά

Α. Χαρίτσης: Προσλήψεις και αύξηση πόρων για τους Δήμους

Ενίσχυση της τοπικής Αυτοδιοίκησης με πόρους και προσωπικό φέρνει η μεταρρύθμιση του Κλεισθένη, όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση αυτοδιοικητικού περιεχομένου στο Παλαιό Φάληρο.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, “η αυτοδιοίκηση αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης. Εμείς λέμε ότι δεν θα είναι πια ο φτωχός συγγενής του κεντρικού κράτους”.

Υπογράμμισε την αύξηση χρηματοδότηση για πρώτη φορά μετά από χρόνια (5% αύξηση των ΚΑΠ για το 2018,2019), την ενίσχυση με 1,6 δισ. ευρώ, μόνο για το 2018 από τα προγράμματα “Φιλόδημος” και την στελέχωση των ΟΤΑ “ύστερα από χρόνια τεράστιων ελλείψεων και υποστελέχωσης. Πλέον οι ανάγκες των ΟΤΑ καλύπτονται και θα καλύπτονται από προσωπικό μόνιμης και σταθερής εργασίας. Αναβαθμίζονται έτσι οι υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες και αίρεται το απαράδεκτο καθεστώς της εργασιακής ομηρείας χιλιάδων ανθρώπων”.

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε ακόμη στην απλή αναλογική χαρακτηρίζοντας τη ως “βαθειά δημοκρατική τομή. Μπαίνει τέλος στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο και τον μονοπαραταξιακό έλεγχο των επιτροπών. Η λαϊκή βούληση θα αποτυπώνεται πλέον, με ακρίβεια στη σύνθεση των συμβουλίων τα οποία καθίστανται τα αποφασιστικά και δημοκρατικά νομιμοποιημένα όργανα. Τελειώνει δηλαδή το μέχρι πρότινος καλπονοθευτικό σύστημα στο οποίο ο συνδυασμός του δημάρχου/περιφερειάρχη εξασφάλιζε το 60% των εδρών του συμβουλίου ανεξαρτήτως του ποσοστού που έπαιρνε στον 1ο γύρο. Αναβαθμίζεται η ψήφος των πολιτών και αλλάζει ο τρόπος που ασκείται η διοίκηση σε Δήμους και Περιφέρειες. Η αυτοδιοίκηση γίνεται πιο συμμετοχική.”

Σύμφωνα με τον υπουργο Εσωτερικών, η ΝΔ αντιπαραβάλλει σε αυτά “την οικονομική αφαίμαξη των ΟΤΑ μέσα από την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, την διαιώνιση της υποστελέχωσης τους με την επαναφορά του μνημονιακού κανόνα «1 προς 5» για τις προσλήψεις που με πάθος υποστηρίζει και την ιδιωτικοποιηση της αυτοδιοίκησης”.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρίτσης, μίλησε για την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών δραστήριων δυνάμεων της κοινωνίας που θα δίνουν μάχες σε τοπικό επίπεδο, συγκροτώντας ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο “που θα βάλει φρένο στις νεοφιλελευθερες ιδεοληψίες, την Άκρα Δεξιά, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button