ΚοινωνίαΑλληλεγγύηΕιδήσεις

Έλληνας διασώστης: “Τα εγκλήματα της ελληνικής κυβέρνησης με τους πρόσφυγες δεν τα τόλμησε ούτε ο Σαλβίνι”

«Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν διασώζουμε απλώς ναυαγούς μετανάστες, διασώζουμε δραπέτες-σκλάβους, ανθρώπους που η μόνη τους διέξοδος από την σκλαβιά, τα βασανιστήρια και τους μαζικούς βιασμούς στη Λιβύη, είναι μέσω της θάλασσας».

Ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος μίλησε στο tvxs.gr μέσα από το διασωστικό πλοίο Μάρε Ιόνιο. Ένα πλοίο της κοινωνίας των πολιτών που στηρίζεται από την Mediteranean Saving Human, μιας οργάνωσης που αποτελείται από αντιρατσιστικές συλλογικότητες της Ιταλίας. Μια συγκλονιστική συνέντευξη για την ωμή πραγματικότητα των προσφύγων της Λιβύης αλλά και για το σκληρό πρόσωπο που έχει δείξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με πρόσχημα την πανδημία του covid-19.

«Βρισκόμαστε στο πιο θανατηφόρο πέρασμα του πλανήτη. Μεσοπέλαγα, 40 μίλια από τη Λιβύη» λέει ο διασώστης, Ιάσονας Αποστολόπουλος στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. 

Η αξιέπαινη πρωτοβουλία, κατάφερε κόντρα στους ρατσιστικούς νόμους του Σαλβίνι, να κάνει διασώσεις προσφύγων, που επιχειρούσαν να δραπετεύσουν από τα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης, η οποία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και ήρθε αντιμέτωπη με αυταρχικές αρχές που έκαναν κατάσχεση στα πλοία και προφυλάκισαν μέλη του πληρώματος.  Οι ακτιβιστές δεν το έβαλαν κάτω. Το Μάρε Ιόνιο, μετά από πέντε μήνες κατάσχεσης, ξαναβγήκε στα νερά της Μεσογείου. Ο Ιάσονας μάς περιγράφει τι συμβαίνει σήμερα εκεί.

«Και η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ιταλίας, δεν πάει πίσω. Μέσα στον Απρίλιο, έβγαλε νέο νόμο, που απαγορεύει την είσοδο των ναυαγών προσφύγων στη χώρα, με πρόσχημα την πανδημία. Λένε πως δεν είναι ασφαλής χώρα η Ιταλία λόγω του ιού. Ασφαλής χώρα όμως, είναι αυτή που εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και η Ιταλία είναι μια τέτοια χώρα. Η Λιβύη πάλι όχι. Αν κάνουν το ίδιο και η Γαλλία και η Ισπανία τι θα γίνει; Θα καταλήξουν οι πρόσφυγες στο βυθό».

Το πλήρωμα αποτελείται πλέον από 11 κι όχι από 22 άτομα λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Ο Ιάσονας είναι συντονιστής του πληρώματος. Η πείρα του από τις διασώσεις στη Λέσβο και τη Λιβύη, του χάρισε την πολύ χρήσιμη στις σημερινές συνθήκες εμπειρία. Περιγράφει πως πάνω από τα κεφάλια τους πετούν αεροπλάνα της Frontex, της ευρωπαϊκής αστυνομίας για τη φύλαξη των συνόρων.

«Η Frontex πετάει από πάνω μας εντοπίζει βάρκες με πρόσφυγες και στέλνει το σήμα στο Λιβυκό λιμενικό για να κάνει επαναπροώθηση πίσω στη Λιβύη. Χθες είδαμε μπροστά μας βάρκα. Δεν προλάβαμε να τους πάρουμε εμείς. Τους πήρε η Frontex πίσω στο κολαστήριό τους.  Είναι παράνομο. Είναι ένα έγκλημα που το κάνει η αστυνομία των συνόρων της Ευρώπης. Δεν το ομολογούν, γιατί γνωρίζουν ότι είναι παράνομο να επαναπροωθείς ανθρώπους σε μια χώρα που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και οι άνθρωποι πεθαίνουν σε σκλαβοπάζαρα».

Δεν είναι η μόνη παράβαση της Ε.Ε στο προσφυγικό. Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, περιέγραφε και παλαιότερα πως η Ε.Ε χρηματοδοτεί συμμορίες για να καταστέλλουν τους πρόσφυγες στη Λιβύη, αλλά και μαρτυρίες προσφύγων που γλίτωσαν από «τα κολαστήρια των σκλαβοπάζαρων».
«Είναι μια μάχη κάθε φορά. Το πως θα ξεγελάσουμε την Frontex ώστε να διασώσουμε εμείς τους πρόσφυγες και να μην επιστρέψουν στην κόλαση. Εκεί όπου τους πουλάνε, τους αγοράζουν, τους πυροβολούν για πλάκα».

 

Τα εγκλήματα της ελληνικής κυβέρνησης δεν τα τόλμησε ούτε ο Σαλβίνι

Σε ερώτηση για την άποψη των Ιταλών συντρόφων του σχετικά με τις βίαιες επαναπροωθήσεις  προσφύγων του ελληνικού λιμενικού ο Ιάσωνας απαντάει:

«Έχουν φρικάρει. Λένε ότι δεν έχουν γίνει ούτε στη Σαλβινική Ιταλία αυτά τα αίσχη. Να σαμποτάρουν βάρκες με τόσα μωρά και να τα αφήνουν και να φεύγουν. Είναι ντροπή του παγκόσμιου λιμενικού σώματος το ελληνικό λιμενικό αυτήν τη στιγμή. Και αυτή είναι η αλήθεια. Όπως και η κυβέρνηση της Ιταλίας, έτσι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πρόσχημα τον Covid περνάει όλη την ατζέντα της για το προσφυγικό. Κλειστά κέντρα, βίαιες επαναπροωθήσεις. Απάνθρωπα πράγματα».

Σε ένα σύντομο βίντεο της συλλογικότητας, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος εξηγεί για πολλοστή φορά ότι:  «Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν διασώζουμε απλώς ναυαγούς μετανάστες, διασώζουμε δραπέτες-σκλάβους, ανθρώπους που η μόνη τους διέξοδος από την σκλαβιά, τα βασανιστήρια και τους μαζικούς βιασμούς στη Λιβύη, είναι μέσω της θάλασσας».

https://www.facebook.com/519820384/videos/10163889820095385/

Πηγή: tvxs.gr

Show More

Related Articles

Back to top button