Χαλάνδρι

Ποιοι ευθύνονται για τo σκάνδαλο των 9,6 εκατ. ευρώ

Πως εμπλέκονται τρεις υποψήφιοι Δήμαρχοι στο Χαλάνδρι. Πάνω από 30 μεγάλες εταιρίες με έδρα το Χαλάνδρι δεν πλήρωναν δημοτικά τέλη επί χρόνια, υπό την αδιαφορία ή… με τις πλάτες των πρώην διοικήσεων του Δήμου. 

Ακόμα και ποινικές ευθύνες είναι πιθανόν να αναλογούν, σύμφωνα με νομικούς κύκλους τους Δήμου Χαλανδρίου, τουλάχιστον στον πρώην Δήμαρχο Γ. Κουράση καθώς και σε δυο πρώην Αντιδημάρχους και νυν υποψηφίους Δημάρχους, τον Π. Βάσιο και τον Μ. Κρανίδη για το θέμα των δημοτικών τελών που δεν πλήρωναν για πολλά χρόνια, μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες, καταστήματα ακόμα και η ΣΤΑΣΥ και η Αττική Οδός.

Οι ευθύνες για το θέμα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αγγίζουν και την προηγούμενη διοίκηση Ζαφειρόπουλου.

 

Όπως αποκαλύφθηκε μετά τον έλεγχο που έκανε η διοίκηση Ρούσσου, πάνω από 30 εταιρείες με έδρα το Χαλάνδρι, χρωστάνε στον Δήμο περισσότερα από 9,6 εκατομμύρια ευρώ καθώς επί χρόνια, με την ανοχή ή την αδιαφορία των προηγούμενων διοικήσεων, δήλωναν ψευδή στοιχεία.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων συνεργάστηκε με τον Δήμο και ήδη έχουν ξεκινήσει να πληρώνουν. Ήδη, εισπράχθηκε πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ ενώ επιστράφηκαν στον Δήμο 780.000 ευρώ που είχαν πληρώσει στην ΕΥΔΑΠ οι προηγούμενες διοικήσεις, από το 2007 έως το 2014, για ανύπαρκτα ρολόγια στο Πάτημα!

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ

Ωστόσο, πρόβλημα έχει προκύψει με την Αττική Οδό η οποία αρνείται να πληρώσει τα πάνω από 4,5 εκατομμύρια που χρωστάει στον Δήμο. Το θέμα έχει πάει δικαστικώς και ενώ πρωτόδικα ο Δήμος δικαιώθηκε, παρενέβη κατά παρέκκλιση το ΣτΕ, παίρνοντας την υπόθεση με την αιτιολογία ότι πρόκειται περί «καινοφανούς θέματος με μεγάλη σημασία», κάτι που χαρακτηρίστηκε από την πλευρά του Δήμου ως «νομικό παράδοξο που δεν προβλέπεται από καμία δικονομική διάταξη». Το αποτέλεσμα είναι ότι η εκδίκαση της υπόθεσης σέρνεται από την περασμένη Άνοιξη, χωρίς να έχει εκδικαστεί το θέμα.

Πρόβλημα είχε προκύψει και με την ΣΤΑΣΥ, την εταιρεία που διαχειρίζεται τις αστικές συγκοινωνίες και το Μετρό της Αθήνας, η οποία αρνούταν να πληρώσει τα 700.000 που χρωστάει για το αμαξοστάσιο στην Δουκίσης Πλακεντίας.

«ΛΑΘΟΣ» ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ΕΥΡΩ

Το θέμα πήγε κι αυτό δικαστικώς, με τον Δήμο να δικαιώνεται αλλά μόνο για τα δημοτικά τέλη του 2013 (250.000 ευρώ περίπου) με το δικαστήριο να κρίνει ότι ο υπολογισμός των τελών του 2011 και του 2012 από την τότε διοίκηση για την επίμαχη έκταση, έγινε με λάθος τρόπο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να χάσουν τα δημοτικά ταμεία μισό εκατομμύριο ευρώ.

Όλα αυτά προκαλούν εύλογα ερωτήματα για την στάση των προηγούμενων διοικήσεων ενώ ειδικά η δικαστική απόφαση για το θέμα της ΣΤΑΣΥ περί του λάθος υπολογισμού των τελών, αποκαλύπτει, όπως αναφέρουν οι ίδιοι νομικοί κύκλοι,  σοβαρές πειθαρχικές ευθύνες του πρώην Δημάρχου Γιώργου Κουράση καθώς και των δυο αρμόδιων αντιδημάρχων του, Παναγιώτη Βάσιου και Μάνου Κρανίδη, οι οποίοι πλέον είναι και οι τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι στις επερχόμενες εκλογές. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, τέτοιου είδους ευθύνες για το σύνολο του ζητήματος, με βάση σχετικό δικαστικό ιστορικό κατάληξης παρόμοιων υποθέσεων, μπορούν να συνιστούν ακόμη και ποινικές σε επίπεδο απιστίας, κακουργηματικού χαρακτήρα.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button