ΕλλάδαΑθλητικάΝέαΕιδήσεις

Nεοναζί οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που δηλώνουν «έτοιμοι για όλα»

Μνήμες του 1990 αναβίωσαν το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια

Οι σκληροπυρηνικοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, «Bad Blue Boys» με σαφείς αναφορές στην ακροδεξιά και τον ναζισμό, ήρθαν στο διεθνές προσκήνιο το 1990. Την 13η Μαΐου 1990 θα τη θυμόμαστε  για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο στάδιο Mαξιμίρ στο Ζάγκρεμπ μεταξύ των Bad Blue Boys, των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου Delije και της αστυνομίας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 60 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μερικοί μαχαιρώθηκαν, πυροβολήθηκαν και δηλητηριάστηκαν από δακρυγόνα.

Κινητήρια δύναμη ο νεοναζισμός

Η ακροδεξιά και ο νεοναζισμός παρέμειναν η κινητήρια δύναμη του συνδέσμου της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, όπως καταγράφηκε τόσο στα γήπεδα όσο και εκτός. Χαρακτηριστική είναι   η εμφάνιση το 2008  σε κεντρικό σημείο του Ζάγκρεμπ γκράφιτι που διαλαλούσε «θάνατος στους δημοσιογράφους»  με την υπογραφή των Blue Bad Boys, παρότι αρνήθηκαν την πατρότητά του.

Στο Μαξιμίρ οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ τραγουδούν το σύνθημα της Ουστάσι σε ματς της Εθνικής με τη Νορβηγία τον Μάρτιο του 2015. Η UEFA τιμώρησε την Κροατία και έπαιξε όλα τα επόμενα ανταγωνιστικά ματς της χωρίς κόσμο, ενώ της επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Οι Κροάτες οπαδοί της τραγουδούν συχνά το “Za dom spremni” (“Έτοιμοι για την πατρίδα”), όπως στο ματς της Εθνικής με το Ισραήλ τον Μάρτιο του 2016. Το συμβάν αυτό ώθησε τον Εφραίμ Ζούροφ, επικεφαλής του κινήματος διώξεων προς τους Ναζί να κατακρίνει τις πρακτικές της Κροατικής Κυβέρνησης λεγοντας πως δεν επιτρέπεται αυτή η Κυβέρνηση να μην έχει σταματήσει τα φασιστικά τραγούδια στα γήπεδα και να ανέχεται τέτοια συμπεριφορά υπέρ των Ναζί .

Το 2018, σε αστυνομική επιχείρηση στα γραφεία του συνδέσμου, εντοπίστηκαν όπλα, πυρομαχικά, ρόπαλα, μπαλακλάβες και άλλα αντικείμενα. Σημειώνεται ότι η διακόσμηση του συνδέσμου εξωτερικά περιελάμβανε γκραφίτι με τον Αδόλφο Χίτλερ αλλά και τον φασίστα Κροάτη ηγέτη των Ούστασι Άντε Πάβελιτς.

 

Show More

Related Articles

Back to top button