ΠολιτισμόςΤέχνεςΕιδήσεις

Ο Β. Παπαβασιλείου διαβάζει Ταχτσή στις “Αναγνώσεις” του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της σειράς την Τετάρτη 24 Ιουνίου στις 19.00

Την Τετάρτη 24 Ιουνίου στις 19:00 ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της διαδικτυακής ηχητικής σειράς #snfccAtHome: «Αναγνώσεις» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με δύο διηγήματα του Κώστα Ταχτσή: «Τα ρέστα» και «Το κόκκινο παλτό». Διαβάζει ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα του συγγραφέα, γεμάτα αυτοβιογραφικές αναφορές, απαρτίζουν τον κύκλο διηγημάτων «Τα ρέστα» (1972), μιας από τις σημαντικότερες συλλογές της μεταπολεμικής μας λογοτεχνίας που αποτυπώνει ρεαλιστικά μια ολόκληρη εποχή της νεότερης Ελλάδας. Ο τίτλος είναι παραπλανητικός, καθώς δεν πρόκειται για συγγραφικά απομεινάρια που απλώς συγκεντρώθηκαν κάτω από έναν κοινό τίτλο, αλλά για ιστορίες «απατηλής απλότητας», όπως λέει ο ίδιος ο Ταχτσής, που περιγράφουν φανερές και κρυφές πτυχές της ελληνικής μικροαστικής κοινωνίας με τις μικρές και μεγάλες αντιφάσεις της. Στο ομώνυμο διήγημα της συλλογής ο συγγραφέας ανατρέχει σε αναμνήσεις και τραύματα της παιδικής του ηλικίας σαν να πασχίζει να ξορκίσει, μέσα από τη γραφή, τα φαντάσματα του παρελθόντος. Στο «Κόκκινο παλτό» αντλεί και πάλι από την ίδια δεξαμενή βιωμάτων για να πλάσει ένα αφήγημα με φόντο την κατοχική Αθήνα, στο οποίο τον πρώτο λόγο έχουν οι γυναίκες του οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος. Χαρακτήρες καθημερινοί που φέρνουν στο νου μας την ολοζώντανη πινακοθήκη από γυναικείες φιγούρες που η αιχμηρή πένα του Ταχτσή έχει πλάσει στο εμβληματικό «Τρίτο στεφάνι».

Η σειρά «Αναγνώσεις», στην οποία διακεκριμένοι Έλληνες ηθοποιοί διαβάζουν λογοτεχνικά κείμενα ορόσημα, έχει ως στόχο να επανασυστήσει στο κοινό ιδρυτικά κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας με έναν τρόπο οικείο και πολύ προσωπικό, αυτόν της ανάγνωσης. Η σειρά σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς περισσότεροι από 75.000 ακροατές μοιράστηκαν, από τα μέσα Απριλίου έως σήμερα, το ακουστικό υλικό των κειμένων:

«Ο Μοσκώβ Σελήμ» του Γ. Βιζυηνού, διαβάζει η ‘Αννα Κοκκίνου

«Ψυχολογία Συριανού συζύγου» του Εμ. Ροΐδη, διαβάζει ο Μανώλης Μαυροματάκης

«Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής» του Ν. Γ. Πεντζίκη, διαβάζει ο Ακύλλας Καραζήσης

«Οι Ελαφροίσκιωτοι» του Αλ. Παπαδιαμάντη, διαβάζει η Αμαλία Μουτούση

«Ο θεός Κόνανος και Ωσαννά!» του Φ. Κόντογλου, διαβάζει η Ηρώ Μπέζου

«Πεζογραφήματα» του Γ. Ιωάννου, διαβάζει ο Γιώργος Γάλλος

«Ιογενής πνευμονία» του Ζ. Λορεντζάτου, διαβάζει ο Νίκος Κουρής

«Ο Ντέτεκτιβ» του Δ. Χατζή, διαβάζει η Μαρία Σκουλά

«Ερωτόκριτος» του Β. Κορνάρου, διαβάζει ο Χρήστος Λούλης

«Αλτανού και Ιστορία μιας τυρόπιτας» του Αλ. Μωραϊτίδη, διαβάζει η Ρούλα Πατεράκη

«Το καπλάνι της βιτρίνας» της Αλ. Ζέη, διαβάζει η Όλια Λαζαρίδου

«Τρελαντώνης» της Π. Σ. Δέλτα, διαβάζει ο Δημήτρης Πιατάς

Η σειρά Αναγνώσεις θα παραμείνει διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ snfcc.org/audio/anagnoseis, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού. Ιδιαίτερα στοχεύει στους νέους, τους μαθητές και τους σπουδαστές, προσφέροντάς τους μια διαφορετική εμπειρία σπουδαίων λογοτεχνικών κειμένων. Η σειρά Αναγνώσεις, όπως και όλο το ψηφιακό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά προγραμματισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Show More

Related Articles

Back to top button