ΕλλάδαΝέαΕιδήσεις

Ναυάγιο στην Πύλο: Ειδική αξιολόγηση των συνθηκών βύθισης ξεκίνησε η Frontex

Η Frontex, ο Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ, θα συντάξει ειδική έκθεση σχετικά με το πολύνεκρο προσφυγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ένα από τα χειρότερα ναυάγια στην Ευρώπη εδώ και μια δεκαετία καθώς 82 άνθρωποι είναι επιβεβαιωμένα νεκροί, 104 διασώθηκαν και εκατοντάδες αγνοούνται.

Συγκεκριμένα, η Frontex ξεκίνησε την Πέμπτη (22/6) μια «έκθεση σοβαρού περιστατικού» (Serious Incident Report), η οποία απαιτεί από τους αξιωματικούς του οργανισμού να καταγράφουν πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε εκπρόσωπος του της Frontex στο Politico.

Αν και η διαδικασία δεν αποτελεί έρευνα -η Frontex δεν έχει τη δυνατότητα να διερευνά περιστατικά- η έκθεση επιτρέπει στον οργανισμό να συγκεντρώσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες αναφορικά με την προσφυγική τραγωδία. Η έκθεση μπορεί στη συνέχεια να κοινοποιηθεί σε ερευνητικά όργανα ή να αποτελέσει μέρος συστάσεων προς άλλα όργανα, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι επιζώντες του ναυαγίου και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κατηγόρησαν τις ελληνικές αρχές ότι έπαιξαν ρόλο στους θανάτους, λέγοντας ότι το Λιμενικό Σώμα έφτασε στο αλιευτικό σκάφος πολύ αργά και μπορεί να συνέβαλε στην ανατροπή του. Η Αθήνα έχει ξεκινήσει τη δική της έρευνα για τους θανάτους και αρνείται ότι έχει διαπράξει αδίκημα.

*Με πληροφορίες από Politico.

Show More

Related Articles

Back to top button