Ένας στοχασμός πάνω στη μοναξιά, τους φόβους, τις αδυναμίες μας, αλλά και τα σκοτεινά παιχνίδια του μυαλού, που μας κρατούν παγιδευμένους, είναι η νέα χορευτική παράσταση του Φώτη Νικολάου με τίτλο «O dark dark dark», που παρουσιάζεται 1, 2, 3 και 4 Ιουνίου στο Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Κεραμεικός).
Επιστρέφοντας πάντα σε αναγνώσματα που τον επηρέασαν βαθιά, ο γνωστός χορογράφος, επέλεξε να βασίσει τη νέα του δημιουργία, πάνω στο ποίημα του T. S. Eliot «Four Quartets – East Cocker» και τον στίχο «O dark dark dark». Πρόκειται για μια «ατέρμονη μάχη, έναν αγώνα σώμα με σώμα με τα σκοτάδια μας, μια μετωπική σύγκρουση με τον εαυτό μας, μία συνεχή προσπάθεια να φτάσουμε στο “πουθενά”, ξανά και ξανά», εξηγεί ο Νικολάου.
Σημείο αναφοράς στην εικονοποιία του, οι πίνακες απόλυτης μοναξιάς του Έντουαρντ Χόπερ όπως το άδειο δωμάτιο με τη μοναδική αχτίδα φωτός, «Sun in an Empty Room». «Αυτό που με ενδιέφερε ήταν εκείνη η πάρα πολύ επικίνδυνη ησυχία που υπάρχει στις στιγμές της μοναξιάς, ή ακόμη και το πώς υπάρχουν αυτοί οι χώροι μόνοι τους. Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα τοίχους για κεντρικό σκηνικό του έργου», αποκαλύπτει.
Ενεργώντας και δημιουργώντας με αιχμή το προσωπικό βίωμα, ο Φώτης Νικολάου δεν κρύβει ότι τον συνεπαίρνει το μεγαλείο των ανθρώπινων ιστοριών και συναισθημάτων, η συνάντηση με τα ερωτήματα που μας ταλανίζουν και την αβεβαιότητα που περιβάλλει την ύπαρξή μας.
«Το “O dark dark dark” εύχομαι να λειτουργήσει ως συνοδοιπόρος για αυτές τις στιγμές όπου ο καθένας μας χάνει την ελπίδα του, την πίστη στη ζωή και στους ανθρώπους, τον προσωπικό του παράδεισο και βυθίζεται σε σκοτεινούς λαβύρινθους του μυαλού, όπου καταδυναστεύεται από όλες τις φοβίες, τις ανασφάλειες και τις επιθυμίες που ποτέ δεν τόλμησε να πει ή να εκφράσει. Μαζί με την Ομάδα X-it επιχειρούμε μία βουτιά στα σκοτάδια μας, να δούμε τι κρύβεται πίσω από πόρτες και τοίχους που μένουν ερμητικά κλειστά και να αποδεχτούμε την αλήθεια μας. Να παραδεχτούμε, να αποδεχτούμε, να ομολογήσουμε, να σιγήσουμε αλλά και να ουρλιάξουμε», υπογραμμίζει ο διεθνής χορογράφος.
Τα σκηνικά επιμελούνται η Έλενα Κοτασβήλι και ο Αλέξης Βαγιανός, τη μουσική οι Μohammad, τα κοστούμια η Κωνσταντίνα Ανδρέου και τους φωτισμούς ο Χρήστος Χαραλάμπους. Ερμηνεύουν οι: Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Αναστάσης Καραχανίδης, Ηρώ Κόντη, Μαρία Μανουκιάν, Γιάννης Οικονομίδης, Κώστας Παπαματθαιάκης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου.
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος) και 10 ευρώ (μειωμένο). Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ και πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ