ΠολιτισμόςΤέχνεςΚηφισιάV-talksThe V-sideΑρθρογραφίαΣυνεντεύξειςΘέατροΜουσικήΨυχαγωγία

Η Gallerie Δημιουργών της Κηφισιάς

Κουβέντα με την καλλιτεχνικά υπεύθυνη, Πηγή Λυκούδη

V-Side, η Βορειοανατολική πλευρά της Αθήνας, κρύβει θησαυρούς. Σήμερα η Victory  ανοίγει το σεντούκι της Κηφισιάς.

Gallerie Δημιουργών. Βλέπεις την ταμπέλα στην οδό Χελιδονούς. Στον αριθμό 28. Διασχίζεις έναν μικρό διάδρομο μέσα από την καταπράσινη αυλή και αντικρύζεις την πόρτα της. Απ’ έξω ένα κυκλικό πλάτωμα σα μικρογραφία αμφιθεάτρου σε προκαταβάλλει με έναν καλλιτεχνικό άερα. Κατεβαίνεις τα σκαλιά, σπρώχνεις την πόρτα και ο κόσμος της Gallerie ξεπροβάλλει.

Την “Gallerie Δημιουργών” δημιούργησαν η γνωστή συνθέτις  Πηγή Λυκούδη με τον σύζυγό της Τάσο Ιωάννου. Εκείνος ανέλαβε την ευθύνη των Δημοσίων Σχέσεων και εκείνη την καλλιτεχνική. Κουβεντιάσαμε με την κ. Λυκούδη και μας αποκάλυψαν τι ήταν εκείνο που τους παρακίνησε στη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου. Αν και ομολογώ δεν είναι δύσκολο να το δεις στα μάτια τους απ’ την αρχή, μέσα από τη φροντίδα και την αγάπη με την οποία αντιμετωπίζουν το καθετί εκεί μέσα, από τα μουσικά όργανα μέχρι τον τελευταίο προβολέα.

Αλλά γιατί στην Κηφισιά; Ο Τάσος Ιωάννου και η Πηγή Λυκούδη θέλησαν να δημιουργήσουν μια «νέα ακτίνα δράσης και προσέλκυσης ενός κοινού από διαφορετικές περιοχές που πιθανόν να το σκέφτεται να φτάσει ως την Αθήνα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Λυκούδη στην κουβέντα μας και με αυτό τον τρόπο η Gallerie έγινε πόλος έλξης, αρχικά, εκείνου του κοινού που προβληματίζεται να πάει στο κέντρο.

Ο Τάσος Ιωάννου και η Πηγή Λυκούδη επέλεξαν την Κηφισιά γιατί θεώρησαν αναγκαίο και χρήσιμο να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος, ο οποίος να φιλοξενεί σημαντικά καλλιτεχνικά δρώμενα στην περιοχή που ζουν και αγαπούν. Θέλησαν να στηρίξουν και να προβάλλουν δημιουργικά νέες τάσεις με άνοιγμα σε όλους τους τομείς, γι’ αυτό και η Gallerie Δημιουργών φιλοξενεί και αγκαλιάζει νέους δημιουργούς, νέες ιδέες, όπως επίσης και καταξιωμένες προσωπικότητες  από όλους τους τομείς “που πλαισιώνουν την διαχρονικότητα της ουσιαστικής σκέψης και δημιουργίας”, όπως οι ίδιοι μας λένε. Εκθέσεις, μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις. Καλλιτέχνες αλλά και προσωπικότητες από το χώρο της Επιστήμης βρίσκουν στην Gallerie έναν κοινό τόπο. “Στην Κηφισιά μας!”, όπως τονίζει η κ.Λυκούδη τονίζοντας την αγάπη τους για τον τόπο αυτό.

«Η προσπάθεια για τη δημιουργία της Gallerie στηρίχθηκε στην αγάπη μας για την Τέχνη… και εν τέλει, μια συρραφή γεγονότων το επέτρεψαν να συμβεί… Άλλωστε έτσι συμβαίνει πάντα στη ζωή!!!”, μας λέει η κ. Λυκούδη.

Ύστερα από 7 χρόνια παρουσίας με μεράκι και ευαισθησία στο χώρο του Πολιτισμού η Gallerie έχει χτίσει πια σχέσεις εμπιστοσύνης  με τους καλλιτέχνες και με τους φίλους των εκδηλώσεων που φιλοξενεί. Κι έτσι το διαμαντάκι αυτό της Κηφισιάς κατάφερε να προσελκύει “σήμερα” θεατές από οποιαδήποτε περιοχή της Αττικής, με το σήμερα σε εισαγωγικά γιατί το παρόν είναι υπό αμφισβήτηση δεδομένης της πανδημίας του Κορονοϊού.

Κι έτσι, δεν γινόταν να μην αναφερθούμε στην κρίση αυτή της πανδημίας και τις δυσκολίες με τις οποίες τους έφερε αντιμέτωπους. Οι χώροι πολιτισμού έκλεισαν με κρατική εντολή. Η ουσιαστική επανεκκίνηση της πολιτιστικής δραστηριότητας παραμένει αβέβαιη. Το ίδιο και οι συνθήκες με τις οποίες θα επανέλθει. Πως επηρεάζει αυτή η κρίση τέτοιους χώρους πολιτισμού και τους καλλιτέχνες που κρύβονται πίσω από αυτές τις πρωτοβουλίες και κυρίως πώς αντιμετωπίζονται;

Η κ. Πηγή Λυκούδη μας απαντά:

Πως αντιμετωπίσατε την ξαφνική κρίση της πανδημίας και το διάστημα της καραντίνας το οποίο περάσαμε;

 Περάσαμε; Το εύχομαι αλλά δεν είμαι σίγουρη.Το αντιμετώπισα πολύ δημιουργικά, δίνοντας χώρο και χρόνο στον εαυτό μου. Ήρθα πιο κοντά σε συναισθήματα και σκέψεις  που από την ταχύτητα της καθημερινότητας  δεν είχα χρόνο να σταθώ.

 Ήρθα ακόμα πιο κοντά με τα παιδιά μου, την οικογένειά μου και τελικά όλο αυτό θα το θυμόμαστε όλοι σαν ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης νέων ουσιαστικών εσωτερικών διαδικασιών!

Ολοκλήρωσα  2 σημαντικές συνθετικές ενότητες που χρειάζονταν όλο αυτό τον χρόνο για να πραγματωθούν !

Ωστόσο η επίγνωση που έφερε όλο αυτό σε σχέση με την αξία της ζωής και τον θάνατο είναι το πιο πολύτιμο ΔΩΡΟ για την συνέχεια, έτσι ώστε τίποτα να μην θεωρείται δεδομένο και κυρίως να μην χάνεται καμία στιγμή με την σιγουριά ότι μπορεί και αύριο η στιγμή αυτή να υπάρξει!

 

Υπάρχει μια ελλιπής πρόβλεψη για την επαναφορά στην κανονικότητα των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων οπότε και η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, οπότε αρκετοί συνάδελφοί σας κινητοποιούνται. Ποιά θέση παίρνετε σχετικά;

Ως συνθέτις, καθηγήτρια πιάνου και καλλιτεχνικά υπεύθυνη της Galerie δημιουργών, αλλά κυρίως σαν άνθρωπος που αντιδρά με  τα όσα συμβαίνουν σαφώς και ανήκω σε αυτούς που κινητοποιούνται.

Θεωρώ πως με προσωπική αίσθηση ευθύνης, και κρατώντας πάντα τα μέτρα προστασίας, η μεγάλη οικογένεια των ανθρώπων της Τέχνης οφείλει  να δώσει το παρόν , για να «αφυπνίσει» κι εκείνους που δεν θέλουν και πιθανόν να μη ξέρουν να αξιολογήσουν την παρουσία  και την προσφορά μας, ως απολύτως ουσιαστική στον σημαντικό κύκλο της ζωής!!

Ο Πολιτισμός (η τροφή της ψυχής) και η ποικιλόμορφη έκφραση του μέσω της Τέχνης είναι αναγκαίο αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα μας ! Πρέπει να πιέσουμε να βρεθούν λύσεις !!!

 

Στην μετά-κορωνοϊού εποχή πώς φαντάζεστε τη λειτουργία της Gallerie Δημιουργών;

Έχω αγωνία για το πλήγμα που επέφερε στον Πολιτισμό αυτή η περίοδος. Ένα πλήγμα που για να γιατρευτεί θέλει χρόνο , αγώνες και υπομονή!

Ωστόσο, ενημερωνόμαστε συνεχώς και επικοινωνούμε με όποιους χρειάζεται έτσι ώστε όταν με το καλό ανοίξει ο χώρος μας να έχουμε λάβει όλα τα μέτρα  για μία ασφαλή και δυναμική  επανεκκίνηση!

Είναι κάτι πρωτόγνωρο παγκοσμίως , γι’ αυτό και θα κινούμαστε ανάλογα με τα δεδομένα , θα τα αναλύουμε κάθε στιγμή, μέχρι να εξαλειφθεί κάθε λόγος ανησυχίας !

Το σίγουρο είναι πως πρόθεσή μας είναι να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα και συναίσθηση σε ότι χρειαστεί  για να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Εμείς άλλωστε πάντα υποστηρίζαμε  με θέρμη  πως η Τέχνη και ο Πολιτισμός αποτελούν μια πολλή σημαντική μονάδα παραγωγής οξυγόνου σε όσα  αποπνικτικά συμβαίνουν  γύρω μας!

 

Ξεκίνησα να κάνω μία παρουσίαση της  Gallerie Δημιουργών και το πώς επιβιώνει μέσα από την πανδημία. Δεν είχα σκοπό να παραθέσω τις απαντήσεις της κ. Λυκούδη υπό μορφή συνέντευξης. Η δύναμη της θέσης της και οι άκρως στοχευμένες απαντήσεις της, όμως, έκαναν κάτι τέτοιο να φαίνεται απαγορευτικό.

Θα κλείσω με μια δική της φράση: «Η Τέχνη και ο Πολιτισμός αποτελούν μια πολλή σημαντική μονάδα παραγωγής οξυγόνου σε όσα αποπνικτικά συμβαίνουν γύρω μας», και όλα αυτά, «τα αποπνικτικά», είναι ουκ ολίγα το τελευταίο διάστημα. Ίσως, λοιπόν, είναι χρήσιμο οι άνθρωποι του πολιτισμού, όπως η κ. Λυκούδη, πού και πού να μας το θυμίζουν…

Συνέντευξη της κ. Πηγής Λυκούδη στην Αθηνά Χατζηαθανασίου για τη victory-press.gr

Show More

Related Articles

Back to top button