Αποτελούσε ένα από τα «φιλέτα» του real estate την εποχή των παχιών αγελάδων. Κατασκευαστές και μεγάλο-επιχειρηματίες με την βοήθεια των τότε κυβερνήσεων και πρόθυμων τοπικών παραγόντων, έκαναν «φαραωνικά» σχέδια για να χτιστεί η τελευταία μεγάλη, ενιαία και αδόμητη περιοχή, όχι μόνο στο Χαλάνδρι αλλά σε όλα βορειοανατολικά προάστια.
Τα σχέδια προέβλεπαν την μετεγκατάσταση εκεί του υπουργείου Οικονομικών αλλά και την ανέγερση του μεγαλύτερου Μall της Αθήνας 55.000 τ.μ.. Κάποιοι “φαντασιώθηκαν” να εγκαθίσταται εκεί το Καζίνο της Πάρνηθας.
Ενιαίος Χώρος
Τελικά, το πάλαι ποτέ φιλέτο στην περιοχή του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι, για το οποίο το 2014 η τότε κυβέρνηση Σαμαρά έστειλε μπουλντόζες και ΜΑΤ για να ξηλώσουν τον καταυλισμό των τσιγγάνων,( και να τους «πετάξει» σε άλλον καταυλισμό στα Μέγαρα), θα γίνει τώρα ένας ενιαίος πράσινος χώρος άνω των 50 στρεμμάτων με ήπιες χρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού, μια νέα πλατεία και μια νέα παιδική χαρά καθώς και έναν νέο Παιδικό Σταθμό.
Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι του καταυλισμού, σε πλήρη αντίθεση με τις ρατσιστικές πολιτικές εκδίωξης σε μια απομακρυσμένη «χωματερή ανθρώπων», όπως επιχειρήθηκε το 2014, εντάσσονται ήδη στον κοινωνικό ιστό με στέγαση σε επιδοτούμενα σπίτια στο πλαίσιο της εφαρμογής του τοπικού σχεδίου δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά που υλοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου.
Διαφορετική Πολιτική
Αυτό προβλέπει το συνολικό σχέδιο του Δήμου για την περιοχή του Νομισματοκοπείου, όπως αποκαλύπτει στην V, ο Δήμαρχος της πόλης, Σίμος Ρούσσος ο οποίος πρωτοστάτησε παλιότερα στις αντιδράσεις των κατοίκων και κατόρθωσε τελικά να επιβάλλει μια διαφορετική πολιτική τόσο για τον καταυλισμό των Ρομά όσο και για την μετέπειτα αξιοποίηση της έκτασης.
Πρόκειται «τυπικά» για δυο διαφορετικές εκτάσεις, αυτή του Καταυλισμού έκτασης 26 στρ. και αυτή της λεγόμενης «αλάνας του Νομισματοκοπείου», έκτασης 30 στρ. που αγόρασε τελικώς ο Δήμος και οι οποίες θα ενοποιηθούν, μέσω της παραχώρησης επιπλέον 6 στρεμμάτων από την Τράπεζα της Ελλάδας με την οποία η δημοτική αρχή, σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις.
Πάρκο
Στον χώρο του σημερινού καταυλισμού, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος, θα δημιουργηθεί ο νέος Παιδικός Σταθμός, πλατεία και πάρκο. Στον ενδιάμεσο χώρο των 6 στρεμμάτων θα κατασκευαστεί από την ΤτΕ, παιδική χαρά ενώ για την «αλάνα», ο Δήμος θα προχωρήσει σε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με προβλεπόμενες χρήσεις πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Εντός της έκτασης βρίσκεται και το υφιστάμενο γήπεδο ποδοσφαίρου του Απόλλωνα Χαλανδρίου το οποίο θα αναβαθμιστεί.
Με την υλοποίηση του σχεδίου θα αλλάξει ριζικά η εικόνα μιας περιοχής η οποία σήμερα θεωρείται ως η «πίσω αυλή» του Χαλανδρίου.
«Διάλυση καταυλισμών με κοινωνική ένταξη και ισοτιμία»
Το «πράσινο φως» από την Περιφέρεια Αττικής αναμένει ο Δήμος Χαλανδρίου, όπως αναφέρει ο κ. Ρούσσος, προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου για την μεταστέγαση των κατοίκων του καταυλισμού σε επιδοτούμενες κατοικίες εντός του οικιστικού ιστού ώστε να προχωρήσει η διάλυση του. Το θέμα εντάσσεται και στο πλαίσιο της ένταξης της ευρύτερης περιοχής (Νομισματοκοπείο-Πεύκο Πολίτη-Ζώνη Δουκίσσης Πλακεντίας) στο σχέδιο πόλεως. Ο Δήμος Χαλανδρίου ολοκλήρωσε την πολεοδομική μελέτη ένταξης και την υπέβαλε προς έγκριση στην Περιφέρεια.
Ήδη πάντως, εννέα οικογένειες που διέμεναν στον καταυλισμό, έφυγαν και εγκαταστάθηκαν σε διαμερίσματα εντός της πόλης. Παράλληλα, απέκτησαν πλήρη πρόσβαση στις δομές Υγείας και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου ενώ σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα ένταξης των παιδιών στα σχολεία.
Αντίστοιχο σχέδιο, υλοποίησε ο Δήμος και για τον καταυλισμό στο Πάτημα όπου με την συναίνεση των Ρομά, οι οικογένειες μπήκαν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και οι παράγκες κατεδαφίστηκαν, απελευθερώνοντας την έκταση για την δημιουργία χώρου πρασίνου.