ΧαλάνδριΔήμοιΔημοτικάΕιδήσεις

Έκκληση για στήριξη της τοπικής αγοράς από το Δήμο Χαλανδρίου

Προσπάθεια για διαρκή στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων από την αρχή της πανδημίας

Ο Δήμος Χαλανδρίου στήριξε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας τις επιχειρήσεις της τοπικής αγοράς και τους εργαζομένους, εφαρμόζοντας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και προηγούμενη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, κατά την αναστολή της λειτουργίας τους, μείωση των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών.

Η απόφαση ελήφθη τάχιστα στην Οικονομική Επιτροπή αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής Εγκυκλίου και κρίθηκε αναγκαία για την τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας της πόλη, με στόχο τον άμεσο, συντονισμένο και στοχευμένο περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Ειδικότερα προέβλεπε:
Απαλλαγή επιχειρήσεων που διακόπτουν τη λειτουργία τους από τα παρακάτω τέλη:
α. Τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων σε επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 24-9/20-10-1958 β.δ. (Α΄ 171). Απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής, αυτά θα συμψηφιστούν με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.
β. Τέλος καθαριότητας και φωτισμού σε επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής, αυτά θα συμψηφιστούν με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.
Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων σε μισθωτούς των επιχειρήσεων που επλήγησαν οικονομικά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Στις 6 Μαΐου ανακοινώθηκε και η διαδικασία μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις της πόλης θα διεκδικήσουν την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη. Ήδη έχουν κατατεθεί στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου 45 σχετικά αιτήματα.
Τάχιστα ανταποκρίθηκαν οι υπηρεσίες του Δήμου Χαλανδρίου και στο αίτημα για δωρεάν επέκταση κατάληψης κοινόχρηστου χώρου κατ’ εφαρμογή του άρθρου 65 του Ν. 4688/2020, για την ομαλή και ασφαλή επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης. Ήδη έχουν κατατεθεί 27 αιτήματα στην οικονομική υπηρεσία, τα οποία θα εξεταστούν σταδιακά. Για τις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η δωρεάν παραχώρηση ή δεν το επιθυμεί ο επιχειρηματίας, υπάρχει η δυνατότητα αίτησης για αναλογική μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου.

Έκκληση για στήριξη της τοπικής αγοράς
Στο πλαίσιο αυτό διαρκούς στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στην πόλη, με αφορμή την επαναλειτουργία των καταστημάτων στο χώρο της εστίασης στις 25 Μαΐου, ο Δήμος Χαλανδρίου δημιούργησε σποτ με το οποίο καλεί όλους τους πολίτες «να στηρίξουν με την προτίμησή τους τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις της πόλης μας, προκειμένου οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι να κερδίσουν το “στοίχημα” της επιστροφής στην κανονικότητα».

Αναφορικά με τις πρόνοιες που έχουν ληφθεί, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος δήλωσε: «Η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για όσο διάστημα ήταν κλειστά τα καταστήματα, η αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και η δωρεάν παραχώρηση χώρων όπου αυτό είναι εφικτό -με ταυτόχρονη όμως η διασφάλιση της προσβασιμότητας για όλους- είναι μερικά από τα μέτρα που επιλέξαμε για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές» και κατέληξε: «Βοηθάμε με κάθε διαθέσιμο μέσο να κρατηθεί όρθια η μικρομεσαία επιχείρηση και οι εργαζόμενοι σε αυτήν. Δηλώνουμε την αντίθεση μας στις μειώσεις μισθών και τα ελαστικά ωράρια που θα πλήξουν περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των μισθωτών».

Show More

Related Articles

Back to top button