ΠολιτισμόςΘέατροΕιδήσεις

O Ιαν ΜακΚέλεν δημιουργεί ταμείο στήριξης για τους εργαζόμενους του Θεάτρου

40.000 λίρες δωρεά από τον ίδιο

Στις 25 Μαϊου ο Σερ Ίαν ΜακΚέλεν έκλεισε τα 81 του χρόνια. Πολλοί στην ηλικία – και όχι μόνο ηθοποιοί – κάθονται σπίτι τους και δεν εργάζονται.

Αλλά αυτός ο τεράστιος σε αξία και πολυβραβευμένος καλλιτέχνης όχι μόνο συνεχίζει να κάνει αυτό που αγαπάει, αλλά είναι πάρα πολύ ευαισθητοποιημένος.

Δημιούργησε ένα ταμείο για όσους ανθρώπους του θεάτρου βρίσκονται αντιμέτωποι με την φτώχεια και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για κρατική βοήθεια.

Το ταμείο υποστήριξης όσων εργάζονται στο βρετανικό θέατρο, το Theatrical Guild μετρά 125 χρόνια παρουσίας και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών συνέχισε το αμείωτο έργο συγκέντρωσης χρημάτων για όσους επλήγησαν από την πανηδημία, χάνοντας τη δουλειά τους. Aρκετοί, μάλιστα, βρέθηκαν ακόμα και στα πρόθυρα αυτοκτονίας, όμως η στήριξη του TG ήταν σημαντική.

Ο Ιαν ΜακΚέλεν προστέθηκε σε όσους προσφέρουν σε φτωχότερους καλλιτέχνες, δημιουργώντας το δικό του ταμείο έκτακτης ανάγκης για να τους υποστηρίξει.

«Πολλοί άνθρωποι που εργάζονται στη θεατρική βιομηχανία είδαν τα προς το ζην να εξαφανίζονται εξαιτίας της καραντίνας από τον κορονoϊό», δήλωσε ο McKellen. «Για παράδειγμα, έχω λάβει μια επιστολή από έναν θεατρικό σκηνοθέτη ο οποίος αντιμετωπίζει έξωση από το σπίτι του και δεν έχει πρόσβαση σε κρατική βοήθεια».
Ο ΜακΚέλεν, που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα παίξει ξανά τον Άμλετ, 50 χρόνια μετά την τελευταία φορά, που υποδύθηκε τον διάσημο ώρα του Σαίξπηρ και βρίσκεται τώρα σε διαδικασίες πρόβας για το ρόλο, πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης είναι «μια υπέροχη ευκαιρία» για επιπλέον βοήθεια στην δράση του Theatrical Guild.
Η συγκεκριμένη συντεχνία ιδρύθηκε με στόχο την στήριξη χαμηλόμισθων, αυτοαπασχολούμενων ή με πολύ μικρά συμβόλαια και φυσικά τώρα η βοήθεια που χρειάζονται οι συγκεκριμένοι “εργάτες” του θεάτρου είναι μεγαλύτερη από ποτέ τα τελευταία χρόνια.
«Οι καταστροφές από την καραντίνα ήταν τέτοιες που πολλοί δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν το ενοίκιο τους και αρκετοί σκέφτηκαν την αυτοκτονία», τόνισε ο Adam Bambrough, γενικός διευθυντής της συντεχνίας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, “The Observer”. «Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν ένα τεράστιο κομμάτι κάθε θεατρικού κτηρίου στη χώρα και αποτελούν το κοινό πρόσωπο πολλών θεάτρων. Εκτός του ότι είναι κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, εκείνοι με τις συμβάσεις εργασίας έχουν πληγεί σοβαρά από το πλήθος των απολύσεων που συμβαίνουν στα θέατρα. Δυστυχώς, έχω ακούσει για περιπτώσεις εννιά ή δέκα ατόμων που σκέφτηκαν να πάρουν τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες. Πολλοί άλλοι αγωνίζονται να βρουν τα απαραίτητα χρήματα για φαγητό και ενοίκιο».
Η έκκληση έκτακτης ανάγκης στοχεύει στη βοήθεια σε λογαριασμούς τροφίμων, έξοδα στέγασης, υπηρεσίες ψυχικής υγείας και άλλα βασικά απαραίτητα της καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων, που επλήγησαν πολύ από τις ημέρες της καραντίνας, αλλά και τα όσα ακολούθησαν μετά, λόγω της απώλειας της δουλειάς τους.
Πρόσφατα μια σκηνοθέτις, η Μαρίας έμεινε άστεγη, όταν η παραγωγή στην οποία συμμετείχε έκλεισε. Η συντεχνία της έδωσε χρήματα για προσωρινή διαμονή.
Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 19/7/2020
Πηγή: All4fun.gr
Show More

Related Articles

Back to top button