ΤέχνεςΚόσμοςΠολιτισμόςΝέαΕιδήσεις

Undercover: Η 1η έκθεση με μάσκες είναι γεγονός

Ένα χρόνο ακριβώς μετά την πανδημία, ξεκινά η έκθεση Undercover, διαδικτυακά, στις 11 Μαΐου στο Westminster Menswear Archive και θα περιλαμβάνει 52 μάσκες από ένα ευρύ φάσμα πηγών, από αυτές που φορούν οι αστυνομικοί, οι αθλητικές ομάδες αλλά και αυτές που κυκλοφόρησαν με μηνύματα και αναφορές στην ποπ κουλτούρα.

Οι επιμελητές της έκθεσης εξετάζουν τις μάσκες ως συμβολικά αλλά και αμφισβητούμενα αντικείμενα που οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο φορούν εδώ και ένα χρόνο και μάλλον δε θα αποχωριστούν πολύ γρήγορα. Η έκθεση απεικονίζει το ταξίδι της μάσκας από αντικείμενο για την προφύλαξη της υγείας έως και την παρουσία του ως δήλωση μόδας.

 

«Σκεφτήκαμε ότι ήταν μια εξαιρετική στιγμή να σκεφτούμε πόσο γρήγορα εξελίχθηκε η σχέση μας με τις μάσκες προσώπου τους τελευταίους 12 μήνες», δήλωσε ο συν-επιμελητής καθηγητής Άντριου Γκρόουβς στον Γκάρντιαν.

Αντικείμενο πολλών συζητήσεων, οι μάσκες τους τελευταίους δώδεκα μήνες από ένα απλό και φθηνό αντικείμενο έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης και αντεγκλήσεων σχετικά με την ασφάλεια που παρέχουν αλλά και το πόσο ρυπαίνουν το περιβάλλον. Οι μάσκες έχουν συζητηθεί και ως μέσο αστυνόμευσης της συμπεριφοράς των ανθρώπων και δέσμευσης σε ότι αφορά την ένδυση.

Black Lives Matter, Hoezine. Φωτο: Professor Andrew Groves/WMA

Ο Γκρόουβς είπε ότι η βιομηχανία της μόδας είχε μια περίπλοκη σχέση με τις μάσκες. Αν και κάποιοι σχεδιαστές είχαν μάσκες στις συλλογές τους πριν από την πανδημία, κυρίως ο Βιρτζίλ Αμπλόν, όλα άλλαξαν τον Μάρτιο του 2020. Στη διάρκεια της πανδημίας δεν ήταν πολλοί οι σχεδιαστές που έκαναν παραγωγή μάσκας και η βιομηχανία της μόδας κινήθηκε σε ρυθμό αμηχανίας. Όμως αυτοί που έκαναν μόδα ήταν οι άντρες, με τον τρόπο που τη φορούσαν, αρχικά στο σαγόνι, καλύπτοντας πολλές φορές το μούσι τους και μετά την κρεμούσαν στο αυτί τους.

Το πιο εκπληκτικό μέρος της έκθεσης είναι ίσως ότι καμία από τις 52 μάσκες που παρουσιάζονται δεν χαρακτηρίζεται ως εξοπλισμός ατομικής προστασίας (PPE) και «νομικά όλοι προσπαθούν να το επισημάνουν στους ιστότοπους και τις συσκευασίες τους».

Gunners 1999193, The Bottom Half. Φωτο: WMA

Μερικές από τις μάσκες προσώπου στην έκθεση γράφουν συνθήματα που αναφέρονται σε μερικές από τις πιο σημαντικές πολιτικές στιγμές των τελευταίων 12 μηνών. Αυτά περιλαμβάνουν το “πραγματικό πανκ” και άλλες που αναφέρονται στο Black Lives Matter και το NHS. «Οι πολιτικές μάσκες μας αναγκάζουν να αναγνωρίσουμε το μήνυμα όταν μιλάμε στον χρήστη», δήλωσε ο Γκρόουβς. «Είναι κυριολεκτικά στο πρόσωπό σου».

Οι επιμελητές προβλέπουν ότι οι μάσκες πρόκειται να μείνουν μαζί μας, όπως οι ομπρέλες ή τα κασκόλ, για να χρησιμοποιηθούν όποτε τις χρειαζόμαστε, για να παρηγορούμαστε όταν αισθανόμαστε φοβισμένοι ή απλώς υπερβολικά εκτεθειμένοι σε άγνωστο κίνδυνο.

Πηγή: Lifo.gr

Tags
Show More

Related Articles

Close